Nieuw-Hazegras-Polder

Als reactie op een artikel (van een vorig nummer van Cnoc is ier) in verband met de steenweg naar Retranchement er waar er sprake was over de “schotbalken” van de Nieuw-Hazegraspolderdijk kregen we een aanvullende nota van Graaf Leon Lippens.

De overstroming van 1 februari 1953

Graaf Leon Lippens

In 1953 was Graaf Philippe Lippens dijkgraaf van de N.H.P. en zijn vader Raymond Lippens (1875-1964) ontvanger-griffier.

Daar het water van het Zwin, via het vliegveld, in de Willem-Leopoldpolder gevaarlijk begon te stijgen, deed de dijkgraaf de schotbalken halen die op de hofstede van het Hazegras geborgen lagen en deed ze plaatsen in de speciale gleuven voorzien in de arduinstenen van de Dijkgraafstraat en van de Karel-Een-straat. Raymond Lippens, ontvanger-griffier, die dan 77 jaar oud was, is ook persoonlijk de toestand komen controleren. Alles was volledig in orde en veilig. De N.H.P. bleef droog. De oude schotbalken hadden een lengte van 4m80.

2018 06 15 165337Raymond Lippens (1875-1964)

In 1970 werd door de landbouwers van het Hazegras aan het bestuur van de N.H.P. gevraagd de twee doorgangen in de Hazegrasdijk te verbreden, daar de moderne 1andbouwtuigen en vooral de pikdorsers steeds groter werden. De nodige wettelijke voetstappen werden ondernomen.

Op 17 januari 1972, gelet de gunstige adviezen van de gemeenteraad van Knokke, de Bestendige Deputatie, de Minister van Landbouw en Openbare Werken, verscheen het Koninklijk Besluit met als art. 1 "De Nieuw Hazegras polder wordt gemachtigd de doorgangen in de Hazegrasdijk onderscheidelijk aan de Dijkgraaf en Karel I straat te Knokke-Heist overeenkomstig de aanduidingen van het bijliggend door onze Minister van Landbouw geviseerd plan te verbreden.."

Het werk werd in aanbesteding gegeven en toevertrouwd aan de laagste aanbieder, dhr Robert Declercq, aannemer te Knokke, voor de prijs van 68.000,-fr (BTW exclusief) per doorgang. Gezien de hoogdringendheid voor de landbouwers werden geen aanvragen van toelagen ingediend. Het kasseiwerk werd eveneens verbeterd.

De nieuwe schotbalken in Azobe hout, met een lengte van 5m80 werden eveneens geleverd.

Na de ramp van 1 februari 1953 heeft het gemeentebestuur een bijzonder nieuw plan opgesteld voor het geval van nieuwe overstromingen. Het bewaren van de schotbalken, eigendom van de N.H.P. werd aan de gemeente toevertrouwd. Deze balken liggen nu op het gemeentelijk depot te Knokke en kunnen in geval van nood in korte tijd per vrachtwagen aan de doorgangen in de Hazegrasdijk gebracht en geplaatst worden.

De Nieuw Hazegraspolder werd, sinds 200 jaar, door de familie Lippens beheerd. In 1982 is Leopold Lippens, dijkgraaf en Oscar Dieleman ontvanger griffier.

2018 06 15 165411Raymond Lippens achter de schotbalken bij de doorgang van de Nieuw Hazegraspolderdijk aan de Dijkgraafstraat. 1 februari 1953.

De N.H.P. houdt jaarlijks zijn algemene vergadering en ook de regelmatige schouwingen van de polder, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de gemeente, provincie en van de Staat. Allerlei werken (grachten, wegenis, knotwilgen, draineringen, enz...) worden ten voordele en tot voldoening van de aangelande landbouwers verricht.

Nieuw-Hazegras-Polder

Graaf Leon Lippens

Cnocke is Hier
1982
19
032-033
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01