Heist

Wij hebben het aan wijlen burgemeester J.B. de Gheldere te danken dat Heist voorkomt in de naam van de fusiegemeente. Ruim twintig jaar later hebben sommigen er blijkbaar nog altijd last mee. Voor anderen is het een onoplettendheid of onwetendheid.

Heyst Leeft vond het in alle geval nodig om even de alarmklok te luiden en via een persbericht aandacht te vragen voor de benaming Heist in de berichtgeving. Dit zowel op de televisie, de radio, als in de geschreven pers.

Het gaat toch niet op dat men karnaval situeert in Knokke, om maar één voorbeeld te geven. Onze “stunt” had in elk geval voor gevolg dat Heyst Leeft ruim aan bod kwam in de media, en dat onze voorzitter zelfs het eerste blad haalde van De Streekkrant.

Zelf moeten we er ook steeds op letten dat Heist vernoemd wordt waar het nodig is. En wanneer er een verkeerde deelgemeente vernoemd wordt (meestal Knokke) dan moeten wij ook reageren.

“Heist heeft eigen identiteit”

Kristof De Backere

Femand De Backere, voorzitter «Heyst Leeft»:

Het bestuur van «Heyst Leeft» is een beetje boos?

Het bestuur van de heemkundige kring «Heyst Leeft» heeft in een persnota geprotesteerd tegen de verwaarlozing van de deelgemeente Heist. In de media wordt te veel over Knokke gesproken, zonder Heist te vermelden. Het is duidelijk dat de inwoners van de andere drie deelgemeenten daar niet mee ingenomen zijn.

Wij dringen er bij de media dan ook op aan om steeds ofwel de juiste fusiegemeente Knokke-Heist te vermelden of de juiste deelgemeente. Wat uw weekblad De Streekkrant betreft: in Heist wonen er ook interessante mensen.

Toch hebt u goede contacten met Knokke?

Het is niet omdat Heist op zijn eigen identiteit staat dat er geen goede contacten zouden zijn met Knokke. Zo werken wij graag samen met de vrienden van de heemkring «Cnoc is Ier».

Wat is precies «Heyst Leeft»?

«Heyst leeft» is opgericht in 1974, kort na de fusie, omdat de vrees bestond dat de typische gebruiken en gezegden zouden verdwijnen. Onze doelstelling is dan ook het behoud van het Heistse volkseigen. Vandaar dat we drie jaar geleden opnieuw de processie hebben ingevoerd. Ook het «Festival van het Volkslied» past in deze doelstelling.

Lapnamen zijn eigen aan Heist

Het is omdat de Heistenaars het zo goed vinden bij elkaar dat er niet veel gehuwd werd met mensen buiten Heist. Vandaar het veel voorkomen van dezelfde namen. Een lapnaam was hier de oplossing. De lavertjes kregen die bij hun eerste zeetocht. Een aantal ontstonden spontaan. Als men over een echte

Heistenaar spreek dan is men verplicht zijn lapnaam te vermelden. Bedenk eens dat er 29 dames zijn die Maria Vantorre noemden.

***************

Heyst Leeft verdedigt deelgemeente

Heist - Het bestuur van de heemkring Heyst Leeft protesteert tegen de verwaarlozing van de deelgemeente Heist. De vereniging is er helemaal niet over te spreken dat in de media te vaak sprake is van de deelgemeente Knokke telkens wanneer het om iets van Knokke-Heist gaat.

***************

Heistenaars voelen zich verwaarloosd

Knokke-Heist - De heemkundige kring Heyst Leeft protesteert tegen de verwaarlozing van de deelgemeente Heist.

Heist

Kristof De Backere

Heyst Leeft
1993
02
007-007
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19