Een Familienaam: van Rossou naar Rosson 1

Germain Vandepitte

De oorsprong

Op 5 Nivose van het jaar IX (26-12-1801) deed de vroedvrouw aangifte op de burgerstand te Brugge, van de geboorte van het natuurlijke kind van Joanna de Clerck, geboren en getogen te Brugge, wonende langs de Lange Rei en dochter van Laurent. Het kind werd ingeschreven als Pierre Joseph de Clerck.

Twee jaar later, op 29 Brumaire van het jaar XII (17-11-1803) was ze daar terug om aangifte te doen van de geboorte van Albert Rossou, zoon van Joseph Florent Rossou, geboren te St.-Joris (Nieuwpoort) en van Jeanne Demeire, 34 jaar oud, geboren te Brugge en wonende in de “Schaerenstraete”, Dat was een kemel van formaat want deze Jeanne Demeire was de moeder van Jeanne de Clerck.

In 1806, op 27 juni volgde de aangifte van de geboorte van Paul-Pierre, zoon van Florent Rossou, werkman, 33 jaar oud en van Jeanne de Clerck, 33 jaar oud en geboren te Brugge.

Patricia Jeanne werd op 30-10-1808 geboren en de volgende dag in de burgerstand ingeschreven als dochter van Jeanne de Klerk, huisvrouw van Joseph Rosouw, wonende ‘Quai Josephine”. De vader was afwezig omwille van zijn werk.

Eindelijk kwam Joseph Florent eens in hoogst eigen persoon opdagen op 10-90-1811 om aangifte te doen van een dochter Jeanne Therèse, geboren op 9-9-1811, een kind van hem en zijn huisvrouw Jeanne de Clerck.

De volgende in de reeks was Jean Joseph, geboren op 22-7-1814 en nog dezelfde dag geregistreerd als zoon van Joseph Rossau, werkman, geboren in St. -Joris Nieuwpoort en wonende te Brugge aan de “Quai l’Impératric”. De moeder was Jeanne de Clerck.

Uiteindelijk kwam er nog een Joseph François voor de pinnen, geboren op 10-1-1817 en de vader Joseph Rousseau deed de aangifte. Moeder was zijn huisvrouw Jeanne de Clerck. Ze woonden te Brugge langs de Lange Reie en gezien Bonaparte het pleit verloren had, was het uit met de “Quai Josephine” en “Quai l’Impératrice”.

Daarmee hadden we een respectabel gezinnetje bijeen. Daarbij had onze Jozef wel de gewone orde op zijn kop gezet. Hij zorgde eerst en vooral voor nakomelingen en trouwde pas nadien. Twee jaar na de geboorte van zijn laatste telg huwde hij op 7 april met Joanna de Clerck, niettegenstaande hij bij de aangifte van zijn kroost vermelde dat Jeanne zijn huisvrouw was. Op zijn trouwdag verklaarde Jozef plechtig dat hij Joanna tot zijn wettige echtgenote nam en gaf meteen te kennen dat er uit hun beiden zeven kinderen geboren waren die hier in Brugge waren geboren en ingeschreven en die hij nu erkende als zijn kinderen.

Al goed en wel, de akten waren er, maar in elk daarvan diende een en ander rechtgezet betreffende de schrijfwijze en dat was werk voor de rechtbank. Daar Jozef totaal ontbloot was van aardse bezittingen, was hij wel verplicht een pro deo rechtspraak aan te vragen, de kosteloze procedure.

De uitspraak luidde dat in elk van die akten de fouten dienden rechtgezet en de naam Rossou moest geschreven worden. Als voorbeeld de hierbij gevoegde akte nr. 35 en de vrije vertaling en ietwat ingekorte versie van de Pro Deo.

De ere-burgemeester van Lissewege, François Rosson, had wel wat aantekeningen verzameld over zijn familie en veel wees op verwantschap met deze Jozef Florent Rossou, hoewel bij nader onderzoek daarvan geen sprake kon zijn daar de naam van de moeder niet klopte bij de zoon Frans te Jabbeke geboren.

Deze Frans, grootvader van François, was zoon van Josephus, geboren te Brugge en van Francisca Everaert. Te Brugge bleek er enkel een Josephus geboren te zijn als zoon van Joseph Florent en de Clerck Joanna. Daar deze Joanna een paar maanden na het huwelijk is overleden en Joseph Florent hertrouwd was met Maria Taverne, hadden we geen aanknopingspunten meer.

Bij nazicht te Jabbeke vonden we vooreerst niets meer, enkel dat het ging om een familie Rosson, en een Frans, zoon van Joseph.

We hadden bijna de zaak geklasseerd, toen daar mijn oog viel op een sterfgeval van een Jan Rosson, en werkelijk, het was een Jan Joseph Rosson gehuwd met Siska Everaert. En deze Jan vinden we terug als voorlaatste kind, geboren in 1814. Overal hadden ze zijn tweede naam gebruikt, tot zelfs in de officiële stukken.

Daarmee komen we via Jozef Florent toch terecht bij Joost uit St.-Joris. In Brugge had men dus de familie Rossou, terwijl het in Jabbeke Rosson werd, ingevolge een verkeerde lezing.

In de hele provincie West-Vlaanderen zijn er niet zoveel Rosson’s, enkel in Lissewege en Brugge, één in Blankenberge en één in Knokke-Heist, althans volgens de officiële telefoongids.

Toch schijnen er een paar in Amerika te zitten, zo werd me gemeld, daar de naam voorkwam op de generiek van de films, directie fotografie.    2

  • Rosson Hal, in Duel in the Sun.
  • Rosson Harold, in Singing in the Ram.
  • Rosson Arthur, in Ben Hur.
  • Hal Rosson en het eerste Hollywood sekssymbool Jean Harlow   3

Harlean Carpenter werd op 3 maart 1911 geboren te Kansas City staat Missouri. Haar vader Montclair Carpenter en haar moeder Jean Harlow scheidden toen Harlean tien jaar was. Haar moeder hertrouwde met Marino Bello in 1922 en Harlean ging vandaar op kostschool. In september 1926 werd ze leerlinge van het elitaire Ferry Hall instituut nabij Chicago. In maart 1927 is op een dag Harlean verdwenen en duikt pas de volgende dag weer op als mevr. Charles Mac Grew, met wie ze in het geheim is getrouwd, ze was pas zestien jaar.

Mac Grew werd naar familie aan de oostkust gestuurd en de Bello’s verhuizen naar Los Angeles. Daar laat ze zich alras, onder de naam van haar moeder, inschrijven als sollicitante voor een filmrol.

Weldra werd ze opgemerkt door Arthur Landau die haar impresario werd. Na het uitkomen van haar film “Hell’s Angel” laat ze zich scheiden van Mac Grew. De definitieve doorbraak kwam er met de film “Platonium Blonde”, in 1931. Metro Goldwyn Mayer kocht haar contract af van Howard Hughes, van dan afgaat het in stijgende lijn. Ook werd ze verliefd op de co-producer Paul Bern en trouwde met hem op 2-7-1932. Twee maanden later pleegde haar man zelfmoord.

Op 18-9-1933 kondigde ze haar derde huwelijk aan met de 38-jarige Hal Rosson, hoofd van de afdeling fotografie bij MGM. Hij bezorgde haar het nieuwe imago: een melkwitte huid en platina haardos. Over Hal Rosson zei ze: “Hij is verschrikkelijk lief; zachtaardig en oprecht”, maar al die kwaliteiten vervelen haar al vlug en na zes maanden laat ze zich van hem scheiden. Als reden gaf ze op dat hij de vervelende gewoonte had te lezen in bed, waardoor ze niet kon inslapen en ‘s morgens doodmoe in de studio kwam.

Door haar gedurig rebelleren en keet schoppen zat ze altijd in de problemen. Zelfs werd de zelfmoord van haar man weer opgerakeld en de zaak opnieuw geopend. Pas na achttien maanden besloot de jury dat het wel degelijk zelfmoord was.

Haar laatste vlam was William Powel, waarmee ze dacht te trouwen en gelukkig te zijn. Ze wou er zelfs haar carrière voor opofferen. Tijdens de opnamen van de film “Saratoga” moest ze verstek geven en in het hospitaal opgenomen worden, lijdend aan uremie. Het werd haar laatste episode.

Nog een Rossou

In Sportwereld-Algemeen nieuws van 23-4-1934:

Uitslag op de wielerbaan “Het Heil” te Eindhoven: Zaterdag, finale sprint amateurs en onafhankelijken

  1. Soetens
  2. Rossoul.

 

Bijlagen

1. Huwelijksakte

Akte 59.

Ten jaere achtien honderd negentien, den sevensten april, om tien ueren ‘s morgens, zijn voor ons Theodorus Vandewalle, schepen gelast met den borger staet der stad Brugge, hoofdplaets der provintie van Westvlaenderen, gecompareert JOSEPHUS FLORENTIUS ROSSOU, werkman, oud vijfenveertig jaeren, gebooren tot St. -Georgius, district van Veurne, den twintigsten maerte seventien honderd drij en seventig, woonende tot Brugge, meerderjaerigen zoon van JUDOCUS, werkman, overleden tot Nieuport, den twintigsten november seventien honderd vier en negentig, ende van ANNA CATHERINA TIJL, overleden tot Brugge den vijf en twintigsten Brumaire jaer twaelf zonder voorder ascendenten, en JOANNA MARIA de CLERCK, gebooren tot Brugge, den tweeden februarius seventien honderd vijf en seventig, aldaer woonende, meerderjaerige dochter van Laurentius, voorman, ende van ANNA de MEIRE, beide alhier overleden, den eersten den sestienden februarius seventien honderd twee en negentig, ende de tweede den ses en twintigsten april seventien honderd negen en seventig, sonder voorder ancendenten in ‘t leven, welke comparanten ons versogt hebben van te procederen tot het houwelijk onder hun beraemt en welkers afkondigen zijn gedaen geweest voor de voornaemste deur van ons stadhuys,te weten de eerste den acht en twintigsten febrarius, en de tweede den sesden maerte lestleden, op de uer van den middag, geene tegestrjding aen dit houwelijk ons te kennen gegeven zijnde regt doende aen hun verzoek, wij hebben naer dat ons aen de comparanten waeren voorgelezen alle de stikken hier boven vermeld, als mede het sesde kapittel van den titel van den civielen wetboek, geentituleert van het houwelijk, gevraagd aen den toekom-enden bruydegom, en aen de toekomende bruyd of zij begeeren zig te samen voor man en vrouw, ieder van hun in het bezonder geantwoord hebbende dat jae, wij hebben verklaert uyt naem van de wet dat JOSEPHUS FLORENTIUS ROSSOU en JOANNA MARJA de CLERCK verenigt zijn door het houwelijk en ter zelver tijde hebben de partien contractanten verklaert dat er van hun in dese stad, gebooren zijn seven kinderen, te weten vijf van het mannelijk en twee van het vrouwelijk geslaght;

  • het eerste den vierden Nivose jaer negen, ingeschreven in het register der geboorten onder den naem en voornaemen van PETRUS JOSEPHUS de CLERCK,
  • het tweede den acht en twintigsten Brumaire jaer twaelf ingeschreven onder den naem en voornaemen van ALBERTUS ROSSOU,
  • het derde den seven en twintigsten junius achtien honderd ses, ingeschreven onder den naem en voornaemen van PAULUS PETRUS ROSSOU,
  • het vierde den dertigsten october achtien honderd acht, ingeschreven onder den naem en voornaemen van PATRICIA JOANNA,
  • het vijfde den negensten september achtien honderd acht, ingeschreven onder den naem en voornaemen van JOANNA THERESIA,
  • het sesde den twee en twintigsten julius achtien honderd veertien, ingeschreven onder den naem en voornaemen van JOANNES JOSEPHUS ROSSOU,
  • het sevenste den tienden januarius achtien honderd seventien, ingeschreven onder den naem en voornaemen van JOSEPHUS FRANCISCUS,

dewelcke zij erkennen voor hunne kinderen van al hetgene wij hebben dezen act opgesteld in de tegenwoordigheijd van JUDOCUS CIEREKENS, mandemaeker, oud sestig jaeren, van JUDOCUS VAN ALLEMEERSCH, plafonneur, oud vier en sestig jaeren, van ALBERTUS GILBERT, werkman, oud seven en dertig jaeren, en van DOM1NICUS CRAEIJE, werkman, oud seven en dertig jaeren, al woonagtig tot Brugge, dewelke gezamentljk met de partijen contractanten ingevolge het berigt van den staetsraed van den dertigsten maerte achtien honderd acht, onder eede hebben bevestigt dat alhoewel den vader van den bruydegom in zijn doodbrief geschreven is ROSSAU instede ROSSOU, en de moeder JOANNA CATI-IERINA TIEL en in haeren doodsbrief TIELEN, in plaets van ANNA CATHARINA TIJL, zij nogtans dezelve en evenwezentlijke persoonen zijn, en hebben verklaert niet te konnen schrijven naer voorlezing Vandewalle.

2. Uittreksels

Geboorteakte nr. 288. 5 Nivose jaar IX.

Geboren op 4 Nivose jaar IX, PIERRE JOSEPH de CLERCK, natuurlijk kind van JEANNE de CLERCK, geboren en wonende te Brugge, Lange Rei, dochter van LAURENT, wagenvoerder en (niet ingevuld).

Getuigen waren Pierre Thienpond graandrager. wonende te Brugge, Houttebrugskens 69 en Marie Vermeire vrouw van Pierre Dejonghe, handschoenwerker 38 j wonende Lange Rel 30.

Geboorteakte nr. 162. 29 Brumaire jaar XII.

Geboren op28 Brumaire XXII, ALBERT ROSSOU, zoon van JOSEPH FLORENT ROSSOU en JOANNA DEMEIRE 34 jaar wonende te Brugge “Schaerenstraet”

Getuigen waren Albert Bleijde 51 jaar en Joseph Nolf dienstbode 31 jaar.

Geboorteakte nr. 891. 27- juni 1806.

Geboren heden PAUL PIERRE, zoon van JEANNE de CLERCK, 33 jaar geb. Brugge echtgenote van JOSEPH BOSSOU, werkman 33 jaar, geb. te St-Joris (Nieuwpoort) afwezig wegens zijn werk.

Getuigen: Pieter Lardenoy scheepstimmerman 38 jaar en Louis Van Robaeye, metser 55 jaar beiden wonende te Brugge.

Geboorteaktenr. 911. 31-10-1808.

Geboren gisteren 30-10-1808, PATRICIA JOANNA dochter van JOANNA de KLERCK, 31 jaar wonende en geboren te Brugge (Quai Josephine 40) echtgenote van JOSEPH ROSOUW, werkman 37 jaar.

Getuigen: Joseph Bellenof, beenhouwer 44 j. en Charles Cortals bediende 28j.

Geboorteakte nr. 846. 10 sept. 1811.

Geboren gisteren JOANNA THERESIA dochter van JOSEPH ROUSSEAU, werkman 37 jaar geboren St-Joris Nieuwpoort, en van JOANNA de Clerck zijn echtgenote 38 jaar geboren te Brugge.

Getuigen: Jan Ooghe timmerman 57 jaar en Jan Van Haecke, werkman 73 jaar.

Geboorteakte nr. 680. 22-7-1814.

Geboren heden 22-7-18 14 JAN JOZEF ROSSAU, zoon van Jozef werkman 44j. geboren St-Joris Nieuwpoort wonende te Brugge Quai de l’ Impératrice, en van JOANNA de CLERCK zijn huisvrouw, 40 jaar geboren te Brugge.

Getuigen: Jan Beijns werkman 50 jaar en Laurent de Clerck, wever, 50 jaar.

Geboorteakte van JOZEF FRANS zie bijlage 3. Al deze kinderen werden gewettigd door huwelijk op 7-4-1819

3. Geboorteakte van Jozef Frans

Randschrift: den missiag begaen in den hier neven staenden acte van geboorte, in welke de familie naem van den vader geschreven is ROUSSEAU instede van ROSSOU, is herstelt uyt kragte der uytspraeck gedaen door den regts bank van eersten aanleg van arrondissement van Brugge, den twintigsten januarius lestieden ingeschreven in het boek der geboorten van den zelven jaere folio 90 en volgende. Den schepen gelast met den borger staet der stad Brugge.

Vandewalle.

Geboorteakte. Nr. 35.

Ten jaere achtien honderd seventien, den elfsten januarius, om drij ueren naermiddag is voor ons Joannes Carolus Stockhove, meijer adjoint officier van den civielen staet der stad Brugge hoofdplaets der provintie van Westvlaenderen gecompareert JOSEPHUS ROUSSEAU, werkman, oud achtenveertig jaeren, geboren tot St-Jooris, woondende tot Brugge, Lange Reije n° den welken ons vertoond heeft een kind van het mannelijk geslaght, geboren gisteren om een uer naermiddag van hem verklaerder en van JOANNA de CLERCK, sijne huysvrouwe, oud achtendertig jaeren, geboren Brugge en waer hij verklaert heeft te geven de voornaemen van JOSEPHUS FRANCISCUS, de voornoemde verklaring en vertooning gedaen in de tegenwoordigheijd van Philippus Peere, werkman oud achtentwintig jaeren, en van Joannes Masijn, wever, oud achtendertig jaeren, woonende tot Brugge, den vader en getuygen heb ben verklaert niet te konnen schrijven.

J.C. Stockhove.

Het kind gebragt hier boven n° 35 is voor wettig erkent in den acte van huwelijke aengegaen tot Brugge den sevensten april agtthien hondert negenthien tusschen sijnen vader en moeder Den schepen gelast met den borger staet der stad Brugge.

Vandewalle.

4. Pro Deo (vrije vertaling)

Pro Deo nr. 340.   4

WILLEM, bij de genade Gods Koning van de Nederlanden, Prins van Oranje Nassau, Groot Hertog van Luxemburg, etc., etc. De rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement Brugge provincie West-Vlaanderen heeft gewijsd als volgt:

JOSEPH ROSSOU en JOANNA de CLERCK, werklieden te Brugge, hebben rekwest ingediend bij de president en de rechters van de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement Brugge om de rechtzetting te vragen van de foutieve inschrijvingen in de geboorteakten van zes van hunne kinderen. Uittreksels van de foutieve akten en andere bewijzen werden bijgevoegd.

Hierbij vragen ze ook te worden ontheven van alle kosten van justitie, zegelrechten en inschrijvingen op grond van onvermogen.

Rekwest voorgedragen door Meester de Ritter, pleiter voor Joseph Rossou en Joanna de Clerck, werklieden te Brugge, met betrekking op de rechtzetting in de geboorteakten van meerdere kinderen, te weten:

  1. De akte van zoon ALBERT geboren op 8 Brumaire XII die ingeschreven werd als zoon van Joseph Florent ROSSOU en Joanna de MEIRE instede de CLERCK.
  2. De akte van PAUL PETRUS geb. Brugge 27-6-1806 ingeschreven als zoon van Joanna de CLERCK en JOSEPH ROSSON instede ROSSOU.
  3. De akte van dochter PATRICIA JOANNA geb. Brugge 30-10-1808 ingeschreven als dochter van Joanna de KLERCK instede de CLERCK en Joseph ROSOUW instede ROSSOU.
  4. De akte van JOANNA THERESIA geb. Brugge 29-9-1811 ingeschreven als zoon van Joanna de CLERCK en Jos. ROUSSEAU instede ROSSOU.
  5. De akte van zoon JAN JOZEF geb. Brugge 22-7-1814 ingeschreven als zoon van JOANNA de CLERCK en JOSEPH ROUSSEAU instede ROSSOU.

Gezien....

Gezien het uittreksel uit het geboorteregister van het gehucht Ypersas (Sas van leper) gemeente St.-Joris, district Veurne bewijst dat JOSEPH FLOR. ROSSOU, zoon van JUDOCUS en ANNA CATH.TIJL is geboren op 19-3-1773 en het uittreksel gewettigd is door de rechtbank van eerste aanleg van Veurne op 10-12-1818.

Gezien het uittreksel uit het geboorteregister van St. -Gillis te Brugge waaruit blijkt dat JOANNA de CLERCK dochter is van LAURENT en ANNA de MEIRE geb. 1-2-1775. Uittreksel afgeleverd door de schepen belast met de functie van officier van de Burgerstand te Brugge.

Gezien de zes attesten uit de Burgerstand Brugge afgeleverd door dezelfde schepen waaruit de foutieve inschrijvingen blijken en waarvan rechtzetting gevraagd wordt.

Gezien door het attest het onvermogen van de aanvragers voldoende bewezen is, daar het afgeleverd werd door de schepen en gesigneerd door de provinciegouverneur.

Gezien... en overwegend dat de Hr. Khnopfl substituut procureur van de koning, met zijn akkoord en op zijn advies, de rechtbank besluit dat de fouten in de zes akten dienen rechtgezet als volgt:

  1. In de akte van ALBERT ROSSOU, de naam van de moeder dient de CLERCK geschreven instede van de MEIRE.
  2. In de akte van PAUL PETRUS ROSSOU dient de naam van de vader ROSSOU te worden geschreven instede ROSSON.
  3. In de akte van PATRICIA JOANNA ROSSOU moet de familienaam van de moeder de CLERCK zijn instede de KLERCK en deze van de vader ROSSOU instede ROSSOUW.
  4. In de akte van JOANNA THERESIA ROSSOU dient de familienaam van de vader ROSSOU geschreven instede ROUSSEAU.
  5. In de akte van JAN JOZEF dient defamilienaam te worden geschreven als ROSSOU instede van ROSSAU.
  6. In de akte van JOZE FRANS moet de familienaam worden herschreven als ROSSOU instede van ROUSSEAU.

Met als gevolg dat alle akten dienen aangepast te worden met de voorschreven verbeteringen op straffe van alle schadevergoedingen ten laste van de officier van de burgerstand zo er nog attesten werden afgeleverd dien niet conform waren.

Gedaan te Brugge in openbare zitting van 20-1-1819.
De voorzitter Sandelin. Rechters Roets en Demeij. Greffier J. De Poorter.
Brugge Burgerstand: Schepen Vandewalle 29-3-1819.

5. Uittreksel overlijdensakte van Jozef Florent Rossou

JOSEPHUS FLORENTINUS ROSSOU werkman 60 jaar overleden te Brugge in St. Janshospitaal op 3-4-1828 om 11 u voormiddag, geb. St.-Joris (Veurne) 19-3-1773, zoon van Judocus en Anna Cath. Tijl, weduwnaar van JOANNA de CLERCK, echtgenoot van TAVERNA MARIA THER. 43 j. Brugge, dochter van JACOB en Cath. Franc. VAN GHELUWE.

6. Stamboom

JUDOCUS ROSSOU werkman x ANNA CATHERINA TIJL Nieuwpoort 20-11-1794 - Brugge 25 Brumaire XII

JOZEF FLORENT ROSSOU x de CLERCK JOANNA MARIA    5  St-Joris (Veurne) - °Brugge xx TAVERNE MARIA THERESIA    6  Brugge

  1. PIETER JOS de CLERCK °Brugge Nivose IX. (25-12-1801)    2. ALBERT ROSSOU °Brugge 28 Brumaire XII (20-11-1803)
  2. PAUL PIETER ROSSOU °Brugge 27-6-1806
  3. PATRICIA JOANNAROSSOW °Brugge 30-10-1808
  4. JOANNA THERESIA ROUSSEAU °Brugge 9-9-1811
  5. JAN JOZEF ROSSAU °Brugge 22.7.1814 Jabbeke 3-4- 1889
  6. JOZEF FRANS ROUSSEAU° Brugge 10-1-1817

Voetnoten

  1. Documentatie: François Rosson, ere-burgemeester van Lissewege.
  2. Mededeling door Dhr. en Mevr. Orner Rosson-Deknock Maria.
  3. Uit: Flair, jaar en nr. onbekend.
  4. Vrije vertaling.
  5. dochter van Laurent, voorman, 1 Brugge 16.2.1792 en De Meire Anna, T Brugge 26.4.1779
  6. dochter van Jacob, schilder 68 j. won. Brugge en Catherina Francisca Van Gheluwe overleden te Brugge. Maria Theresia was 36j. op haar trouwdag.
    Getuigen waren: Carolus Poeghe, werkman 30 j. won. Brugge, Jos Moreeuw, schoenmaker 23 j., won; Brugge; Jos Taverne, steenhouwer 24 j., broer van de bruid, won. Brugge; Phil. Timmerman, hovenier, 52 j., won. Brugge.
    Jozef Florent kon niet schrijven. Maria Theresia kon haar naam zetten.

Een familienaam: van Rossou naar Rosson

Germain Vandepitte

Rond de poldertorens
1995
03
102-110
Mado Pauwels
2023-06-19 14:33:01