Heist in de 18dc eeuw. Aspecten uit het dagelijkse leven

Jacques Larbouillat

De artikelen van ondervoorzitter en kringarchivaris van Sint-Guthago Jacques Larbouillat over het dagelijkse leven in Heist in de 18de eeuw, die verschenen zijn in de 49ste jaargang van Rond de Poldertorens (2007) worden nu gebundeld in een boek van 141 pagina’s met kleurenillustraties.

Aan de hand van heel veel opzoekwerk in verscheidene archieven wordt in dit werk een boeiend beeld geschetst van het dagelijkse leven in Heist in de 18de eeuw. Na een beschrijving van de overheden (gewestelijke en lokale) die het toen in Heist voor het zeggen hadden, volgt het relaas van de Spaanse Successieoorlog in Heist en omstreken. Een belangrijk deel van het werk is gewijd aan het plaatselijke leven in de landbouw en aan de zeevisserij. Ook de herbergen in Heist in die periode, het onderwijs en de zorg voor de armen en de zieken door de “Armendisch” van Heist komen aan bod. De aanhechting bij Frankrijk op 1 oktober 1795 wijzigde grondig het beleid in ons land, ook bij het lokale bestuur. De bestuurlijke en andere aspecten van 1795 tot 1800 in Heist en de dorpen in het kanton Westkapelle werden onderzocht.

Het boek werd gepresenteerd op 1 maart 2009 in het museum Sincfala te Heist. De prijs van het boek bedraagt 15,00 euro (verzendkosten niet inbegrepen).

Het boek kan worden afgehaald op 28 maart 2009 bij de viering van het 50-jarige bestaan van onze kring in het Stadhuis van Damme. Nadien kan het ook nog afgehaald worden in het museum Sincfala in Heist.

Wie het boek niet kan komen afhalen en wil laten opsturen dient 3,00 euro verzendingskosten bij te betalen, 18 euro bij verzending.

Het boek kan besteld worden door overschrijving van het gepaste bedrag op het rekeningnummer 000-1604506-29 van de Geschiedkundige Kring St-Guthago met vermelding “boek Heist”.

Jacques Larbouillat

jacques larbouillat•Jacques Larbouillat werd geboren in Brugge in 1931 en groeide op in Heist waar zijn ouders hoteliers waren. Hij studeerde aan het Sint-Pieterscollege in Blankenberge en later aan de hotelschool in Koksijde. Al van in zijn jeugd werd hij geboeid door boeken, geschiedenis en in het bijzonder door de streekgeschiedenis.

Deze passie heeft hij later kunnen uitleven, in de geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago, die in 1959 gesticht werd.

Vóór 1960 was er weinig wetenschappelijk gekend over de geschiedenis van Heist. Samen met lic. Maurits Coornaert, begon hij de archieven in verband met Heist te onderzoeker in het rijksarchief in Brugge. Zijn belangstelling ging eveneens uit naar de volkskundige aspecten in de geschiedenis.

Al in 1961 publiceerde hij in het tijdschrift van dc Sint-Guthagokring, 'Rond de Poldertorens" zijn eerste artikel over Heist 'Parochie Koudekerke - leengoed Heis, enkele oorkonden"

Vervolgens verschenen in 'Rond de Poldertorens" vele geschied- en volkskundige opstellen in verband met Heist en dc Zwinstreek.

Daarnaast schreef hij tientallen verslagen over de activiteiten van de Kring voor de Sint-Guthago-Tijdingen, het maandelijks ledenblad. Afzonderlijk werden in boekvorm gepubliceerd

  • Dc Zeevisserij te Heist in 1974
  • Dc Sint-Antonïus Abt-kerk te Heist (1875-1975 ) in 1975
  • De Visserskapel 'O.L.Vrouw Ster der Zee’ in 1992
  • Parochieboek van Sint-Antonius abt te Heist-aan-zee (1188-1998) in 1998

Dit boek bevat de bijgewerkte geschiedenis van de verdwenen St-Antoniuskerk, de huidige kerk met de kunstwerken en de Visserskapel.

Jacques Larbouillat is bestuurslid van de Sint-Guthagokring en medestichter van ‘Sincfala’, het Museum van de Zwinstreek

boek jacques larbouillat

*************

KWIS-AVOND VOOR VERENIGINGEN

Op 18 oktober richt Heyst Leeft een grote kwis-avond in voor verenigingen. Wie belangstelling heeft kan zich nu al melden bij één van de bestuursleden. Verdere info volgt.

Heist in de 18de eeuw. Aspecten uit het dagelijkse leven

Jacques Larbouillat

Heyst Leeft
2009
01
011-013
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22