Lapnamen

Dirk Valcke

In alle dorpen in Vlaanderen is het zowat de gewoonte aan sommige mensen, naast hun gewone naam, ook een bijnaam of lapnaam te geven.

We durven gerust stellen dat op het einde van de negentiende eeuw het gebruik van bijnamen nergens zo' n top bereikte als onder de vissers van Heist.

Noodzakelijkheid

visserskoppen 01

De voornaamste reden hiervoor was ongetwijfeld het grote aantal gelijke familienamen in Heist verspreid onder de vissers. Heist was immers een vissersdorp bestaande hoofdzakelijk uit enkele oude en gekende families zoals de Couwijzers, Desmet, De Groote, Savels, Vantorre, Vlietinck en nog andere.

Terloops vermelden we dat wegens enige onachtzaamheid van de bedienden bij de burgerlijke stand (vroeger de secretaris) deze namen op uiteenlopende wijzen werden geschreven.

Zo heette de deken van de visserij Ainanus Couwijzer daar waar zijn zoon Henri een ganse familie Couhijsder nalaat.

Men ging ook vaak voort op de uitspraak en zo werd Desmid ook Desmidt, Desmit, Desmed, Desmedt.

De Groote werd ook Degroote en Utterwulghe werd Wtterwulge (ten gevolge van een niet altijd even duidelijk geschrift in de boeken).

De vissers leefden als het ware wat op een eiland en hadden met de rest van de gemeente en zeker met de mensen buiten de gemeente weinig of geen contact. Dit had voor gevolg dat de huwelijken zich dan ook voltrokken binnen de vissersgemeenschap. Dat had onder meer voor gevolg dat men vaak koppels had waar de man en de vrouw dezelfde familienaam droegen.

Een familie Vantorre-Vantorre, Vlietinck-Vlietinck, Savels-Savels of Vandierendonck-Vandierendonck was geen uitzondering.

Voeg daarbij dat de keuze van voornamen eerder beperkt werd zodat het krioelde van de Piers en de Pols, Frans, Jacobus of Louis en Jules. Het baart dan ook geen verwondering dat men vijf Pieter Vantorre's had of vier Maria Vantorre's in één en dezelfde straat.

Vroeg men naar Pier (Pieter) Vantorre dan kwam prompt de vraag: is het Pietje van Kippens of Klodde of Pier Mussche of Pietje Zwartjes of Fieste of Pietje Ketser?

Vele jaren terug woonden in de Guido Gezellestraat drie weduwen Vlietinck... stel je voor wat een geloop dat was op het postkantoor toen er een brief toekwam zonder juist huisnummer.

Zelfs de kerkelijke overheid zag zich verplicht voor de huisbezoeken en speciaal register bij te houden met de lapnamen. Uit dit alles mag blijken dat de nood aan bijnamen zich zeer deed gevoelen. Het werd anders totaal onmogelijk sommige personen te identificeren.

visserskoppen 02

Indeling

We kunnen de bijnamen in Heist in twee grote reeksen indelen.

De groepsnamen die aan een ganse familie werden gegeven en die van vader op zoons en dochters overgingen. Zo'n stamvader was bijvoorbeeld Tchakkel, Rapé, Mussche, Zwientje, Bultj, Teele, Gatje, Tchieper enz.

De kinderen werden dan genoemd met hun voornaam gevolgd door de rasnaam. Zo kwam me tot: Jef Rapé, Pier van Tchakkels, Bertha Mussche, Jan van Gatjes...

Dit gaat zo verder tot de derde of de vierde graad.

Bijvoorbeeld: Victor van Leon van Miel van Cents of Madeleine van Jan van Co de Rostens.

Dit neemt niet weg dat sommigen nog een speciale voornaam en bijnaam kregen die dan werd gevolgd door de rasnaam. Bijvoorbeeld: Achille van Kloddens, Solle van Kattens, Pietje van de Zwartens.

Het gebeurde ook dat broers die later op hun beurt stamvader van een vissersfamilie zouden worden een eigen rasnaam op hun nakomelingen overdroegen. Zo werden de drie gebroeders Vlietinck: Rapé, Ko Pere en Sissen van Seniaans genoemd. Ook de vijf gebroeders Vantorre hadden elk een bijnaam: Foks, Kaviak, Klakke, Gutepa en Woestje.

De individuele namen die aan personen werden gegeven die opvielen door een bepaalde hoedanigheid of een fysische of psychische eigenschap of zelfs een gebrek.

Zo kennen we de Klemmer, de Mageren, Meneere Jef, de Baro, Kromme Marie.

Zoals men ziet kan zo'n bijnaam in bepaalde gevallen een scheldnaam worden zoals Kalle, Aap of Rotzak.

visserskoppen 03

Oorsprong

Hoe zijn nu die honderden bijnamen in Heist ontstaan? Het zou een levenswerk zijn om de etymologie van al die bijnamen te onderzoeken.

Velen kennen zelf niet de oorsprong van hun bijnaam. Daarom zullen we ons voorlopig beperken tot het zoeken naar de oorsprong van enkele van die namen.

Een man die op het stuk van de lapnamen te Heist een onsterfelijke reputatie heeft verworven is Bernard Huyghe beter bekend als Lee Huyghe of Leitje Bernard Filip Huyghe zoon van Armand Huyghe geboren te Heist op 3 oktober 1845 en overleden te Knokke op 31 maart 1942 als gevolg van een ongeval. Hij bereikte dus de gezegende leeftijd van 97 jaar.

Lee Huyghe was visser in de tijd dat de schuiten nog op het strand hun ligplaats hadden. De schuiten waren gemaakt uit hout, nootvormig met een platte bodem.

De ganse vissersbedrijvigheid speelde zich af op het strand tot groot vermaak en speciale interesse van enkele honderden vreemdelingen (toeristen) die Heist destijds al bezochten. Het inschepen, het binnenlopen, de verkoop van de vangst... het waren dagelijkse taferelen.

Telkens als een vissersjongen, een laver zoals dat toen heette, na zijn eerste communie of twaalfjarige leeftijd de zee koos, deed Leetje Huyghe zijn wek.

Op het strand nam hij de aspirant visser in zijn armen, dompelde zijn hoofd onder water en sprak:

"Ik zal je dopen en een nieuwe naam geven. Van nu af aan zul je  .......  heten."

De jongen was herdoopt en behield zijn naam voor de rest van zijn leven. Ontelbaar zijn de lavers die hieraan hun tweede naam te danken hebben. Meisjes kwamen uiteraard hierbij niet in de buurt en kregen op die manier ook geen bijnaam.

Lee Huyghe had een scherpe blik en zijn dopeling wist hij heel typisch en vaak humoristisch te schetsen. Toen hij eens een laver "luis" doopte voegde hij er aan toe: "En wanneer ge wat rapper geworden zijt, zult ge vlooie genoemd worden” Dit duidde kennelijk op het gemakzuchtig karakter van die bedoelde Luis.

Het is overigens opvallend hoe poëtisch de namen door Leetje gegeven klinken.

Denken we maar aan Tchirren, Tchiepe, Tchakkel, Tchol, Tchurrel... Het is duidelijk dat Leetje niet alle lapnamen heeft uitgedeeld. Ook anderen deden een worp in die richting. Zelfs de jongste decennia kwamen meer moderne bijnamen de reeks aanvullen, maar ze hadden meestal een minder dichterlijke klank zoals bijvoorbeeld: Beste Mutse, Banane, Sortie, Zatten Andre of Kapstok.

Laten we nu eens enkele bijnamen nagaan en trachten te achterhalen wat de aanleiding kan geweest zij tot het geven van die namen. Zoals eerder opgemerkt, dankten vele vissers hun bijnaam aan één of andere duidelijke afwijking of aan bepaalde opvallende hoedanigheden.

visserskoppen 04KARAKTER: De Goeien, de Makken, Pinne, Raren, Schellebelle

HAARKLEUR: De Rosten, de Witten, de Zwarten, de Grauwen, de Griesden

GESTALTE: De Langen, de Mageren, de Vetten, Bollevet, Knorretje, Kromme Koolstok, Lange Liete, Scherpenekke.

GANG: Loeften, Looten, Slekke

HERKOMST: Brugsen, Miete uut Congo, Strop

MANIER VAN SPREKEN: Baron, Lachertje

MANIER VAN WERKEN: Luis, Krak, Klopper, Taaje

EIGENSCHAP: Klemmer, Artiest, Baas, Blekker

HOUDING: Pauw, Keuninck, Paster Daens

NAAM VAN DE OUDERS: Naastje, Ardenooi, Ceut, Meetje, Narden, Beste, Dewaai

VISSEN: Koengel, Scharre, Schulle, Zeepuud

DIERSOORTEN: Aapje, Beestje, Beeste, Beir, Foks, Geete, Hond, Kater, Ratte, Ratje, Keun, Kotje, Kroek, Mussche, Luis, Naantje, Olifant, Patriese, Pauw, Slekke, Tiertje, Vincke, Kraaje

In Heist - zoals in vele gemeenten - werden de voornamen vervormd

Franciscus = Sissen

Arthur = Tuur

Jacobus = Co

Henriette = Jette

Paul = Pol

Eugene = Ko

Melanie = Meeltje of Mele

Petrus = Pier of Pietje

Virginie = Verze

Stefanie = Stiffe

Maria = Marie of Miete

Suzanne = Zanne

Nathalie = Natte

Pelagie = Pille

Deze voornamen bij een lapnaam gevoegd, hielp eveneens bij de identificatie van bepaalde personen

Sissen de Klemmer

Natte Krak

Ko Kapelle

Ko Raape

Mille ’ t Zuren

Natte Biel

Krome Blonde

Stiffe Pinne

Pol van Jeins

Zanne Blienk

Fierze van Martjens  Seven Dewaai

Tuur van de Grauwens

Miete Piekerulle

Pier van Tchakkels

Seven Dewaai

Lietje van Zooleaas

Buiten de visserij vinden de bijnamen veelal hun oorsprong in het beroep van de betrokkene.

Sissen de smid

Stoeltjeszetter 

Sissen Bkkers 

Schaapboer

Suveljant

Schuetje

Spekkebakker

Assenboer

Sukerdus

 

Besluit

visserskoppen 05Hoe staat het tegenwoordig met de lapnamen in Heist?

De oude bijnamen houden natuurlijk nog stand, vooral bij de oudere generatie.

Bij de jeugd gaat het gebruik van lapnamen er veelal uit en af en toe wordt nog wel eens iemand een bijnaam gegeven doch de fantasierijke en kleurige namen van Leetje Huyghe en de oude vissers behoren ontegensprekelijk tot de folklore.

De ontwikkeling van Heist tot badstad waardoor meer recente namen burgerrecht verkrijgen en de vele huwelijken met partners uit de omliggende gemeenten gesloten, hebben de families met dezelfde namen tot een zeldzaam verschijnsel herleid.

Anderzijds is het ook zo dat men nu een brede waaier heeft van eertijds ongebruikelijke voornamen zoals Wilfried, Walter, Eric, Roger, Hubert, Eddy... en al die voornamen uit vreemde landen zodat de noodzakelijkheid aan bijnamen, om te weten over wie men het heeft, overbodig geworden is.

We kunnen besluiten dat Heist blijk gevende van humor en spitsvondigheid dankzij een warnet van gelijke namen en de poëtische en sprankelende geest van lee Huyghe en vele anderen een grote schat aan bijnamen bezit die zeker voor de geschiedenis van de visserij en de folklore aan de vergetelheid mogen ontrukt worden.

Verder in deze bijdrage een alfabetische lijst van de meest gekende en verspreide lapnamen. Bij de schrijfwijze van die namen doet zich de moeilijkheid voor dat er klanken in voorkomen die niet in ons gewoon alfabet voorkomen en quasi onmogelijk zijn weer te geven.

Normaal zouden we onze toevlucht moeten nemen tot het fonetisch schrift. Dit zou echter het genot van vele van onze lezers bederven. Wij geven er ons rekenschap van dat deze lijst zeer onvolledig, is maar alle aanvullingen zijn welkom.

A

M

Antje van de Zwartens

Mon van Laufs

Ardenool

Malvientje

Artiest

Mietje de meys

 

Mageren

B

Makken

Baalltje

Marol

Baai

Martje

Baard ( Miete)

Martjeko

Baes

Mayton

Balies

Meeletjes

Banane

Meneere Jef

Baron

Mesjouw

Barre

Mestje

Bas

Mies Blanche

Bees

Marie Patat

Beeste

Monsies

Beestje

Mul

Bellekavij

Mussche

Beis

Muntens

Beste Mutse

Muustache

Beste ( Liete)

Meugen kik ook op de auto zitten

Biels ( Natte )

Maf

Blaes

Mot

Blenden ( Charles )

Manteltje

Blekker

 

Blienker

N

Boese van Kloddens

Naaikoker

Boertje ( de boer )

Naantje

Boes

Naastje

Bollevet

Naniek

Braem

Narden

Bree

Nardenool

Brozen

Negus

Brugschens

Neuzens

Bubbel

Noed

Buukie

Nuile

Brobbel

Nunnepoeper

Beetelucht

Nutje Wouw

Bloedworst

Nuns ( Savels )

Borms

Nonkel

Boei

Nols

Bijl

Neute Bonny

Blek (Jan )

 

Brugskie

O

Boertje katten

Oliebak

Beir munter

 
 

P

C

Pallewas

Cent

Pannekoeke

Casijns

Parein

Chinees

Parrenboor

Cornet

Paster Daens

 

Prnikkie

D

Plutokroot

Desten ( Cornelie)

Pol van de nuns

Davied ( Sissen )

Pol de zager

Dewaai ( Seven )

Petat ( Pol )

De Leugenaere

Pierke

Diep

Palingstekker

Dieske

Patjes

Dikten

Patriesse

Djakel

Patsy

Djelle

Pekpot

Djiele van Kloddens

Peereman

Doebeltje

Piekerulle

Does

Pientens ( Liete)

Dooen

Pietjepek

Draaier

Pinne

Dullen

Pinokio

Duuk ( Wanne pauw )

Puis

Duum

Planchee ( Marie )

Deschieters Dammenare

Platten

De Bie

Poepeschete

 

Pluimsteert

E

Plutoor

Edelweis

Poltoo

Een mues in de buuse

Poot

 

Porter

F

Potas

Faaln

Pottienk

Fallefut

Poy

Fieste

Preute

Flasge

Prume

Flauwkul

Prut

Fleister

Prussens

Fleuke

Pruus

Fluuter

Pulle

Fokke

Puupe

Frings

Puzzi

Fut

Paaien

Fien Stoftje 

Petrool

Formidobele Schoute

Pierens ( Ko )

Fox

Pauw

 

Piepooge

G

Pezewever

Gatje

 

Gatjepa

R

Geete

Rabedoe

Gent

Raopens

Giljoon

Raren

Goedeklinke

Reulinck

Goedetand

Rienke

Goeien

Rieske

Goetje

Rotzak

Gomtje

Rovertje

Guutepa

Ruus

Grijsde kater

Rut

 

Ratte ( of ratjes )

H

Rosten stier

Hostieslikker

Rosten Amerikoonder

Handje

 

Holland

S

Hindeburg

Sabas

 

Sam

J

Sapamper

Janes

Sarlewietje

Jansies

Schaapboer

Jantje zonder haar

Scharre

Jenie

Schellebelle

Jood

Schepap

 

Scherpenekke

K

Schiet

Kadee ( Berta )

Schieter

Kakkediekeka

Schipper

Kaks

Schoeper ( Miete )

Kallemin

Schoetje

Kallemunte

Seis

Kalloo (Tiele)

Siele

Kaarel

Sieske

Kapper

Siesbuuk

Kapstok

Siekoo

Kapul

Sissenkoo

Karre

Sissenmakke

Kastje ( Pol)

Sissenpadje

Koater

Slachter

Katten ( Solle)

Sliekbeuze

Kaviak

Sliekkioots

Keestje

Smoektere

Ketser

Soepens

Keuntje

Solle

Keuninck

Sortie

Kien(g)ken

Spekkie

Kiessak

Spekkebakker

Kinne

Spietsens

Kippens

Stekker

Klakkens

Stoeltjeszetter

Klemmer ( Sissen )

Straal

Klekker

Striepe

Kludde

Strop

Klopper

Suukerdos

Kluute (laatste)

Suulvejant

Kluts

Swiebel

Kneukeltje

Speke

Knevel

Scheele

Knobbel

Slekkens

Knorretje

Schaper

Knoppers ( Wanne )

Snijder

Koekestuute

Schrakie

Koekezot

Sukkelaere

Koeiwachter

Seetje

Koengel

Sterrekijker

Ko Kapelle

Schwaai

Kokke

 

Kokker

T

Kokoo

Taaye

Komieete

Tap

Kongo ( Marie )

Teele

Kontent ( Stiffe)

Tchakkel (Tjakkels )

Koole

Tchettie

Kopeire

Tchiepen

Krak ( Natte )

Tjiepers

Kraaje

Tchieter

Krane

Tchirrens

Kreute (Wanne )

Tchul

Krieke

Tchurrel

Krillies

Toonebuk

Kroek ( Pol)

Toons

Kromme ( Blonde )

Torreborre

Kromme koolstok

Traen ( Siska )

Kaastjes ( Kaas )

Treesje van de nuns

Ko de Kroeks

Triem

Kromme Marie

Troen

Kloefe

Tut Hoezee

Krette

Tramtjes

Kitjes

Toomaas Toone de geite Tjentten

Kletskop

 

Katje en Muus

V

Kattens ( Kats )

Von Spek

Kruisjood

Vande voet

Kommissaris ( van de familie )

Vander Lubbe

Kleintje

Vanscusiaons ( sissen )

Keesjoonk

Vereman

Kriekens

Venus

Kneukertjes

Verrepa ( blonde)

Kapitein Lieze

Vetten

Knevels

Visbak

Katerjong

Vetjes

Kootje Mezuttens

Vaastjes

   

L

W

Lachertje

Wanze

Ladei

Woste

Lagaai

Witten

Lange Liete

Woekeroere

Lange Mamme

 

Langen

Z

Langezeeke

Zaoleoos Zanneblienck 

Leirze

Zatten Andre

Leute

Zeeke

Loeften

Zeune

Loufen

Zeune van Looten

Lippe

Zwakken

Lange Piers

Zwarten

Looten Hand

Zwier

Lootjesmakers

Zokke

Loote Kruise

Zanne Kaviak

Low ( Mon van lauws) )

 

Ludder

 

Lustig Weeuwtje

 

Lange louis

 

Lapnamen

Dirk Valcke

Heyst Leeft
2009
04
003-014
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22