Nog een kleine aanvulling bij de studie van A. De Bleeker over Meester Theodoor Sevens

Jos Rau

In verband met de bijdrage van E.H. André De Bleeker over Theodoor Sevens, liet René De Keyser ons opmerken dat er tegenwoordig toch nog wel belangstelling voor het werk van Meester Sevens, kan waargenomen worden. Hij verwees naar de katalogus nr 3 en 4 van het Antiquariaat Sanderus (Kortrijk), waarin hij de te koop aangeboden werken van Sevens had aangemerkt. Sommige van die werken zijn vernoemd in de bijdrage van, A. D.B. Ik onderhavig nummer van Rond de Poldertorens, en die herhalen we hier dus niet. Andere kunnen helpen het oeuvre van Th. Sevens nader te kennen.

In cataloog 3 vinden we:

  • Kortrijk in het Verleden - Historische schetsen (Kortrijk 1883) - (Sevens woonde toen pas 2 jaar in Kortrijk!)
  • Oorkonden Kortrijk aanbelangende (Kortrijk 1904)

Van de 21 delen van "Ons schoone Vaderland" (een toeristische gids) worden vermeld: Aan de kanten van Antwerpen - Gent en omstreken - In en om het Brugse Vrije - In Henegouw -  Langs de Amblève - Langs de Lesse - Langs de Maas - Langs de Semois - Langs de Vesder - Langs de Zee - Oudenaarde en Ronse. (Moet die man gereisd hebben, om dit alles te kunnen beschrijven. En dat alles begin 1900!)

Sevens publiceerde dus 67 artikels in "Bulletijn van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk. Wij geven hier enkele opgaven die we aantreffen in cataloog 4, p. 6 en 7:

De dichter F.J. Blieck en zijn familie - De hooge adel van Vlaanderen op het slagveld van Groeninghe - Sint-Janskapelle, Kortrijk - O.-L.-Vrouw ten Olme in Kortrijk - De Kapel ten Hazelare - Het volksonderwijs te Kortrijk van het begin van de Xlllde eeuw tot heden (d.i. 1908) - Onze Lieve Vrouw van Gulleghem - De Gilde van Boogschutters te Kortrijk - De Broe en de Broeltorens.

Aanvulling bij de studie van A. De Bleeker over Meester Theodoor Sevens

Jos Rau

Rond de poldertorens
1986
01
041-042
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46