toeristische werffolder heyst duinbergenHeyst sur mer
Duinbergen
Een toeristische werffolder ten behoeve van de Engelse toeristen 1913

Voor mijn “nieuwjaar” kreeg ik ondermeer een twintig bladzijdentellende brochure over en van Heist.

Uitgegeven door het Gemeentebestuur van Heyst sur mer op het einde van de Eerste Wereldoorlog en gerichtop de engelstaligen.

Behalve het feit dat ik deze uitgave niet kende, is er op het eerste gezicht eigenlijk niks speciaals aan deze editie. Het is een toeristische werflolder zoals er nog vele zouden volgen...

Toch stel ik voor dat wij eens samen deze brochure zouden doorbladeren, al was het maar om eens te zien hoe burgemeester Robert de Gheldere en zijn sekretaris L. Du Bois Heist wisten aan te prijzen.

Heyst heeft, en nu nemen wij het over uit de engelstalige folder, een strand met een gedeelte dat dagelijks overspoeld wordt en een gedeelte dat hoger ligt en altijd droog blijft.

De dijk (promenade) strekt zich in 1913 uit over 6 km van Zeebrugge tot Duinbergen.

De zeedijk is voorzien van elektrische verlichting en zitbanken, waardoor men een zicht heeft op de havenmuur van Zeebrugge, en op de Schelde zowel als op de open zee.

Heyst telt zo’n 5.000 inwoners maar is in de zomer een stad, trouwens de gezondste van België. Volgens de folder is Heyst volledig op de duinenruggen gebouwd waardoor de ozonrijke winden iedereen kunnen bereiken.

De nutsvoorzieningen zijn ideaal: elektrische verlichting, riolering met chemische reiniging en een eigen winning van drinkwater, volledig bacterievrij, wat enig is aan de Belgische kust.

Sedert de eeuwwisseling is men hiermee gestart en nooit werd er tijdens de talrijke analyses enige onzuiverheid ontdekt.

Tenslotte werd “zopas” ook een gasstation geïnstalleerd.

Vanuit Heist kan men vlot het Noord-Oosten van West-Vlaanderen bezoeken met zijn aantrekkelijke plaatsen zoals Brugge, Damme, Lissewege, Westkapelle, Oostkerke, Knokke en Sluis.

Wat de kerkdiensten betreft waren er in de kerk van Sint-Antonius Heilige Missen de zondag om 5.30 u, 7 u, 8.30 u, lOu en 11.30 u. In de week om 6 u, 7 u en 7.30 u. (wat hadden de pastoors het vroeger druk...)

En dan was er nog elke dag Lof en de zondagnamiddag om half drie Vespers. Er was ook een Protestantse Dienst en wel de zondag om 11.30 u in de hall van de gemeenteschool.

Dokters:

  • dr. De Laey, lweynsplein (nu Vissershuldeplein)
  • dr. De Ketelaere, Onze-Lieve-Vrouwstraat
  • dr. Leclercq, Leopoldlaan.

Apothekers:

  • Deininger in de Kursaalstraat
  • Geeraerts in de Vuurtorenstraat

Gemeentediensten:

De gemeentelijke administratie is gevestigd in het gemeentehuis in de Kursaalstraat, waar zich de diensten Burgerlijke Stand, Bevolking, Politie, de Gemeenteontvanger en de Gemeentesekretaris bevinden.

De burelen zijn toegankelijk van 9 u tot 12 u en van 14 u tot 16 u. Er is ook een gewapende brandweerdienst.

Trein:

Dagelijks vertrekken 30 treinen uit Heyst naar verschillende bestemmingen, en dit tussen half zes ‘s morgens en 23 u ‘s nachts.

Een treinrit naar Brussel duurt 2 uren, naar Parijs 6 uren, naar Keulen 8 uren, naar Hull 10 uren.

Kusttram:

Om de tien minuten vertrekt er een tram naar Oostende of Knokke.

Post:

Tijdens de wintermaanden is het postkantoor open elke werkdag van 8 u tot 18 u. De zondag van 8 u tot ‘s middags. Er zijn dagelijks zes uitgiften en de express-brieven gaan mee met elke trein.

Tijdens de zomer is het postkantoor open van 7 u tot 19 u en de zondag van 9 u tot ‘s middags. Er zijn afgiften om kwart voor zeven, kwart voor tien, kwart na een, kwart na vier en om kwart over zes ‘s avonds.

Telegrafie telefonie:

Het kantoor is open van 6 u tot 23 u. Het is mogelijk overal in het binnenland te bellen, maar ook naar de ons omringende landen en Engeland.

Baden:

De bad- en reddingsdiensten zijn gemeentelijke diensten. Van 7 u tot 18 u wordt de waterlijn bewaakt door mobiele redders die altijd klaar staan om te helpen wanneer nodig. Er zijn 350 badhuisjes ter beschikking van de baders die een ticket hebben.

Een ticket voor badkostuum, badhuisje én baden kost 1 fr. Voor kinderen slechts 0,60 fr.

Er kunnen ook zwemlessen gegeven worden door ervaren instructeurs. Jaarlijks komen er tussen de 70.000 en 80.000 baders in zee.

Hotels:

Er zijn diverse eerste klasse hotels voorzien van lift, elektrisch licht, centrale verwarming, warm water en een keuken met de beste wijnen aan schappelijke prijzen.

Amusement:

Drie maal per week komt een harmonie spelen op de Zeedijk, met regelmatig een militair muziekkorps. In het Casino-Kursaal en de voornaamste hotels worden ook symphonische concerten gegeven.

Er zijn regelmatig fototentoonstellingen en tentoonstellingen van schilderwerken. Er is een goed theater en drie cinemas. Er is mogelijkheid om te tennissen in Duinbergen van 15juni tot 15 oktober. In de zomer worden er twee maal per week kinderspelen georganiseerd op het strand, ingericht door het gemeentelijk feestkomité.

Heyst sur mer Duinbergen, Een toeristische werffolder ten behoeve van de Engelse toeristen 1913

Redactie

Heyst Leeft
1992
01
002-004
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19