10 Jaar Heyst Leeft

Dany Vantorre

Wat is er gebeurd?

Op 14 oktober 1974 kwamen op initiatief van Jos Degroote enkele Heistenaars samen die belangstelling hadden om een vereniging te stichten die tot doel had het volkseigen van Heist te bewaren.

Er werd een naam gekozen "Heyst Leeft" die inspeelde op de gedachte om de herinnering van het vroegere Heist niet te laten verloren gaan.

De start die toen werd genomen, wordt nu reeds 10 jaar later herdacht als een stukje historiek. Toch ligt het allemaal nog zo dichtbij. Inderdaad, in het licht van veel oudere verenigingen is 10 jaar nog steeds piepjong. Misschien vraagt u zich af wie op het idee kwam om de naam Heyst Leeft te kiezen. Als ik mij niet vergis had mijn vader, Pierre Vantorre, deze naam gesuggereerd en daar er geen andere waardige alternatieven waren, was de beslissing vlug gevallen.

Het lokaal werd Café “Oud België“, toen nog “bij Vostje” namelijk Albert en Albertine. De omschrijving, “een vereniging voor behoud van het Heistse volkseigen” duidt erop dat het geen specifieke vereniging zou worden van heemkundigen of historici, maar van Heistenaars die bereid waren in de eerste periode na de fusie het volkseigen karakter van Heist niet te laten verloren gaan.

Tien jaar later lijkt dit een juiste beslissing geweest. Er was nood aan belangstelling voor dergelijk initiatief.

Met het gepresteerde werk zou misschien nu niet meer kunnen gestart worden, indien de vlam toen niet werd aangewakkerd. De eerste grote manifestatie was de tentoonstelling rond de eeuwelinge Romanie Vanhulle in april 1975.

In één week tijd bezochten enkele duizenden de eerste groots opgezette tentoonstelling met herinneringen aan het oude Heist. Wij hadden ook veel bijval met de dia-montage van Cyriel Vantorre "Heist, mijn geboortedorp“. We wisten zo een beetje dat dergelijke belangstelling zich nooit meer zou herhalen. Als het nieuw eraf is, laten vele mensen het nogal eens afweten.

Tijdens het eerste werkjaar 1975-1976 stonden op het programma:

  1. Een dia-wedstrijd “Dia-Riant” in het teken van de mooiste plekjes van Heist en Duinbergen.
  2. Het aanbrengen van een herinneringsplaket op 23 november 1975 aan de Oude Vuurtoren die tot een stukje industriële Archeologie werd gepromoveerd. Helaas is dit bord in de loop der jaren verdwenen.
  3. Een film- en gesprekavond in ciné Palace op 11 december 1975 met op de praatstoel Mevr. wed. Leon Vancrombrugge-Toussein, beter bekend als “Louise Crombrugge“. Door het grote succes - de zaal was een halfuur vóór aanvang volledig bezet - waren twee voorstellingen nodig. Niemand vermoedde toen dat er een traditie zou ontstaan van een “Avondje Heist“.

Van 8 tot 15 mei 1976 organiseerden we de tentoonstelling “Een Week Apart” waarin 13 Heistse verenigingen zichzelf voorstelden. Op zondag 14 oktober 1976 liet Heyst Leeft een plaket aanbrengen aan het visserskapelletje, één van de pronkstukken van het Heistse Patrimonium. Bij deze gelegenheid werd het nieuwe beeldje "O.L.Vrouw Ster der Zee" ingehuldigd. Het werd gebeiteld door Jos Ackx om het gestolen origineel beeldje te vervangen.

Op 20 januari 1977 hadden we de tweede uitgave van “Een Avondje Heist” met Hélène Dépaepe en Jef Valcke van de Koninklijke rokersclub De Ware Vrienden.
Ons tijdschrift begon stilaan de vorm te krijgen zoals het nu is, met drie edities per jaar.

In 1977 startte Heyst Leeft de actie "De Garre moet blijven“.

Dank zij onze veelvuldige contacten met het gemeentebestuur hebben wij ervoor gezorgd dat deze buurt niet moest verdwijnen. Het positieve resultaat is dus: De Garre is er nog, maar.... er is nog niets aan veranderd. Toch is ons werk niet nutteloos geweest, al wordt Heyst Leeft bij de verdere evolutie - tot spijt - niet meer direct betrokken.

Op 7 mei 1978 onthulden we boven de ingang van De Garre een smeedijzeren sierbordje om onze actie kracht bij te zetten.

Op 24 november 1977 projecteerde Albert Vandierendonck in de zaal Ravelingen zijn film “De Zee” met zeer veel succes en een tweede voorstelling.

In het voorjaar van 1978 werkten we mee aan de viering van de Koninklijke Handboogmaatschappij “De Duinengalm“. Op 19 maart bouwden we een mini-tentoonstelling op in Ravelingen, ter gelegenheid van het banket. Ons tijdschrift wijdde er een volledig nummer aan.

Op 19 oktober 1978 presenteerde Cyriel Vantorre twee dia-montages in het kader van “Het jaar van het Dorp”.

Op 7 december ‘78 tijdens het Avondje Heist 3 vertelden Edward Bouten, Isidoor Beirens en Belinda Decuyper hun wedervaren als schutters van de "Duinengalm".

Lucien Hennernan vertoonde toen in première zijn film over “het leven en werken van Jos Ackx”.

In 1979 stelden we de oude Jacobinessenhoeve in de kijker tijdens een officieel bezoek bij de familie Vanbelleghem.

Op 29 november mocht Heyst Leeft nog eens haar standpunt uiteenzetten over De Garre tijdens een praatavond van het Davidsfonds.

Een “Avondje Heist - 4" wierp de schijnwerper op de verdwenen Heistse steenbakkerijen tijdens een geanimeerd gesprek met Firmin Rosseel en Meclard Slabbinck. Een andere trekpleister die avond was de film over de inhuldiging (1947) van burgemeester Jan E. de Gheldere, die in de zaal aanwezig was en meegenoot van deze unieke filmbeelden. Een tweede voorstelling in januari 1980 was noodzakelijk wegens de overrompelende belangstelling. Een droevig detail was het feit dat de heer Jan B. de Gheldere intussen overleden was.

Op 21 februari 1980 presenteerde Albert Vandierendonck zijn tweede grote film “De vier jaargetijden“ over het boerenleven te Heist.

Als blijk van sympathie en belangstelling bracht Heyst Leeft een officieel bezoek aan het heemkundig museum Sincfala op zondag 7 september 1980.

Het “Avondje Heist-5” was andermaal een voltreffer want ere-schepen Georges Parez moest tweemaal komen spreken over de storm van 1 februari 1953 namelijk op 27 november ‘80 en 10 januari ‘81. Ook de mooie film over de storm van Marcel Jooris was allicht niet vreemd aan het succes.

Tijdens het Sinksenweekend van 1981 kwam bestuurslid Georges Devent in de kijker met de tentoonstelling “Heistse gezichten in privé bezit”. Hij toonde voor de eerste maal zijn waardevolle verzameling schilderijen over Heist. Talrijke andere Heistenaars werkten mee door één of meer schilderijen ter beschikking te stellen.

Een “Avondje Heist -6“ bracht de première van de film van Lucien Henneman “Heist van Vissersdorp tot Badstad" naar het boek van Maurice Dekeyzer. De gesprekpartner van toen was Georges Vermandel die met zijn accordeon en gezongen liedjes het publiek deed meezingen. Het werd een leuke avond.

Op initiatief van Cyriel Vantorre kwam van 27 mei tot 1 juni 1982 de tentoonstelling “Heist en de Noordzee“ tot stand. Tijdens de vernissage had de voorstelling plaats van de heruitgave van “Heist-aan-zee en zijn verleden“, een boek van Jules Nollet. Het was onder meer te danken aan de medewerking van zijn zoon Raymond Nollet dat deze heruitgave tot stand kwam.

Op 26 november ‘82 was het hoofdthema van een "Avondje Heist - 7“ wat ernstiger aan inhoud. Stadsontvanger Karel Aernoudts kwam vertellen over de bevrijdingsgevechten in ons gewest en zijn boek “Waar de rode klaproos bloeit“. Het gesprek was een aansluiting op de film die toen vertoond werd “De laatste witte vlag".
 
Op zondag 5 juni 1983 kwam Heyst Leeft voor het eerst naar het Boerenhof voor het aanbrengen van een herinneringsbord ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van dit hoevecomplex. We werden er door de echtgenoten Oosterlinck met open armen ontvangen. Het bijhorend Boerenfestijn viel in goede aarde. Er werd toen reeds een afspraak gemaakt voor volgend jaar omdat wij het 10 jarig bestaan van onze vereniging op een prettige en pretentieloze wijze wilden vieren. Heyst Leeft is geen vereniging van stijve academische plechtigheden omdat dit niet typisch is aan de Heistse volksaard. Men kan trouwens ook stijlvol doen zonder plechtstatigheid.

Zondag 3 juni 1984 waren we dan opnieuw present in het Boerenhof met het besef dat, hoe meer wij er komen, hoe meer wij inzien dat daar toch een stuk verleden van Heist aanwezig is.

Tussen beide Boerenfestijnen in hebben wij nog het "Avondje Heist - 8" georganiseerd met medewerking van Wardje Hertsoen die kwam vertellen over de activiteiten van de oorlogsvoetbalclub "Stormvogels".

Met de viering van ons 10 jarig bestaan werd het nieuwste initiatief officieel voorgesteld, namelijk de "Heistse wandelroute van het Vissersdorp".
Als deze eersteling weerklank vindt, kan er misschien gedacht worden aan de verdere exploratie van Heist en Duinbergen.

—0—0—0—0—

De toekomst van de vereniging Heyst Leeft - en ieder dorp of gemeente bezit nu wel één of ander heemkundige vereniging - hangt in grote mate af van de bereidheid van mensen die er zich willen achter zetten en het werk leveren, maar ook de aanwezigheid van een publiek, van een deel van de bevolking die geïnteresseerd is in haar eigen verleden.

Hopelijk was de belangstelling in de jaren 70 en 80 voor het lief en leed van onze voorouders geen rage van voorbijgaande aard, maar iets fundamenteels.

Zoals ik het zelf ervaar als nieuwe Bruggeling, is het werk voor Heyst Leeft voor mij een ideaal middel om in contact te blijven met de gemeenschap waar ik opgroeide.

Al voel ik mij al een beetje Bruggeling, er zijn nog zovele feiten over het Heistse verleden die ik wil te weten komen.

Hoe eigenaardig genoeg, ben ik in Brugge dikwijls dichter bij de bronnen. Veel informatie zit nog verborgen in oude kranten die je slechts in een stadsbibliotheek van een grote stad kunt vinden. Ik hoop langs Heyst Leeft nog veel onbekende gegevens aan de geïnteresseerde lezers te kunnen meedelen.

Samenstelling bestuur Heyst Leeft:

Jos Degroote            Fernand Debackere
Dany Vantorre          Frans Dyserinck
Francine Berens        Cyriel Vantorre
Frank Vanhulle          René Vlietinck
Wilfried Desmedt       André Desmidt
Jos Ackx                   Georges Devent
Nancy Creyf

10 jaar Heyst Leeft

Dany Vantorre

Heyst Leeft
1985
02
003-007
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15