PERSCONFERENTIE - Heyst Leeft...zich uit!!!

Zopas stelde het vernieuwde (verruimde) bestuur van de heemkring Heyst Leeft haar jaarprogramma voor 1998 vast, waarin toch enkele opmerkelijke nieuwigheden.

Feest van de 50-jarigen

Op zaterdag 30 mei wordt in de zaal Ravelingen te Heist een groots verjaardagfeest ingericht voor alle vijftigjarigen van Heist-Duinbergen. Rond het jaar 1948 zullen ook een aantal initiatieven genomen worden zoals het historisch situeren in het tijdschrift van Heyst Leeft, het verzamelen van foto’s uit die tijd...

Wie in 1948 geboren werd is niemand minder dan Heistenaar mevrouw Jo Walgraeve, dochter van meester en later inspecteur Walgraeve, voorzitster van de nationale arbeidsraad en sinds enkele maanden barones Jo Walgraeve. Rond haar persoon willen wij dan ook een soort klasgenoten organiseren. Zij zal alvast de ere-genodigde zijn van deze avond. Vergeten wij trouwens niet dat zij Heyst Leeft zeer genegen is en samen met senator Manu Desutter destijds de vlag schonk aan Heyst Leeft.

Het avondfeest met muziek uit de sixties, voorafgegaan door een feestmaal, zal reeds een prelude krijgen in de namiddag met bezoek aan Heist en een aantal instellingen (scholen).

Kortom, het wordt een aangename dag waarop naast de jarigen uit 1948, uiteraard ook andere vrienden en familieleden van harte welkom zijn.

Een koninklijke tentoonstelling

Dat Heist rijk is aan verenigingen is zeer duidelijk en kwam reeds ruim aan bod de voorbije 23 jaar.

Volgend jaar vieren we het 90-jarig bestaan van de Koninklijke Harmonie Sintee-Cecilia Heist, het 60-jarig bestaan van de Koninklijke Heistse Klakkertjes en het 75-jarig bestaan van de Koninklijke Voetbalclub Heist.

Met deze jubilarissen in een speciaal daglicht zal Heyst Leeft een overzichtstentoon­stelling organiseren in de zaal Ravelingen Heist van 19 tot en met 22 juni 1998.

Ook de andere koninklijke verenigingen zullen daar een ereplaats krijgen. We denken dan aan de Koninklijke Rokersclub de Ware Vrienden, de Koninklijke Schuttersgilde De Duinengalm, de Koninklijke Maatschappij der Vinkeniers, de Strandleeuwen en de Zeemeermin en het Koninklijk Werk Ibis.

De heer Rudy Huys uit Heist en de heer Mehlin uit Knokke zijn bereid hun verzameling over het Koningshuis ter beschikking te stellen.

Voor de realisatie van deze tentoonstelling zullen wij graag beroep doen op het museum Sincfala en iedereen die in het bezit is van documentatie ter zake.

Als randanimatie zullen wij in overleg met de verenigingen zorgen voor een aantal activiteiten zoals bijvoorbeeld een speciale zitting van de rokersclub, een aperitiefconcert van de harmonie, een optreden van de Klakkertjes, een vinkenzetting, een speciale wedstrijd bij de schutters...

Kortom, er zal heel wat leven zijn in de brouwerij.

Festival van het Vlaamse Visserslied

Na het succes van de voorbije jaren zullen wij opnieuw in samenwerking met SABAM en het Gemeentebestuur op 15 augustus present zijn op het Heldenplein, dit jaar evenwel een uurtje later, om 16 uur.

Nu reeds hebben wij de toezegging van een aantal deelnemers. Er wordt wel nog uitgekeken naar sponsors, want het blijft een dure zaak voor de vereniging.

Tweejaarlijks Festival van de folklore

Momenteel zijn er onderhandelingen bezig om op het einde van augustus een festival van en met folkloristische groepen te organiseren. Eigenlijk een eerbetoon aan onze eigen Heistse Klakkertjes.

Dit zou dan een alternatief zijn voor het tweejaarlijks muziekfestival van de Harmonie Sinte-Cecilia.

Dit festival zou een internationaal karakter hebben en bestaan uit optredens van bin­nenlandse en buitenlandse groepen die ons dans en muziek brengen, en zo de ambassadeurs zijn van hun land of streek. Precies zoals de Koninklijke Heistse Klakkertjes onze ambassadeurs zijn.

Ledenaantal

Tot spijt van wie het benijdt kunnen we zeggen dat het voorbije jaar bijzonder succesvol was. Ons ledenaantal steeg met iets meer dan 10 % en zo zitten wij nu opnieuw ruim boven de 400. Hierdoor blijft Heyst Leeft behoren tot de grootste verenigingen van onze badstad. Als men bedenkt dat er elk jaar spijtig genoeg een aantal trouwe leden wegvallen wegens overlijden is het duidelijk dat de vereniging de binding heeft met heel wat inwoners uit de middenleeftijd die ook belangstelling hebben voor het reilen en zeilen van Heist in het verleden en niet aarzelen om lid te worden van onze heemkring. De band met dit verleden is nog steeds het driemaandelijks tijdschrift waarin de redactie poogt leuke anekdotes aan te halen, oude documenten afdrukt en uitzonderlijke getuigenissen wil opnemen.

Voor 1998 zoeken wij alvast allerhande zaken in verband met het magische jaar 1948: welke feesten hadden toen plaats, hebt u nog een foto van uw doopsel, plechtige communie of trouw, klasfoto’s, foto’s van uw huis of straat... Al deze zaken kunnen gesignaleerd worden op het secretariaat. Een bestuurslid komt dan beslist eens langs.

Inlichtingen: Secretariaat Marie-Christine Dezutter, Pannestraat 175, Heist.

Lidgeld: 200 fr te storten op rekening Heyst Leeft 473-0037191-01

bestuur heyst leeft

krantenkoppen heyst leeft

 

 

Persconferentie - Heyst Leeft...zich uit !!!

Marie-Christine Dezutter

Heyst Leeft
1997
04
002-004
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22