Een dokument van 15 oktober 1852:

Proces-verbael wegens het herplaetsen van de grenspael nr 365 op de grenze-scheiding tusschen de gemeenten Retranchement (Nederlanden) en Westcapelle en Knocke (Belgien).

Het jaer duizend acht honderd en twee en vijftig den vijftienden October - De landmeter van het kadaster Isaac Abraham Van Melle, daertoe gecommitteerd door de heer Ingénieur Vérificateur van ’t kadaster, te Oosterhout, bij missive van den vijfden October jongsleden Nr. 2016, in verband met de missive van den heer Com­missaris des Konings in de provincie Zeeland, van den derden de­zer maend, bijgestaen door den Heer Burgemeester der Gemeente Retranchement voor Nederland, en de landmeter van het kadaster Jacobus Leonardus Van de Water, daertoe benoemd door den Heer Gouverneur van Westvlandern bij missive van den 9sten October lestleden Nr. 26526, 3de Afdeling, bijgestaen door de Heeren Burgemeester der Gemeenten Westcapelle et Knocke, voor Belgien. Zich te samen vereenigd hebbende in de Gemeente Knocke, gehucht "Het Hazegras" in de herbergh de vrede genaemd, teneinde over te gaen tot het herplaetsen van de grenspael Nr. 365, staende op de Oostzijde van het eiland genaemd de grootte Plaet, in de richting der Grensscheiding tusschen de Belgische Gemeenten Westca­pelle en Knocke, die door afneming van de plaet door golfslag, was omgevallen. De landmeters voornoemd respectivelijk verge­zelf van de Burgemeesters der betrokken gemeenten, zich begeven hebbende naer de bovengenoemde groote plaet, hebben zij de pael doen plaetsen overeenkomstig de opgaven van de beschrijvende processen verbael der Grensscheiding en met de grenskaarten in de archiven der betrokkene gemeenten berustende.

Verders hebben zij den afstand gemeten tusschen de herplaetste pael en de extra grenspael Nr. 365, staende op de kruin van den dijk van Retranchement, loopende langs den oostelijken geul van het Zwin, en wal in de rigting van de herplaetste pael en de­zelfde bevonden eene lengte te hebben van twee honderd negens en negentig metern, tachentig centimeters.

Aldus opgemaakt ende gesloten in de voornoemde herberg de vre­de ten dage, Maend en jaer als in het hoofd dezes en gemeld en door de voornoemde landmetern et burgemeesters onderteekend.

Vanwege Nederland:

De landmeter A. Van Melle
De burgemeester v. Retranchement: Isaac Ris-Jeeuw

Vanwege Belgie:

De landmeter Van de Water.
De burgemeester v. Westcapelle: N.G. Van Rolleghem
De Burgemeester van Knocke: I. Nachtegaele

Een dokument van 15 oktober 1852: Proces-verbael wegens het herplaetsen van de grenspael nr 365

Redactie

Cnocke is Hier
1980
15
027-027
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01