Ridder Marcq Albert Arazola D'Ognatie

Luitenant-generaal van de Valconerie, heroprichter in 1648 van de Knokse Gilde van Sint-Sebastiaan.

H. Van Eeckhoutte

Wie was nu deze ridder, waaraan onze Gilde zoveel te danken had? Uit “Recueil Héraldique, de familles Nobles et Patriciennes” van de stad en het Brugse Vrije, door Van Dycke; laten we nu enkele gegevens volgen over deze Ridder en zijn familie.

Mr. Marc Albert Arrasola De Oñate, kapitein opgenomen in de standaard van de koning, werd ridder door de adelbrieven van 7 augustus 1647, burgemeester van het Brugse Vrije in het Noord kwartier, in 1649, 1650, 1653, 1655 en 1659, trouwde met Jonkvrouw Jossine, dochter van Mess. Jean Stockove en van Marie Reyvaert, hij was weduwnaar van Marie-Lucrèce Bulteel.

Hij was de zoon van Mess. Jean de Oñate, (die geboren werd op het kasteel van Arrasola in de provincie van Biscaye in Spanje, en die de eerste van dat adellijke geslacht was om zich in Vlaanderen te vestigen, in de hoedanigheid van sekretaris van H.K.H. Isabella, aartshertogin, en als kamerheer van Z.K.H. Albert, aartshertog, echtgenoot van deze prinses), en van dame Beatrix Heth, kleinzoon van San Juan de Arrasola en van dame Marie de Arechavaleta, achterkleinzoon van Juan de Arrasola en van dame Licie de Echagarra; deze laatste was de zoon van Martin de Arrasola en van Marie de Olaçeran, en kleinzoon van Ochoa de Arrasola of Arraçola en van de nobele dame Ursule Delvillar.

Messire Marc-Albert, hoger vermeld, had meerdere kinderen uit zijn tweede huwelijk, te weten: Jean-François, over wie later meer; Marc-Ignace; Marie-Beatrix; Ange; Emmanuel, Heer van Peteghem, schouteet van Lier, die huwde met dame Marie Coverniels, waarvan de dochter Jeanne-Eléonore-Joséphe de Arrasola de Oñate, trouwde met Messire Philippe-Charles vanden Berghe-De Limminghe, haar volle neef.

Jean-François Arrasola de Oñate, schepen van het Brugse Vrije, huwde eerst dame Bux Françoise, die hem Henrico Arrasola de Oñate, en Hieronimo Arrasola de Oñate, schonk. Deze laatste huwde Marie, dochter van Messire Philippe van Duerne, Heer van Damas, uit welk huwelijk Jean-François sproot, alsook Marc; Ange en jonkvrouwe Marie-Anne Arrasola de Oñate.

Uit het tweede huwelijk met dame Anna Roper, werden geboren: Jean-Joseph; Marie-Anne en Marc, Arrasola de Oñate, die uit het huwelijk met dame Claire dela Villette, kreeg, Marc, Arrasola de Oñate, Heer van Zuytcote, Monswalle, enz., schepen van het Brugse Vrije, die huwde, op 15 augustus 1752, met Marie Le Bailly, dochter van Messire Joseph-Adrien Le Bailly, Heer van Terlinde, Jnghuen, schepen en vervolgens burgemeester van het Vrije.

Ze kregen twee kinderen, te weten: Marc-Joseph, geboren op 14 juni 1754 en Marie-Thérèse, geboren op 2 september 1759.

Het wapen van dit geslacht is op een zilverboom (sinopel - donkergroen) en twee wolven (sabel - zwart) aan de voet van de boom. Als bovenstuk vijf struisveren van zilver en sinopel.

**************

Nog heel wat van onze leden wensen te genieten van de vermindering die een cultuurpas hen biedt. Het is zo dat er nieuwe cultuurpassen in de omloop zijn. Schaft u dringend een nieuw pas aan, u kunt ze krijgen bij de voorzitter van uw vereniging.

+ 3 Pas

Deze kan verkregen worden op de bevolkingsdienst in de beide stadhuizen tijdens de voormiddag. Ze kan verkregen worden door personen die gepensioneerd zijn of ouder zijn dan 60 jaar.

CJP Pas

Voor alle jongeren van 16 tot 26 jaar. Dit elke zaterdagvoormiddag in Info-Jeugd, Seb. Nachtegaelstraat 10 te Knokke.

 

Ridder Marcq Albert Arazola D'Ognatie

H. Van Eeckhoutte

Cnocke is Hier
1981
17
019-020
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01