In memoriam...

Het is niet de bedoeling van Heyst Leeft om bij elke editie een ruimte te wijden aan onze overledenen. Maar af en toe moeten wij toch even persoonlijk afscheid nemen van mensen die iets bijzonders betekenden voor Heist én voor onze vereniging Heyst Leeft. In enkele lijntjes willen wij dit dan ook toelichten.

abel vanhalewijnAbel Vanhalewijn

Enkele jaren terug wijdden wij enkele bladzijden aan de familie Vanhalewijn, en daar nam Abel een heel voorname plaats in. Hij was trouwens ook onze gemoedelijke gesprekspartner en kon met overtuiging spreken over het leven in de Vlamingstraat, de harmonie Sint-Cecilia en vooral de brand­weer. Abel herinneren wij ons als minzame collega op de waterdienst en in de stadsontvangerij op het stadhuis, maar vooral als laatste brandweercommandant van de Heistse brandweer.

victor depaepeVictor Depaepe

De pennenvruchten van Vic hebben vele lezers van ons tijdschrift veel aange­name uren bezorgd. Met een grote gedrevenheid kon hij in een prachtig schoonschrift zijn levensverhaal over de privilegies neerpennen. Wij werden thuis steeds vriendelijk ontvangen. En duizenden keren hebben wij hem over de grote markt zien gaan, boeken onder de arm, een sigaret in aanslag. Wij hebben ook zijn werk aan zijn Portugees woordenboek kunnen volgen en bewon­deren. De kleine Vic was een groot man, begaafd en erudiet. Het was zijn grote gave dat hij veie mensen liet delen in zijn werklust, en sociaal bewustzijn. Zijn leven was een koers waar hij de eindmeet helaas te vroeg haalde.

Heyst Leeft biedt de beide families de oprechte deelneming aan bij het overlijden van twee voorname Heistenaars die wij blijvend zullen gedenken.

In memoriam - Abel Vanhalewijn - Victor Depaepe

Redactie

Heyst Leeft
1997
04
005-005
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22