In memoriam

Omer Paridaen, de laatste Heistse veldwachter

Op 13 juli verliet ons ere—veldwachter Omer Paridaen, amper 68 jaar.

De ouders van Omer kwamen tijdens de oorlog van Zeebrugge naar Heist, waar Omer in december 1944 in dienst kwam van de gemeente. Hij werd verantwoordelijke voor de stempelkontrole, en trad later toe tot de gemeentepolitie.

In 1948 volgde hij als veldwachter de heer Odiel op.

Tijdens al die jaren trok hij van hofstede naar hofstede met de fiets en lange laarzen, door weer en wind, maar altijd welgezind. Hij deed daarenboven ook de markt, kontrole op de campings, de landbouwtellingen, de aangifte van de honden, de jachtverloven en nazicht van de bouwmisdrijven.

Tussendoor was hij ook aktief in het Heistse slachthuis waar hij gekend stond als stierendoder.

In het jaar ‘49 of ‘50 moest Omer tussenkonien in de kerk. De koster zat verveeld met een uil en de veldwachter moest het diertje dood schieten. De uil werd dan opgezet. Bij de boeren was Omer thuis, en tijdens het leegdruppelen van een “duumtje” hielp hij de mensen bij het invullen van allerhande formulieren.

Tijdens de oorlog zat Omer ondergedoken, en voorheen werkte hij ook nog bij de groothandel in zuivelprodukten Eiabriels uit Knokke. Heist Leeft biedt de familie haar deelneming aan bij het heengaan van de laatste veldwachter van Heist.

Oscar Deblauwe

Wij hebben verder ook afscheid genomen van OSCAR DEBLAUWE, voorzitter van de Vuurkruisen van Heist. Oscar was tijdens zijn leven nauw betrokken bij het Heistse verenigingsleven. Altijd bereid om te helpen danken wij hem ook voor een mooi artikel in ons tijdschrift.

Albert Vandierendonck

Ook ALBERT VANDIERENDONCK heeft ons verlaten. Hij was een voornaam medewerker voor Heyst Leeft, een paar filmavonden danken wij aan hem. Wij kregen ook een brief van Anna Couwyzer : ‘n Heistenaar ging in Brussel van ons heen KAREL COUWYZER, beter bekend als “Karel van Sissen Davids” Heist en zijn Heistenaren heeft hij nooit vergeten

Aan alle families van die overledenen, ook diegenen welke wij niet kunnen opsommen biedt Heyst Leeft haar deelneming aan.

******************************

Honderdjarige Frings overleden

2015 06 02 120653K. H. Ackx

Op 18 mei 1969 overleed te Knokke oud-lesgever Frans Vantorre. Hij had de gezegende leeftijd van 102 jaar bereikt.

Frans Vantorre was een van de medestichters van de Vrije Visserijschool in 1904, samen met E.H. Delacouw, Camiel Devliegere en Pieter Vantorre, zijn broer.

Frings is lesgever gebleven tot in 1947, wanneer de dagschool werd opgericht.

In september 1966 werd hij op luisterrijke wijze gevierd, ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag.

Het lnrichtend Comité, het lerarenkorps en alle leerlingen, begeleidden de oud-lesgever naar zijn laatste rustplaats. Zijn nagedachtenis zal steeds verbonden blijven met het bestaan van de Vrije Avondschool.

 

In memoriam - Omer Paridaen, de laatste Heistse veldwachter - Oscar Deblauwe - Albert Vandierendonck - Honderdjarige Frings overleden

Redactie

Heyst Leeft
1989
04
016-016
2023-06-19 14:44:32