Project - Alledaagsheid en mondelinge geschiedenis in de Zwinstreek

Het onderzoeksteam wil mensen opsporen die in de Zwinstreek wonen en in principe ouder zijn dan 65 jaar, goed en vlot in het dialect kunnen vertellen over wat zij en hun ouders zoal meegemaakt hebben.

Daarbij zullen de interviewers de meest uiteenlopende thema’s aansnijden zoals familieleven, leefomstandigheden, voeding, politiek, werk, onderwijs, kerk en geloof, ontspanning, gewoonten...

Voor elk van deze thema’s beschikt het onderzoeksteam over een resem ogenschijnlijk kleine onbelangrijke vraagjes. De interviewreeksen worden op cassette opgenomen, achteraf beluisterd en nauwkeurig uitgetikt, vergeleken en geanalyseerd. De bekomen informatie kan dan bewaard worden in een speciaal geluidsarchief.

Het ligt eveneens in de bedoeling om in 1987 een tentoonstelling te wijden aan het fenomeen, gekoppeld aan een uitgave in samenwerking met Mappamundi, waarbij het accent voornamelijk zou liggen op de functie van de vrouw in de Zwinstreek.

Dit geheel moet tevens kaderen in de opdracht om de wooninrichting en de huisindeling te bestuderen; vandaar de medewerking van de A.R.O.L. Monumenten en Landschapszorg o.l.v. de heer E. Goedleven. Tenslotte zal het wel niemand verwonderen, dat ook dit project grensoverschrijdend wil zijn, om de eenheid van de Zwinstreek over de grens heen te benadrukken.

CONTACTADRES

PROJECT ALLEDAAGSHEID EN MONDELINGE GESCHIEDENIS

T.A.V. F. DIERICKX VISSCHERS PROJECTLEIDSTER
STADHUIS HEIST
DE VRIERESTRAAT 49
8390 KNOKKE-HEIST
TEL. 050/512892 TOESTEL 96

Project alledaagsheid en mondelinge geschiedenis in de zwinstreek

Redactie

Heyst Leeft
1986
01
006-006
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19