Een avondje Heist

Dany Vantorre

1.    “Zo was het nog eens”… Heist-Duinbergen in de jaren 60 (8 mm, film — 18 min)

Een montage uit het filmarchief van wijlen gemeentesecretaris Raymond Gobert. De “Lac van Heist “ met de Z00. Het Heldenplein zoals het oorspronkelijk was aangelegd. De zeewijding en processie ‘64. De bloemenstoet. “Le Petit Casino“ en de tennisvelden te Duinbergen. Een Elegantiewedstrijd voor auto’s.

2.  “HElST 32 JAAR GELEDEN“. Een 16 mm. film uit 1947 (50 min.)

Een van de oudste filmdocumenten over Heist uit het archief van de heer Boschmans (Antwerpen) ter beschikking gesteld door ons lid en Heistenaar Leon Jonckheere.
Een montage met o.a.: de inhuldiging van burgemeester Jan B. de Gheldere op 26 mei 1947. De zeewijding van 15/8/47 door E.H. Pastoor Masschelein en opnamen van op zee met de Z. 474. Op garnaalvangst met de Z. 474 en Z. 233 en de doopplechtigheid van de Z. 550 door E.H. Lagae.

PAUZE

3.  “GLOEIENDE STEENOVENS EN WARME STEENBAKKERS

Een gesprek met Firmin Rosseel en Medard Slabbinck over de tijd dat te Heist de steenbakkers en de wielersport hun kermisdonderdag vierden. De gespreksleider is andermaal Pierre Vantorre als “Briekevoerder“

4. “FILMJOURNAAL VAN HEIST 79“ (8 mm. film - 40 min.)

Een montage van Pierre en Dany Vantorre. De zeemeermin “50“ met de carnavalsmatch en de jubileumviering. 20 jaar bloedgeverskring met de feeststoet en een bloedinzameling in de zaal Ravelingen. “Oostwinkel “ in aktie: de kindercarnavalgroep, bloemenactie, ballonwedstrijd en zaklopen. Het bezoek van Heyst Leeft aan de Jacobinessenhoeve. Het waterzuiveringsstation (WZK) langs de Heistlaan. Het drakenfestival ‘79. Ons bosje in een zeldzaam winterkleedje. Koning winter tussen de zomertoeristen en ... “De wonderbare visvangst van Petrus“.

—0—0—0—0—

ORGANISATIE : Heyst Leeft
PRESENTATIE : Dany Vantorre

Heist, 26 mei 1947.

Jan-B. de Gheldere werd tot burgemeester van Heist benoemd bij Regentsbesluit van 2.1.1947

Ter gelegenheid van de inhuldigingsfeesten op 26.5.1947 werden de namiddagfestiviteiten besloten met het optreden van de Heistse Klakkertjes en de turngroep van de meisjesschool, op het Maes- en Boereboomplein.

Op de fotocollage krijgen we ook nog een ruim beeld van de personaliteiten en de familie de Gheldere op de eretribune voor het stadhuis.

Bovenaan zien we ere-burgemeester Robert de Gheldere, Gouverneur P. van Outryve d’Ydewalle, burgemeester Jan-B. de Gheldere met achter hem zijn moeder en op de foto rechts de wuivende burgemeester in de feeststoet.

Ook de reus Pier ontbreekt niet, maar waar is Wanne ?

Een avondje Heist

Dany Vantorre

Heyst Leeft
1979
03
012-013
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15