Vereniging van de Heistse belangen
Association des intéréts Heystois
Vertaling en bewerking André Desmidt
Tegenwoordig heeft men het veel over de Gemeentebelangen... maar zowat honderd jaar terug had men in het in Heist, althans in de betere kringen, over de Heistse belangen.
Deze vereniging werd gesticht op 6 augustus 1905 en had voornamelijk tot doel de belangen van Heist op toeristisch en economisch vlak te behartigen en zo een meerwaarde te creëren. Wij maken kennis met die organisatie aan de hand van het verslag van de algemene vergadering van 18 juni 1906, gedrukt bij A. Breuer, Rue de Trèves 36 te Ixelles. Uit her rapport van de secretaris en de schatbewaarder halen we een aantal interessante gegevens die we de lezers niet willen onthouden.
Waarom een dergelijke vereniging ?
Er zijn hoofdzakelijk drie redenen die de initiatiefnemers inspireerden om een vereniging te stichten :
- de vastgestelde vermindering in waarde van de onroerende goederen
- de steeds stijgende belastingen en taksen
- de hoogdringendheid om een aantal openbare werken uit te voeren
Deze drie punten zijn de basis van onze werking... en na één jaar stelt de secretaris vast dat het beoogde doel verre van bereikt is. Dit zou trouwens te mooi geweest zijn, en ook onmogelijk. Eerst moest er aan terreinverkenning gedaan worden en moesten er contacten gelegd worden met de verantwoordelijke personen zodat wij konden begeleid en geholpen worden. Na één jaar hebben wij nog heel wat vragen omtrent de financieringspolitiek in Heist, de openbare werken en de riolering in Duinbergen.
Maar na één jaar stelt men vast: we weten wat er gebeurt in Heist en zien klaar in de toestand. We weten waar het schoentje wringt en wat er moet gedaan worden.
Eerste verwezenlijkingen
Onmiddellijk na de start volgde een ontvangst door de burgemeester op het stadhuis waar de heer Poels de gelegenheid had een uiteenzetting te geven en de wens tot samenwerking uitdrukte. De burgemeester betoonde zijn sympathie en beloofde zijn hulp.
De verenging maakte zich kenbaar bij het grote publiek door het maken van grote affiches om allerhande feestelijkheden aan te kondigen.
(P.S. een van dergelijke affiches kunt u bewonderen in het restaurant van hotel Beau Séjour- Ter Duinen).
Een bal in het Casino-Kursaal elke woensdag en zaterdag, een tenniswedstrijd, een viswedstrijd... initiatieven die alle een groot succes kenden in de maanden augustus en september).'
Maar na het eerste jaar besliste de heer Herreboudt om zijn zaal niet meer te verhuren voor dergelijke manifestaties...
Petities
Er werd een petitie gelanceerd opdat de tram niet ten zuiden van Heist zou rijden, maar wel op het huidig traject, of zoals het in die tijd vermeld werd: langs de achterzijde van de villa’s op de Zeedijk. Achteraf bekeken niet zo’n goed idee, want daardoor werd Heist in twee stukken gesneden. Nu zegt men nog altijd: boven de Boulevard en onder de Boulevard...
Men vond het in die tijd belangrijk dat de tram door het centrum reed...
Een tweede petitie werd opgesteld opdat de trein niet zou stoppen ter hoogte van het kerkhof (bedoelde kerkhof was in die tijd langs de Heistlaan waar de eerste kerk van Heist ook stond - in de jaren vijftig werd trouwens toch voor die zone gekozen voor het huidige treinstation iets meer oostwaarts).
Het was de grote verdienste van de heer Otto om het treinstation te bekomen ter hoogte van wat wij nu het Heldenplein noemen. Dit bleek zeer belangrijk voor een goed uitgebouwde badplaats. Tussendoor lezen wij ook in het rapport dat de relatie van het Heistse gemeentebestuur met de nationale overheid niet zo bijster goed was.
...et des relations de la ville avec le gouvernement. Ces relations sont pour le moment (1906) loin d’être bonnes, cela tient à diverses causes délicates à exprimer ici.
Rioleringsproblemen
De verkavelaars en bouwheren in Duinbergen lagen blijkbaar niet wakker van de toestand van het grondwater. Als men weet dat er in Duinbergen een waterwinningsgebied voor drinkwater was, dan kunnen we nu de ernst van dit probleem onderschrijven. Zo lezen wij in het rapport dat de heer de Smet de Naeyer bijzonder bekommerd was om die toestand en dan ook de inrichting van een rioleringssysteem eiste. Maar het Gemeentebestuur van Heist weigerde op basis van gebrek aan financiële middelen.
Argument dat onder de tafel werd geveegd en waardeloos geacht werd.
Omwille van dit dispuut ontzegde de heer de Smet de Naeyer elke verdere medewerking aan Heist en meer nog, een som van 40.000 fr voor de riolering in Heist, werd ingehouden omdat er in Duinbergen geen initiatieven werden genomen. Daarom werden de opcentiemen op het kadastraal inkomen in 1905 met 10 % verhoogd.
Maar Heist bolt achteruit en drie redenen tot verkommeren worden aangegeven :
- de verhoging van de belastingen
- het afleidingskanaal van de Leie
- de ontzanding van de stranden
De belastingen
De fiscale politiek van de gemeente wordt fel aangeklaagd: een hoge schuldenberg en belastingen zonder nut en zonder uitzicht op een betere financiële toestand!
De heren Wauwemnans, Tillier en Hervy werden als experten aangesteld en konden reeds een resultaat van hun analysegeven:
- te hoog elektriciteitsverbruik door de stad
- een veel te laag budget voor feestelijkheden met de bedenking dat wat er geboden wordt het geld niet waard is
- te veel onproductief personeel in dienst
De afleidingsvaart
Het comité heeft een op zijn minst gedurfd voorstel: zij stellen dat het beter zou zijn om het tracé van het afleidingskanaal van de Leie om te buigen vanaf de Siphon in Damme naar Het Zwin. Zij verwachten geen onoverkomelijke tegenkanting...
Het strand
Ondanks de regelmatige aanvoer van zand door het gemeentebestuur, wordt toch vastgesteld dat bij hoog water de strandkabienen op de dijk moeten getrokken worden. We onthouden dat er dus geen strook fijn droog zand overbleef. Omdat er in 1906 geen zand werd aangevoerd wordt een rampjaar verwacht...
Maar toch wordt ook in positieve zin verwezen naar de werken uitgevoerd door het Ministerie van Openbare Werken waardoor een bepaalde strook (tot aan villa des Flots) droog blijft en waar de badkarren zullen kunnen blijven staan, ondanks hoog water.
Tot aan de sluizen stelt men een gelijkaardig fenomeen vast en is men dus hoopvol gestemd over de toekomst van het Heistse strand. In de loop van de winter werd ook gepeild naar de zienswijze van de Burgemeester van Oostende, de heer Van Gansberghe (Van Gansbeke?) die voorstelde om golfbrekers te bouwen van het korte én van het lange type.
Ook de invloed van de muur van Zeebrugge (möle) kan gunstig zijn.
Electriciteit
De prijs voor de elektriciteit blijkt onaanvaardbaar hoog. Maar er wordt gesteld dat dit dossier zo delicaat is dat het niet in de openbaarheid mag gebracht worden???