FESTIVAL VLAAMS VISSERSLIED

Toen Heyst Leeft acht jaar terug startte met een wedstrijd voor vissersliedjes in de schuur van het Boerenhof, dacht niemand er aan dat het zou uitgroeien tot een waar festival.

We zaten gezellig bij elkaar, Heistenaars ondereen, en vroegen vijf minuten voor de start nog vrijwilligers uit de zaal.

Tegenwoordig gaat het helemaal anders.

Het bestuur is het jaar door druk bezig met de voorbereidingen, vooral dan het zoeken van sponsors en het aanschrijven van kandidaten. Zij krijgen een reglement en inschrijvingsformulier en kunnen dus tijdig reageren.

Belangrijk is ook dat er in feite twee evenwaardige wedstrijden worden georganiseerd.

Nieuwe liedjes

Er is inderdaad in nauwe samenwerking met SABAM en met de MARNIXRING een wedstrijd met de bedoeling nieuwe liedjes te maken rond het thema de zee.

Dit jaar waren er twaalf inzendingen die deskundig beoordeeld werden in de auditiezaal van SABAM te Brussel. Enkel de genommineerde kandidaten brengen hun lied op het festival, en vallen dus zeker al binnen de prijzen. Hier gaan we dus duidelijk de professionele toer op.

Traditionele liedjes

De charme van het festival komt er vooral door de voordracht van de oude vissersliedjes. Het zijn soms “opgevertjes”, soms dramatische verhalen uit het harde vissersleven. Ook voor deze wedstrijd zijn grote prijzen voorzien (prijzenpot van 60.000 f), waarmee duidelijk gesteld wordt dat het traditionele lied zeker niet ondergeschikt gemaakt wordt aan het nieuwe.

Voor de wedstrijd van het bestaande visserslied kan nog steeds ingeschreven worden. Wij doen dan ook een oproep bij de leden dat ze bij vrienden en kennissen hierover zouden praten zodat wij zeer spoedig hun aanvraag tot deelname zouden ontvangen.

Alle informatie voor de wedstrijd traditioneel visserslied bij onze secretaris mevrouw Marie-Christine Dezutter, Pannestraat 175 te Heist.

En het bestuur zou het bijzonder op prijs stellen dat er veel Heistenaars zouden deelnemen.

Wil nog noteren dat het Festival doorgaat in de nieuwe zaal Ravelingen (naast het stadhuis), met medewerking van de culturele raad, de vzw Toerisme en de vzw cultureel centrum, op zondag 27 juni 1993 vanaf 14.30 uur.

Festival vlaams visserslied

Redactie

Heyst Leeft
1993
02
008-008
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19