Albertstrand

In 1911 werd de Société Knokke-Duinbergen-Extension opgericht. Na Wereldoorlog I nam Joseph Nellens de aandelen over van 160 ha duingebied en kwam de Société Immobilière Knokke Balnéaire tot stand. In 1922 werd de pas aangelegde zeedijk van het Albertstrand vernield door een geweldige storm. Het bevoegde ministerie besliste samen met de maatschappij de zeedijk 200 zuidwaarts aan te leggen. Zo ontstond de baai van het Albertstrand.

Bij de ontwikkeling van het Albertstrand was één van de bekommernissen van de verkavelaar de uitbating van het strand. In eerste instantie werd beroep gedaan op Edgard Demyttenaere en Charles D’hooghe om het strand uit te baten. Het contract dateert van 20 april 1920. Op 28 augustus 1928 trok Charles D’hooghe zich terug uit de concessie en bleef Demyttenaere deze zone verder alleen uitbaten.

D’hooghe zou tegenover het Casino de duinen effenen en een nieuwe zone creëren die tot op heden door de derde generatie wordt uitgebaat. De familie stond ook in voor het verhuren van snelboten en kano’s op het Zegemeer maar deze uitbating hield niet lang stand.

2014-11-24 142418Edgard Demyttenaere op zijn strand in de jaren '30.

2014 11 24 142536Originele akte van de concessie.

(STEMPEL)

Tusschen:

1°) De Naamlooze Maatschappij “Knocke-Duinbergen-Uitbreiding” gevestigd te Antwerpen, Nachtegaalstraat, 45; vertegenwoordigd door haren Beheerder Afgevaardigden, den Heer Joseph Nellens, ter eener zijde; en

2°) De Heeren D'Hooghe Karel, aannemer & Demyttenaere Edgard, Electriekbewerker, beiden woonachtig te Knocke-aan-Zee, ter andere zijde:

is overeen gekomen als volgt:

De Maatschappij geeft toelating, alléén en uitsluitelijk aan laatstgenoemde, om, gedurende een tijdverloop van tien naeenvolgende jaren, te rekenen van het aanstaande seizoen, op het strand tusschen Knocke en Duinbergen, kabienen uit te baten voor hunne eigene rekening, zonder verdere tusschenkomst noch verantwoordelijkheid voor de Maatschappij.

Het is wel te verstaan dat laatstgenoemden zich zullen dienen te onderwerpen aan al de huidige en toekomende voorschriften en verordeningen van Staat, Provincie en Gemeente, betrekkelijk deze uitbating.

Ook zijn ze gehouden het noodige aantal kabienen, tenten en stoelen, welke allen in den besten staat van onderhoud dienen gehouden te worden, ter beschikking der badgasten te stellen.

Kabienen, tenten en stoelen zullen op eerste verzoek van de Maatschappij dienen vermeerderd te worden, en dit zoodra de noodwendigheid zich zal doen gevoelen en welke zal te bestatigen zijn volgens het uitgegeven aantal badkaarten in 't badenbureel ter plaats.

Ingeval geen stipte naleving aan huidige toelating zou gegeven worden, zoo zal dezelve onmiddellijk kunnen ingetrokken worden mits voorafgaandelijke verwittiging van een maand, per aanbevolen brief.

Na 't verloopen termijn zullen de Heeren D'Hooghe & Demyttenaere, voornoemd, de voorkeur hebben tegenwoordig kontrakt te vernieuwen. In geval van niet vernieuwing van tegenwoordig kontrakt zal de Maatschappij de nieuwe ontginner verplichten al het badenmaterieel, kabienen en tenten, enz.. over te nemen aan den schattingsprijs vast te stellen door deskundigen.

Aldus opgemaakt in driedubbel, te Knocke-aan-Zee, den twintigsten April 1900 Zes en Twintig.

(HANDTEKENING)

(HANDTEKENING)

Knocke-Duinbergen Extension...

De beheerder afgevaardigde

(HANDTEKENING)

Albertstrand

Redactie

Cnocke is Hier
2004
41
020-021
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:43:22