Andre Delos : 25 jaar dirigent van de K.H. St. Cecilia Heist

Ronny Engelrelst

De Liefde voor Muziek ....

Onder de naam Fanfaren Maatschappij Noorderklanken, werd in 1885 in Heist een muziekmaatschappij opgericht. In het jaar 1908 werd het korps volledig hervormd, en het kreeg de naam “Katholieke Harmonie St. Cecilia van Heist”.

In 1911 werd de heer Richard Gobert als solfègeleraar aangesteld.

Tijdens de eerste oorlog ligt alles stil, en in 1920 komt men terug tot muzikaal leven. Een nieuw bestuur wordt gevormd en in 1927 is het de Heer Maurits Verstraete die de dirigeerstok in handen krijgt. De tweede wereldoorlog breekt uit, en alles valt terug stil. In 1946 is het dhr. Triphon Leliaert die de uitstappen leidt en de jongeren aanleert.

Bij het overlijden van voorzitter E. Daveloose, is het dhr. A. Everaert die het roer in handen neemt. In het jaar 1966 neemt hij ontslag en wordt opgevolgd door Karel Ackx.

Op het einde van het jaar 1965 laat dhr. T. Leliaert weten het dirigeerstokje te willen doorgeven aan een jongere kracht.

Op advies van René Dhondt neemt Karel Ackx contact op met André Delos. De eerste kennismaking gebeurde op vrijdag 7 januari 1966, en André kwam in een echte vriendenkring terecht. Hij had vrij vlug het gevoel dat de harmonie beter kon en dat er meer uit te halen was. De Heer André Delos werd geboren in Roeselare in 1940, en woonde te Kortemark. Van jongsaf aan voelde hij zich aangetrokken tot de muziek.

Zijn eerste muzieklessen kreeg hij al op 8-jarige leeftijd bij de plaatselijke fanfare. Toen hij 10 jaar oud was, speelde hij reeds de bugel. De middelbare studies en de opleiding voor koster-orgelist volgde hij te Torhout. Na zijn humaniora notenleer en harmonie, ging hij piano en orgel studeren aan het conservatorium van Brugge. Later ook nog aan het Koninklijk conservatorium te Gent, waar hij een eerste prijs notenleer behaalde. Via de centrale eksamenkommissie ontving hij het diploma van leraar in de muzikale opvoeding.

Momenteel werkt André als leraar muzikale opvoeding in het dagonderwijs te Blankenberge en Brugge, en heeft ook les aan het stedelijk muziekacademie van Blankenberge.

In 1970 spoorde hij de harmonie aan om deel te nemen aan het Provenciaal Tornooi, met als gevolg dat men promoveerde naar derde afdeling. Zo ging het steeds verder, en onder de kundige leiding van André speelt de harmonie momenteel in de afdeling “Uitmuntendheid”. Het jaarlijks lenteconcert die onder de kunde van André Delos in 1969 voor de eerste keer werd gehouden is niet meer weg te denken in de rangen van de harmonie.

CHEF, proficiat in naam van HEYST LEEFT, en hopelijk tot binnen 5 jaar.

Namens Heyst Leeft
Ronny Engelrelst.

Andre Delos : 25 jaar dirigent van de K.H. St. Cecilia Heist

Ronny Engelrelst

Heyst Leeft
1991
02
011-011
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19