logo cnoc is ier“Cnoc is ier”  v.z.w.
Tijdschrift van de Heemkring Knokke
Nr 3, Losse nummers 50 fr., 1974

Het Jaar van het Kalf

In 1973 werd door onze heemkring bijzonder de aandacht ge­trokken op de oudste wijk van Knokke, - daar waar alles begon: het Kalf. Daar kwam het eerste gemeentehuis, daar staat de ou­de molen op de Graaf Jansdijk; langs de Kalfstraat kan men nog de Vauxellisschuur en de Ceuvelhoeve terugvinden. Het was de inleiding, met doorheen vele eeuwen maar een paar honderd in­woners, om van "boerendorp" tot badstad te komen. En het was vervolgens geen toeval dat "Cnoc is ier" tot het in-het-licht-stellen kwam van "60 jaar stadhuis". Iemand moest het doen. Wij deden het, gesteund door bij de 1.000 leden. Dit is meteen de zin van onze heemkring. Met voldoening zouden we vaststel­len dat de overheid onze opzet steunt. Zo blijft Knokke leven.

Op 18 november 1973 werd aan de gevel van het voormalige gemeentehuis van het Kalf de eerste historisch-toeristische plaat onthuld door onze ere-voorzitter Graaf Leon Lippens, sa­men met burgemeester Desutter. Het was op de eerste autoloze zondag, midden de petroleumkrisis, en iedereen kwam te voet of op de fiets. Mevr. Mattelaer, schepenen mevr. Vandecasteele en Peere, provincieraadslid van de Velde, raadslid Cattrysse, al­le bestuursleden van "Cnoc is ier", en verschillende leden en belangstellenden waren eveneens aanwezig. Ze werden begroet door mevr. wed. Vermeire en kinderen bij hun woning. "Cnóc is ier" - 1e Gemeentehuis - Hier in 't Kalf - 1638 bij Sarel Bril", dit kan men voortaan op de plaat lezen.

Na een inleidend woord van voorzitter Jimmy Debruecker, gaf Andre D'hont een korte historische uitleg, waarop Graaf Lippens verschillende anekdoten ophaalde. Mevr. Vermeire ontving de groep in het gemeentehuis, waar ook burgemeester Desutter be­dankte. Hierop kon men de raadzaal van weleer bezoeken, waar een dozijn kalveren de drukte stonden gade te slaan.

Op 22 januari 1974 werd aan de ingang van de Ceuvelhoeve – bij de Kalfstraat –  een tweede plaat door Gravin Suzie Lippens onthuld: "Cnoc is Ier - Ceuvelhoeve - Cruyshof ter Ceuvele - 12e eeuw". 

Dit gebeurde in aanwezigheid van Graaf Leon Lippens, burge­meester Desutter, ere-burgemeester Mattelaer, schepenen Lippens, Devreese en Peere, raadslid van de Velde, en velen meer. Na onder-voorzitter D'hont verklaarde Gerard Adriaenssens het op­schrift, zoals hij aan de hand van vele opzoekingen ook een boekwerk aan het schrijven is. Ere-voorzitter Graaf Lippens wees op de vele herstellingen die de Ceuvelhoeve doorheen de eeuwen reeds meekreeg. Over de laatste teistering had hij een foto van 3 november 1944, de overstromingen bij de strijd voor de Scheldt Pocket, en hij schonk er een afdruk van aan de heem­kring.         

Na een bezoek aan de merkwaardige hoeve, werd de groep in de woonplaats ontvangen door de heer en mevrouw Georges Pintelon.

De werking van onze heemkring gaat onverpoosd verder, het jaar rond. Iedereen draagt het zijne bij. Zo schildert schat­bewaarder Willy Desmedt de platen, en bestuurslid Gaspar War­nier maakt ze vast. Het gebeurt allemaal zonder bijzondere uit­gaven. Het gemeentebestuur bezorgde de metalen verwezen straat­naamborden, om aldus nuttig gebruikt te worden. De volgende zullen in deze weken nog geplaatst worden bij de Molen van het Kalf en vervolgens aan de Witte Hoeve bij de Vrede. Daarmee zal men rond zijn voor deze winter. De aktie wordt na deze zomer vervolgd met 't Kapelletje, de Schaapstal, de Vrede, het Isabellafort, ‘t Leopoldfort, e.a. Neen, niet allemaal ineens.

Bestuurslid Danny Lannoy verzorgt op artistieke wijze het Gulden Boek van "Cnoc is Ier". Bij iedere grote gebeurtenis komt een kunstvolle tekening in kleur, verder de foto's van 't gebeuren zelf bij de handtekeningen van allen die het beleef­den. Een enig dokument: Danny Lannoy hield in januari ook een tentoonstelling in het lokaal en hij kende zo'n grote bijval met zijn werken over Knokke, dat ze in een rekordtijd verkocht waren.

De Tweede Grote Ruilbeurs had plaats op zondag 28 oktober, op initiatief vooral van sekretaris André Sandelé; Het zou weer blijken dat de belangstelling hiervoor bijzonder groot is. In zover dat de Derde Ruilbeurs reeds op 24 februari volgde. Waar er voor de verzamelaars oneindig veel mogelijkheden wegge­legd zijn, ontbreken de belangstellenden niet op deze beurs die tot het laatste hoekje van "Prins Boudewijn" vult.

"Lokaal Cnoc is Ier" - Prins Boudewijn - bij Vermeire 1885". Een plaat aldus werd ook onthuld aan ons lokaal. Men kan er niet meer voorbij. Daar kreeg de schaakklub, gelanceerd door de heemkring, een eigen bestuur onder voorzitterschap van Gas­par Warnier, met de titel "Cnoc is Ier" mee. Iedere zondagvoor­middag en vrijdagavond zijn er de schaakliefhebbers welkom. De belangstelling overtreft alle verwachtingen.

De tentoonstelling "60 jaar Stadhuis van Knokke" stond drie dagen lang in het middenpunt der belangstelling. De plechtige opening ging door op 24 november 1973,: in aanwezigheid van drie burgemeesters: Graaf Lippens, Dr. Mattelaer en titeldrager Em. Desutter, met oud-sekretaris Jan Claeys mee, met verschillende schepenen en raadsleden, met de afgevaardigden der kulturele verenigingen, - maar ook met de harmonie "De Zeegalm" o.l. van Adrien Plasschaert. Het werd een heuglijke dag in "Prins Boudewijn".

Graaf Leon Lippens schonk een afdruk van de verkoopakte der gronden voor het stadhuis, dat in 1913 voltooid werd. Dit merk­waardig dokument zal in een volgende brochure afgedrukt worden.

Bij gelegenheid der tentoonstelling werd het kunstbord nr 3 met het "Stadhuis 1913", naar een tekening van Erich Wessel der inhuldigingsaffiche, voorgesteld. Ook dit kunstbord is, zoals de voorgaande, reeds uitgeput. Er verscheen verder, uitgave der heemkring, een brochure van de hand van Danny Lannoy, met de geschiedenis van het stadhuis. Dit boekje, met vele onuitge­geven bijzonderheden, is steeds in het lokaal te bekomen.

We zullen hier geen uitgebreide verslagen geven, waar deze in de pers op het gepaste moment verschenen, van de hand van de plaatselijke perskorrespondenten Gilbert Van Belleghem, Jules Devocht en Andre D'hont. We willen ze hier bedanken voor wat een medewerking is, die volop op prijs gesteld wordt. We danken tevens de verscheidene personen die hun medewerking verleenden door het afstaan van voorwerpen of foto's voor de tentoonstel­ling.

Voor de projektie-avond - in samenwerking met de Foto- en Filmkring - liep de zaal van "Prins Boudewijn" op 18 december bomvol. Met films en dia's, van Gaspar Warnier en Andre D'hont, beleefde men niet alleen het oude Knokke, maar was men vooral getuige van de aktualiteiten van 1973. Centraal stond onze "Miss Knokke", met de niet minder lieve "Miss Zoute" en "Miss Albert-Plage". Er was zeer veel te zien. - Een tweede avond had plaats op 16 januari 1974 in de Oosthoek, waar de "Sapinière" te klein bleek.

Onze bestuursleden Georges Rotsaert en Fons Lierman kregen elk een beurt in het ziekenhuis. Maar waar ze van sterk Knoks ras zijn, overleefden ze allebei de liefkozingen der verpleegsters.

Kunstbord nr 4 met de "Vuurtoren 1872" werd ontworpen en moet, ditmaal in kobaltblauw, beschikbaar zijn in april. We weten dat de kunstborden vlug van de hand gaan. Wees er dus op tijd bij, als het verschijnen ervan in 't "Brugsch Handelsblad" zal gepubliceerd worden. Er is steeds vraag naar voorgaande borden, maar er kan helaas niet ingegaan worden op bijmaken. Ieder kunstbord verschijnt op 200 eksemplaren.

Ieder lid bij "Cnoc is Ier" is "eeuwigdurend, lid", maar om onze kas recht te houden - waar het ons princiep is geen toe­lagen te vragen - werd besloten tot een "jaargeld". Hiertoe ont­vingen de eerste leden (lidmaatschapskaart tot nr. 500) een be­leefd schrijven. Wij rekenen op hen om na twee jaar onverpoosde werking met ons mee te verkondigen:

"Cnoc is ier" - Ere -leden

Graaf Leon Lippens

Guy Leconte

Graaf Philippe Lippens

Jozef Slabbinck

Dokter Eugène Mattelaer

Roland Tourrain

Burgemeester Emmanuel Desutter

Urbain Van de Moere

Schepen Leopold Lippens

Valère Cosyn

Roger Schramme (Peter van “Cnoc is ier”)

Jules Van Hecke

Mevrouw Susy Cosyn

Tom Vermeire (jongste lid)

Mevrouw F. Poupaert

Rudy Vermeire

Willy Boey

Henri Van Den Hove

Jan Baert (Hasselt)

Leon Cafmeyer

Jules Rombout

Yves Tourrain

Leon Verheye

Carlos Martens-Gaelens

Michel Amys

Andre Verheye

Jules Rotsaert

Leon Vanmaele

Camille Sys

Ryffranck G.

N.V. Concentra Drukkerij “He Belang van Limburt” Hasselt

Het Jaar van het Kalf - Tijdschrift 1974-033

Redactie

Cnocke is Hier
1974
03
001-004
Leonore Kuijken
2023-06-19 15:26:46