(Voorlopige gescande transcriptie vanuit origineel document)

Rond de Poldertorens
Jaargang XXVII - Nr 3 - September 1985

Driemaandelijks Tijdschrift
Jaarabonnement 350 Fr.
Losse nummers kunnen bekomen worden tegen 105 fr.

Handelingen van de Kring voor Heemkunde en Geschiedenis
"SINT-GUTHAGO”
voor de Ambachten van Dudzele, Oostkerke, Lissewege en Moerkerke

(de vroegere parochies Damme, Dudzele, Heist, Hoeke, Knokke, Koolkerke, Lapscheure, Lissewege, Moerkerke, Oostkerke, Ramskapelle, St.-Anna-ter-Muiden, St.-Katarina-Damme, Westkapelle)

LID VAN HET WESTVLAAMS VERBOND VAN KRINGEN VOOR HEEMKUNDE

Verantwoordelijke uitgever

  • René De Keyser, St.-Kwintensstraat 11 Oostkerke - 8350 Damme

Redaktie en Beheer:

  • René De Keyser, Oostkerke (Damme)
  • Willy Theerens, Westkapelle (Knokke-Heist)
  • Maurits Coornaert, Waregem
  • Germain Vandepitte, Brugge
  • Jozef Rau, Knokke-Heist

Postrekening : 000-0450773-14 van Margareta De Keyser St.-Kwintensstraat 11, Oostkerke 8350 Damme

INHOUD

  • Rechtspraak in het Proostse - G. Vandepitte 93
  • Oude Vogelnamen - L. Lippens 103
  • Jacob van Maerlant en de middeleeuwse Tuinkunst - R. De Keyser 105
  • "2000 Jaar Zwinstreek" en de historische geografie - M. Coornaert 109

Verslagen

  • "Tongeren 2000" - K. D'hooghe 141
  • Spermalie, Sarepta en Zoetendale - R. D. K. 145

Studies verschenen in "Rond de Poldertorens" of uittreksels daarvan, mogen niet gebruikt noch aangehaald worden, zonder te verwijzen naar dit Tijdschrift en de Auteur.

Nr. wettelijk depot BD 16821.

*****************

UITNODIGING
DE KERK van Lissewege, de tempeliers, de compagnons...

Wat aanvankelijk bedoeld was als een binnenkamerse voordracht, enkel bestemd voor de leden van St.-Guthago, groeide uit tot een heus boek en dit dank zij de hulp van Albert de Keyser, Ger­main Vandepitte en Maurits Coornaert. Sommige illustraties komen uit de verzameling van Jaak Rau. Dit boek van ons bestuurslid Johan Ballegeer wordt aan pers en publiek voorgesteld op DONDERDAG, 12 DECEMBER 1985 OM 20.00 IN DE VALCKENAERE TE LISSEWEGE.

De uitgeverij Marc van de Wiele zorgde voor een fijne artistieke presentatie van deze alternatieve hypotese over de bouwgeschiedenis van de kerk van Lissewege, waar Johan Ballegeer tegelijk de getallensimboliek en de maponnieke elementen in de gotiek in behandeld. Een studie die stof zal doen opwaaien. De prijs schommelt om de 450 fr. Het boek is te verkrijgen bij de auteur en in elke goede boekhandel. Alle leden worden van harte uitgenodigd.

*****************

DUDZELE EN SINT LENAART

Dit prachtwerk over de geschiedenis, de topografie en de toponimie tot omstreeks 1914 met een studie over de St.-Lenaartsommegang verschijnt tussen 12 en 20 dec as. De prijs bedraagt 1500 fr. Ons bestuurslid lic. Maurits Coornaert zal ook hiervoor ten gepasten tij de al onze leden uitnodigen.

*****************

LIBER AMICORUM RENE DE KEYSER

Vele leden beklagen zich terecht over het feit dat zij het gironummer van Johan Ballegeer niet konden ontcijferen en dus spijtig genoeg te laat zullen zijn met hun    inschrijving. Dit nummer is : 000-0538106-47. Inschrijvingen worden definitief op 1 december afgesloten.

*****************

LIDMAATSCHAPSBIJDRAGE 1986

Nu de mode van nieuwjaarskaartjesschrijven wegtaant heeft niemand nog een geldige reden om niet op tijd zijn lidmaatschapsbijdrage voor onze heemkring te betalen. Omdat U vorige jaar allemaal zo stipt was, hebben we besloten dit jaar niet op te slaan. Stort dus onverwijld 350 fr op nr, 000-0450773-14 van M. de Keyser, St,-Kwintensstraat 11 8350 0ostkerke-in-Damme» Dank U.

*****************

DE BIBLIOTEBK IS WEER IN 0RDE

Een paar weken geleden hebben enkele bestuursleden zich opgeofferd om onze bibliotheek in orde te brengen 0 Een telefoontje hier, een telefoontje daar, en o wonder! een van onze leden kwam met enkele oude exemplaren van de 'Emulaties' opduiken. Waarschijnlijk zijn er onder onze leden nog wel, die hier of daar op zolder oude nummers van Biekorf , ' t Beertje, 't Mannetje uut de Mane, BrugS' Ommeland of' Annales de l’Emulation ( = Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis ) hebben liggen rondslingeren. Gooi ze niet in ‘t oud papier. Breng ze naar onze bibliotheek.

*****************

GESCHIEDENIS VAN DE BIJENTEELT

is de titel van het waardevolle werk van O. Goens & J. Maes met een voorwoord van prof. Dr. Ir. O. van Laere, dat deze materie behandelt van de vroegste tijden tot op heden, Alle mogelijke documentatie, boeken, grafiek werden door de auteurs meer dan twintig jaar lang verzameld. Deze uitgave is een wereldprimeur. Het boek telt 208 biz. met 50 illustraties, De voorintekenprijs bedraagt voor leden van de heemkundige kring 800 fr, niet-leden betalen 900 fr. Na verschijnen op 15 dec. as. wordt de prijs op 1150 fr gebracht, Telkens komt daar 65 fr port bij, Storten op 000-0164454-39. Een uitgave van de Heemkring Maurits van Coppenolle, Eikenlaan, 25,  8200 St.-Andries-in-Brugge,

*****************

Bijvoegsel
Rond De Poldertorens jaargang 27, nr 3, september 1985

Met groot genoegen kunnen wij U mededelen dat het LIBER AMICORUM RENE DE KEYSER, officieel zal voorgesteld worden tijdens de Algemene Vergadering van St.-Guthagokring tevens onze jaarlijkse feestnamiddag op 15 december 1935 om 14 u 30 in de zaal van traiteur Martin Vandenbroucke, Knokkestraat 42 te Heist (rechtover de "tramstatie" waar U in de onmiddellijke omgeving van de zaal goede parkeerruimte kunt vinden.

*****************

Intussen is ook de juiste datum gekend, waarop het boek "Dudzele en Sint Lenaart" door onze ondervoorzitter lic. Maurits Coornaert, zal voorgesteld worden. Deze plechtigheid heeft plaats in het Stadhuis van Brugge, op 20 december 1985, om 18 uur.

Inhoudstafel en voorwoord - 1985-03

Redactie

Rond de poldertorens
1985
03
000-000
2023-06-19 15:26:46