Opnieuw

Johan Ballegeer

Mag ik de nieuwe jaargang beginnen met een kort verhaaltje? Aan de rand van een groot bos woonde een boer met vrouw en kinders, koeien en varkens en zijn hond.

Terwijl hij in het bos was gaan hout sprokkelen voor de komende winter en ondertussen een haas strikte voor de komende zondag, kwam een plunderende legerbende voorbij. Zij verkrachtten zijn vrouw, sneden haar de keel over, wurgden zijn kinderen en hingen zijn hond op aan de appelboom voor het erf. Moet ik ook erbij vertellen dat ze zijn varkens en zijn koeien meenamen nadat ze huis en stal en schuur in brand hadden gestoken?

Toen de boer terugkwam uit hot bos vond hij alleen nog een hoop rokend puin.

Wat deed de wanhopige boer?

Indien dit verhaal door een Noor of een Zweed zou geschreven zijn, dan zou het aldus eindigen:

“De boer nam een touw, hing zich op naast zijn hond. Einde.” Maar de Vlaming breit er een ander slot aan.

Die boer was een Vlaming. Hij schopte de nog smeulende as uiteen en vond het staal van zijn bijl. Hij sleep het staal scherp op een kei. Met veel moeite fatsoeneerde hij uit een essentak een nieuwe steel. Hij hakte genoeg bomen om tot hij een nieuwe hut, een nieuwe stal en een nieuwe schuur kon bouwen. Toen zocht hij een jonge vrouw die toevallig ook nog een drachtige koe had.

Die Vlaamse boer begon opnieuw.

Ik vertel hier dit simpel verhaal, omdat iemand mij onlangs aansprak en met een tikkeltje leedvermaak in zijn stem vroeg: “Wel!  Wel! Wat een rampjaar. Jullie kring gaat zeker op de fles, de vier besten, de vier stichters onder jullie zijn heen gegaan?”

Ik heb de man gerust gesteld. Het was een van die leden die altijd te laat is om zijn lidmaatschapsbijdrage te betalen. Ik heb hem verteld dat we een nieuwe nobele erevoorzitter hadden om de band met Oostkerke te behouden. En een nieuwe wijze voorzitter om de Knokse wortels niet kwijt te spelen. We hebben ook een nieuwe gedegen ondervoorzitter om de connectie met Damme te verstevigen en een nieuwe dynamische secretaris. En we hebben ook een trits nieuwe bestuursleden. Ik heb hem uitgelegd dat alle functies en verantwoordelijkheden netjes verdeeld zijn over alle dorpen van ons gewest: Knokke, Heist, Oostkerke, Damme, Hoeke, Moerkerke, Lissewege en wat er rond en tussen ligt. Maar, beste vriend, zei ik hem. We hebben alleen u nog tekort. U hebt uw bijdrage nog niet betaald. Want wat we dringend nodig hebben is een massa nieuwe leden.

Heb je er al eens aan gedacht om vrienden of familieleden, kinderen, kleinkinderen, schoonkinderen, zakenrelaties op een abonnement op “Rond de Poldertorens” te trakteren? Niet geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek?

Heemkunde is meer dan alleen maar geschiedenis en / of de “petite histoire” van de Zwinstreek.

Heemkunde is ook de aardrijkskunde, de geologie en archeologie, de genealogie, het geloof en het bijgeloof, de fauna en de flora van onze streek. (Wie bezorgt ons een bijdrage over een van die onderwerpen?)

Heemkunde is ook volkskunde, dialectologie en het volksgeloof.

We starten de 39ste (3 x 13 !) jaargang en nog is niet één tiende van de encyclopedische kennis van ons gewest te boek gesteld.

Help ons. Het bestuur kan iets. De leden kunnen alles.

Opnieuw beginnen.

Opnieuw

Johan Ballegeer

Rond de poldertorens
1997
01
003-004
Mado Pauwels
2023-06-19 14:41:38