Verdienstelijke schutters gehuldigd te Heist

Uit Het Brugsch Handelsblad van 22 jun 1969

Op de terreinen van de Koninklijke Schuttersgilde “Duinengalm” te Heist. werd zondag jl. een bijzondere huldeschieting ingericht. Het bestuur en de Kon. Nationale Bond van Belgische Wipschutters hadden er daarbij aan gehouden 5 zeer verdienstelijke leden van “Duinengalm” speciaal te vieren bij gelegenheid van hun 50-jarige activiteit in de schoot van de vereniging. Hoofdman Edward Bouten onderstreepte de bijzondere verdiensten van de gevierden die hij tot voorbeeld stelde van de jongeren en aan wie de schuttersgilde veel dank is verschuldigd. Het is immers zo, aldus de hoofdman, dat deze schutters de naam en de faam van “Duinengalm Heist” hoog hebben gehouden.

De jubilarissen werd de gouden medaille van de KNBBW opgespeld, terwijl ze eveneens in de bloemen werden gezet. De gevierde liefhebbers van boog en pijl die al een halve eeuw in de bres springen voor hun geliefde vereniging en sport, gaven vervolgens het ereschot op de staande wippen, waarmee de eigenlijke huldeschieting officieel een einde nam.

gehuldigde schutters bestuur heistDe gehuldigde schutters omringd door bestuur en medeschutters.

Het bestuur van de Koninklijke Schuttersgilde “De Duinengalm” te Heist bracht een passende hulde aan enkele zeer verdienstelijke schutters die al meer dan 50 jaar de edele handboogsport beoefenen.

Namens de Koninklijke Nationale Bond van Belgische Wipschutters spelde hoofdman Edward Bouten hen de Gouden Medaille op van het Verbond, waarna zij in de bloemen werden gezet. De eer viel te beurt aan Henri Vermeersch, Albert De Backere, Charly Utterwulghe, Pieter De Schacht en Emiel De Laetere die vervolgens een eerste schot mochten geven op de staande wip. Zij mochten een hartelijke applaus in ontvangst nemen.

Een halve eeuw boog en pijl hanteren is inderdaad al een heel lange tijd, maar de schutters zien er nog kranig uit en zijn steeds aanwezig met de nodige dosis kracht en optimisme.

Dat zij dan ook door hun vele medeschutters gelukgewenst werden, spreekt vanzelf. Hoofdman Bouten wees tijdens zijn korte huldetoespraak op de verrichtingen van ieder afzonderlijk en dankte hen voor hun inspanningen ten bate van de schuttersvereniging “De Duinengalm”, voor wie zij als voorlopers en vaandeldragers aangezien worden.

In 1983 vierde de Rokersciub haar 100-jarig bestaan.

Wij bekwamen die inzending van Gaston De Graeve en “Heyst Leeft” wil hem hiervoor van harte bedanken.

rokersclub 1983De Kon. rokersciub “De Ware Vrienden” uit Heist, omringd door gemeentelijke mandatarissen, na hun ontvangst op het stadhuis van Heist.

KNOKKE-HEIST - Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de Kon. Rokersclub “De Ware Vrienden” uit Heist, werden het bestuur en de leden op het stadhuis ontvangen. Daar werden zij toegesproken door de schepen voor cultuur, de heer Eric Ruyssehaert.

De schepen vond het vieren van het 100-jarig bestaan een hele gebeurtenis voor een club. “De Ware Vrienden” zijn beslist geen holle woorden, zei de h. Ruysschaert die meteen burgemeester Lippens en volksvertegenwoordiger De Sutter verontschuldigde.

Van de secretaris van de rokersclub vernamen wij dat de club ontstaan was in 1883, de tijd toen de Heistse vissersboten nog van op het strand vertrokken. In die periode was er tijdens de lange donkere wintermaanden niet veel ontspanning voor de mensen. Daarom werd tussen pot en pint besloten een rokersclub te stichten.

Dit zou zijn gebeurd op de hoek van de Vissers- en de Pannestraat, bij Leber. Later werd de rokersclub overgebracht naar het Kleine Marktje, nu De Bolle genaamd.

Germaine Mouton was in die tijd secretaresse. Het lokaal van de rokersclub is nu ondergebracht in café Ferrybank, in de Pannestraat. De huidige voorzitter is Alfred Meysseman, 81 jaar oud.

Recordhouder

Het record van België in het langst roken met 4 gram tabak staat momenteel op naam van Jozef Utterwulghe, bijgenaamd Tjeppen van Pier de Brees, die gedurende 204 minuten de pijp rokend wist te houden.

In den beginne werd er altijd uit stenen pijpen gerookt die voorzien waren van kromme stelen. Naar het blijkt zal vanaf oktober a.s. opnieuw volgens deze oude trend gestart worden. De prijs van een dergelijke pijp bedraagt 310 F.

Wat die stenen pijpen betreft, deze worden te Kuurne gemaakt en per oven besteld. Het reglement schrijft voor dat de vrouwen 3 gram tabak in hun pijp moeten stoppen de mannen 4 gram.

Ter gelegenheid van dit 100-jarig bestaan van de rokersclub zal binnenkort een internationale wedstrijd worden gehouden in de feestzaal Ravelingen, in de Kerkstraat.

Verdienstelijke schutters te Heist - 100 jarig bestaan 'Rokersclub' Heist

Het Brugsch Handelsblad

Heyst Leeft
1995
03
002-004
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19