Heistse Ere-Burgemeester overleden

2015 06 02 120612Gans Heist rouwde deze week n.a.v. het heengaan van een van zijn verdienstelijke figuren, nl. Jonkheer Robert de Gheldere, vader van notaris Jan-Baptist de Gheldere, burgemeester van Heist-Duinbergen.

Geboren te Koekelare op 4 sept. 1882 vestigde Jonkheer Robert de Gheldere zich als notaris te Heist om zich later ook aktief in te laten met de politiek, bezorgd als hij was om de badplaats in wording de nodige expansie te verzekeren. Wat -hij inderdaad als burgemeester allemaal heeft gerealiseerd om Heist—Duinbergen tot een volwaardige toeristische pleisterplaats uit te bouwen, is in een bondig overzicht niet eens op te sommen.

Beperken wij er ons dan ook toe de bouw van het stadhuis, in 1932, aan het burgemeesterschap van de h. Robert de Gheldere toe te schrijven. Zeker is in elk geval dat dank zij zijn bijzonder schrander beheer, hij zijn opvolgers, en dan zeker zijn zoon—burgemeester, een badplaats heeft toevertrouwd, die sindsdien gelijke tred heeft kunnen houden met de andere badplaatsen van de Oostkust en als dusdanig het hoofd heeft kunnen bieden aan de enorme toeristische explosie die wij de jongste 10 jaar hebben gekend.

Jonkheer Robert de Gheldere werd voor de eerste keer tot burgemeester van Heist-Duinbergen verkozen in 1912; funktie die hij tot 1921 voorbeeldig waarnam. De burgemeesterssjerp ging vervolgens over naar Henri Debra en toen deze in juli 1926 ontslag nam, vervulde de h. de Gheldere het ambt van waarnemende burgemeester tot januari 1927, om van dan af weer als volwaardige burgervader de gemeente te leiden tot 1933. Ook tijdens de bijzonder moeilijke naoorlogse periode, het zij van sept. 1944 tot okt 1945 oefende hij de funktie van wnd. burgemeester uit om van dan af de politiek vaarwel te zeggen. Zijn zoon Jean-Baptist zou dan in 1947 het vaandel overnemen zo de vader, zo de zoon zegt het spreekwoord en tot vandaag de dag de bloei en de groei van Heist—Duinbergen in het goede spoor blijven houden.

Om volledig te zijn moet nog aangestipt dat Jonkheer de Gheldere ook oud-provincieraadslid was, en lid van de beheerraad van de Stichting H. & L. Godschalck.

Op 87-jarige leeftijd is hij overleden in zijn villa “Rosenlied” te Duinbergen. Een zware klap voor zijn achtbare familie, maar ook voor de gehele bevolking van Heist-Duinbergen.

 

Heistse Ere-Burgemeester overleden

Redactie

Heyst Leeft
1989
04
015-015
2023-06-19 14:44:32