>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeActiviteitenActiviteiten 2009Lezing: Het einde van de Tweede Wereldoorlog: de bevrijding van de Zwinstreek - zondag 24 mei

knokke_thuiszorg_buitenIn 1929 liet notaris Joseph Stroobandt uit Brugge een statig art decogetint herenhuis optrekken op de gronden van de Compagnie Het Zoute. Een aanpalend gebouw was het Frans Klooster uit 1909, toen eigendom van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. In het pand woonden de notaris met zijn vrouw Renilde Houtsaeger en hun zoon Jules. Inwonende waren: Maria Houtsaeger, zuster van Renilde en dienstmeid Margereta Maertens (Leontine Van der Linden vanaf 1939). De moeder van de notaris, Maria Maquet, verbleef ook in het huis vanaf september 1940.

Notaris Stroobandt werd in augustus 1945 schepen onder burgemeester Camiel Deckers. Bij de verkiezingen in 1947 bleef hij gemeenteraadslid tot 3 september 1951. Door familiale moeilijkheden en problemen met zijn kantoor moest Stroobandt Knokke verlaten. Het eigendom werd verkocht en Roger Cafmeyer-Mergaert, apotheker uit de Lippenslaan, liet in het huis in villastijl in 1958 verbouwingswerk uitvoeren onder leiding van architect Paul Decuypere (Knokke). Het aanpalende zuidelijke deel dat de hoek vormt tussen de Albertlaan en de Helmweg werd ingericht als ruime tuin en afgesloten met een hoge baksteenmuur. Later verwierf de vzw Familiezorg West-Vlaanderen het pand.

Het pand heeft een opvallend concave gevel waarbij de rode baksteenbouw contrasteert met de witgeschilderde geblokte bepleistering rond de raamvlakken. De beide gevelvlakken hebben erkers die doorlopen tot op de eerste verdieping en zijn afgedekt met zwarte schaliën. Het volledige dak is voorzien van rode Vlaamse pannen en de dakkapellen hebben kleine daktegels. Centraal is vooruitspringend de hoofdingang met bordes, die destijds de entree was van het notariaat. Op de eerste verdieping is een vooruitspringend balkon met eenvoudige gepleisterde borstwering en smeedijzeren leuning. Het hoekperceel is voorzien van een muurtje met gemetselde consoles en een plint bekleed met kiezelstenen. Het smeedijzer is sober afgewerkt.

De binnenindeling heeft weinig veranderingen ondergaan. In de centrale traphal bevindt zich de trap met sierlijke ijzeren leuning. De ruime vertrekken op de benedenverdieping hebben nog steeds de originele parketbevloering. Het hoekvertrek van de westelijke vleugel deed dienst als ontvangstruimte van de notaris. De oostvleugel was de woonruimte van het gezin, met ruime woonkamer, eethoek en keuken. Op beide verdiepingen waren slaapkamers, die nu zijn ingericht als burelen. De huidige inrichting doet geenszins afbreuk aan de charme van het gebouw.

Bron
• Lannoy, Danny - Merkwaardige gebouwen. Het statige hoekhuis van de Albertlaan en de Helmweg, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 36, 1999, p. 52-55.