Twintig jaar geleden ... Heist en Knokke - Lichtsteden

2015 06 01 150131André Desmidt

Heist: Heldenplein.

‘t Is ook al weer twintig jaar geleden....

Weet je het nog, dat men vanop de dijk de golvende zee verlichtte, en dat men in het bosje van Heist verlichting had geplaatst zodat vrijen onder de maneschijn een verlichtend steuntje kreeg.

Weet je het nog, dat met op het “dusquare” een grote waterplas had gemaakt met in ‘t midden één prachtige fontein met variabele spuit en verschillende kleuren.

Weet je het nog dat er guirlandes werden geplaatst in de Vlamingstraat en de Kursaalstraat en de Pannestraat, op het Heldenplein en in de Patriottenstraat. Heist was feeëriek verlicht.

En op het Heldenplein, in ‘t midden, waar vroeger een mast stond, kwam nu een droge fontein. Weet je nog dat men dit in Heist kritisch orgelpijpen noemde ?

Dat de kerk nu nog verlicht is, hebben we te danken aan Heist lichtstad. Ook het stadhuis en het visserskapelletje kregen een paar sterke lichtbakken.

In Duinbergen naast de “pagode” werd een kijkwoning gebouwd, een modelvilla.

2015 06 01 150207

De bezoekers van Heist die het openbaar vervoer namen, moeten ook aangenaam verrast geweest zijn wanneer zij ‘s avonds laat uit de trein stapten.

Het station én het Boerenhof baadden in een zee van licht. Het waren topdagen voor E.B.E.S. Na twintig jaar is er niet veel meer overgebleven van al die inspanningen. De dansende fonteinen zijn nu geraniumbakken, het Heldenplein is een kaal schaakplateau, en het bosje van Heist rust weer onder de zwarte sluier van de nacht...

2015 06 01 150235

2015 06 01 150257En toch.... de kerk en andere gebouwen trekken dank zij hun verlichting nog steeds onze aandacht. Hier en daar is het nog steeds “Fiat Lux”.

Twintig jaar geleden, toen men officieel sprak van HEIST-KNOKKE LICHTSTAD, was onze fusiegemeente een sprookje van duizend en één brandende lampjes in één nacht. Dat de verlichting met veel studiewerk gepaard ging, mag wel blijken uit bijgevoegde schetsen en studies.

Men liet niets aan het toeval over. Op 1 juni 1968 werd alles plechtig ingehuldigd, en konden de verlichte geesten hun culinaire verlangens botvieren in het prachtige verlichte “La Réserve”. En wie weet, spraken disgenoten burgemeester J.B. de Gheldere en burgemeester E. Mattelaer toen niet voor het eerst van de fusie?

Wie weet of men straks Knokke-Heist met de medewerking van Reddy Kilowatt niet opnieuw eens in een bijzondere daglicht kan stellen?

Twintig jaar geleden ... Heist en Knokke - Lichtsteden

André Desmidt

Heyst Leeft
1988
04
008-010
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32