Heyst Leeft in de pers

Zowel Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Het Volk, Het Brugs Handelsblad, De Streekkrant en Tam Tam en de locale radio’s schonken ruime aandacht aan onze werking. Daarvoor onze oprechte dank.

Nieuw: Heiste wandeling

«Heist had nood aan een eigen ronny engelrest andre desmidtwandeling, met in­houd en uitleg over het au­thentieke verleden van on­ze badplaats,» vertellen André Desmidt, die teken­de voor de tekst en Ronny Engelrest, die de fotografie voor zijn rekening nam.

«Mensen komen niet alleen naar zee om in de zon te luieren. Ze willen ook kennis maken met de eigenheid van de badplaats. Dit kan het best door te wandelen door de oude vissersplaats. On­ze folder Heistse Wandeling wil daarin een leidraad zijn die tekst en uitleg geeft over de vele historische beziens- en wetenswaar­digheden in Heist.» De wande­ling is 5 km lang en een realisa­tie van Toerisme Knokke naar een idee van Heyst Leeft.

De wandeling start op het Hel­denplein, loopt over de zeedijk naar de Baai van Heist, het vis- serskapelletje, vertelt over Heist­se Babbeluten, het stadhuis, de Sint-Antoniuskerk, het Boeren­hof, de oude straatjes en dorps­cafés om te eindigen aan de oude vuurtoren.

De folder «Heiste Wandeling» kost 25 frank en bevat een wan- delplan.

Volgens André Desmidt is het de bedoeling om in de toekomst voor elke deelgemeente dergelij­ke wandeling uit te stippelen (kdb).

Wandelen door Heists verleden

De vereniging voor het behoud van het Heistse volkseigen, Heyst Leeft, pakt uit met een wandel­route door de kustgemeente. Onder het motto „Heist mooier dan je denkt” gaat de wandeling terug naar de roots van de ge­meente.

Naar aanleiding van de heraan- leg van de zeedijk en de Graaf d'Ursellaan kwam Heyst Leeft op het idee een wandeling uit te stippelen door het voormalige vissersdorp.

Zo wil de vereniging inwoners en toeristen kennis laten maken met het nieuwe Heist maar ook met wat er nog overgebleven is van het vissersdorp van weleer.

Volgens André Desmidt, die de wandeling heeft uitgetekend, gaat een klassieke wandeling door Heist langs de Elizabetlaan, het directeur-generaal Willem­spark (bosje van Heist) en de zee­dijk.

Desmidt: „De Heistse wan­deling verschilt op vele vlakken van een klassieke promenade. Het is de bedoeling dat inwoners en toeristen de mooie plekjes ont­dekken of herontdekken. Zonder de recente realisatie de rug toe te keren gaat de aandacht onder meer naar het mooie pleintje tus­sen de Vissers- en Bakkersstraat, het heraangelegde plein De Kink­hoorn en de gebouwen in de aan­palende Louis Parentstraat.”

Oude vissershuisjes

„Tijdens de wandeling gaat de interesse ook naar de gereno­veerde oude pastorie en het Boe­renhof met zijn schuur. Daarnaast gaat de tocht ook naar de roots van de gemeente met een wande­ling langs de oude vissershuisjes in de Bakkersstraat, het visserskapelletje en het typische visserscafé Ferry Bank in de Panne- straat.”

Een begeleidende folder voor de 5 kilometer lange wandeling is te koop voor 25 frank in de toeristi­sche dienst van Heist en Knokke.

De Heistse Wandeling is de eerste in een reeks

Ontdek je plekje...

De Heistse Wandeling is een initiatief van Heyst Leeft. De vereni­ging bundelde de krachten en stippelde een vijf kilometer lang parcours uit langs alle mooie plekjes van de deelgemeente. De vzw Toerisme Knokke-Heist steunt het initiatief. Dit jaar en vol­gend jaar volgen er nog vier andere wandelingen in Duinbergen, Knokke, ’t Zoute en Westkapelle.

Heyst Leeft in de pers

Redactie

Heyst Leeft
1999
03
016-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46