Verslagen en Mededelingen
5. Het Kasteel van Oostkerke

R.J.K.

De 21 juli werd voor Oostkerke, voor de Sint-Guthagokring, en in ’t bijzonder voor onze voorzitter René De Keyser een zeer mooie dag. Het fijne boek "Het Kasteel van Oostkerke" werd ten doop gehouden. De plechtigheid gebeurde in twee schuifjes. Een plechtigheid? Veeleer een gezellig familiefeest! De bestuursleden van de Heemkundige Kring St.-Guthago en die van de Biblioteek "Jo van der Elst", samen met hun echtgenoten, werden ontvangen op het Kasteel, waarvan de 9 eeuwen geschiedenis in Rene’s boek nu is samengevat. De doop gebeurde met een glas champagne . .. "Het Kasteel van Oostkerke" begon zijn reis door Vlaanderen.

De sekretaris van de Kring, Jos Rau, stelde het boek voor aan Mevrouw Barones Jo van der Elst en baar familie. In een bondige toespraak wees hij er op hoe wij het geluk hebben in ons landschap die mooie middeleeuwse woonst te hebben bewaard, voor een groot deel dank zij de familie van der Elst. Hij wees er op met welk talent, maar tevens met welke inspanningen en taai doorzettingsvermogen René zijn boek heeft tot stand gebracht.

Hij wees op de hoge wetenschappelijke waarde van het boek, zijn rijke inhoud en zijn fraai voorkomen.

Dan overhandigde René het eerste exemplaar van het "Kasteel van Oostkerke" aan de edele "Vrouwe van Oostkerke" Barones Jo van der Elst. Het was een zonnige, blijde familiebijeenkomst.

Daarna trok iedereen naar de feestzaal "De Beuterblomme". Benevens het bestuur en de voltallige familie van der Elst, waren daar nu ook een 130-tal aanwezigen; leden van Sint-Guthago, inwoners van Oostkerke: meestal mensen die "Het Kasteel" aankochten bij voorintekenen.

Dan werd het boek voorgesteld door dhr Jozef Penninck, de voorzitter van het Westvlaams Verbond van Kringen voor Heemkunde. Hij prees René De Keyser voor zijn werk, dankte hem voor die rijke bijdrage tot de geschiedenis en de heemkunde van onze streek. Hij besloot: Oostkerke heeft een monumentale kerk, een enig mooi landschap, een rijke geschiedenis, een parel van een kasteel en bovenal... een "Keyser"!

Baron François van der Elst had er aan gehouden zelf ook de Sint-Guthagogezellen toe te spreken. Hij vertelde hoe hij na de oorlog (komende uit Amerika) als jongen van 7 jaar voor het eerst met een kasteel dat van Oostkerke kennis maakte. Hij verkeerde toen in de waan dat een kasteel met zijn onderaardse kerkers en donkere gangen, vooral bewoond werd door spoken en draken. Hij vond hier echter een zonnige, lachende woonst midden een pracht van een tuin. De familie De Keyser, zegde hij, heeft niet alleen het domein door hun goede zorgen voor verwaarlozing gered en het onderhouden, maar nu schenkt René ons nog de gelegenheid om de waarheid ... de ware geschiedenis van het Kasteel te lezen.

Tenslotte dankte René De Keyser al wie hem steunden bij de uitgave. Hij vernoemde Jos Rau en Noël Geirnaert, feliciteerde de drukkerij "De Windroos" (Beernem) voor hun verzorg werk. Hij bood dan een exemplaar van "Het Kasteel van Oostkerke" aan Baron François van der Elst aan wiens familie het boek uit dank is opgedragen. Ook dhr Jozef Penninck ontving een der eerste exemplaren.

Daarna bleven de honderd en zoveel aanwezigen nog een uurtje gezellig napraten, Hij een lekker pintje "Straffe Hendrik" die ons medelid en gekende brouwer, de heer Hendrik Maes hun heeft aangeboden.

... En voorzitter René had het druk met opdrachten neer te pennen in tientallen "Kastelen"!!

& & &
& & & &

Er blijft een zeer beperkt aantal exemplaren van het boek beschikbaar. Het kan besteld worden Hij de auteur zelf: René De Keyser, Sint-Kwintensstraat 11 8350 Oostkerke-Damme.

U kunt ook overschrijven op de postrekening 000-0450773-14 van Mevrouw M. De Keyser, St.-Kwintensstraat. 11 8350 Oostkerke-Damme.

Prijs: 330 fr + eventueel 30 fr.verzendkosten.

Verslagen en Mededelingen - 5. Het Kasteel van Oostkerke

R.J.K.

Rond de poldertorens
1984
03
154-156
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46