Verslagen en Mededelingen
4. Tentoonstelling "2000 Jaar Zwinstreek"

Jacques Larbouillat

Meer dan 60 Leden Guthagoners waren opgekomen, die zondag 9 juni om een bezoek te brengen aan deze tentoonstelling.

Op het eerste zicht kwam "2000 Jaar Zwinstreek" over als een anakronisme, maar als blikvanger en geplaatst in een breder contekst, was het motto wel aanvaardbaar. De tentoonstelling was de bekroning van een BTK-projekt, met als opdracht de realizatie van een onderzoek en de inventarisatie van het cultuur-historisch patrimonium van de oude Zwinstreek.

Een belangrijk onderdeel was het nagaan van wat in privé handen is. Van elk voorwerp en archiefstuk zou een steekkaart opgemaakt worden of een foto ter illustratie van het voorwerp.

De aldus bekomen informatie diende enkel voor wetenschappelijk onderzoek en bleef anoniem. Het onderzoek heeft in de eerste plaats zoveel mogelijk voorwerpen in verband met de menselijke aanwezigheid geïnventariseerd, zowel in openbare als in privé verzamelingen.

Op die tentoonstelling werden allerlei voorwerpen, in de meest grote verscheidenheid uitgestald over twee verdiepingen van Scharpoord. In de benedenzaal troffen we pre- en protohistorische vondsten aan, grotendeels afkomstig uit musea van Middelburg, Aardenburg en Knokke-Heist; ook oude plannen, landbouwalaam en schilderijen. Op de bovenverdieping was er de visserij en het toerisme met daaruit voortkomende neo-stijlen-architectuur.

Ook volksdevotie, huisgerief en ikonografie van de streek, in beeld gebracht in schilderijen van zondags- en andere schilders. De Zwinstreek komt in elk geval uit deze tentoonstelling te voorschijn als een boeiende streek.

Een catalogus werd niet uitgegeven, jammer! Wel een verzorgd album met dertien verhelderende opstellen over natuurkundige, sociale en historische aspekten en uitvoerig geïllustreerd. Met een uitgebreide bibliografie en korte inhoud in het Engels en het Frans, uitgegeven door Mappamundi.

Hopelijk wordt door deze tentoonstelling nog meer materiaal gemeld en vrijgegeven, die een vast onderkomen kan vinden en permanent tentoongesteld in het Heemkundig Museum Sincfala in de Pannestraat 140 te Knokke-Heist.

Verslagen en Mededelingen - 4. Tentoonstelling "2000 Jaar Zwinstreek"

Jacques Larbouillat

Rond de poldertorens
1985
02
091-092
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46