Verslagen en mededelingen
10. Uitstap naar Veurne, Izenberge en Ieper - 13  September 1970

 Jos De Smet

Het is opvallend hoe alles wat door de St. -Guthagokring wordt ingericht, altijd veel bijval kent. Voor de jaarlijkse grote uitstap naar Veurne, Izen­berge en Ieper rekende men op een volle autocar, maar de 85 deelnemers vulden twee autocars!

0m tien uur waren we te Veurne, waar we enkele zalen van het stadhuis mochten bezoeken. Het oude meubilair, de schilderijen, waaronder de portretten van Albrecht en Izabella, alsook de wandbekleding in corduaans leder, gaven aan de zalen een heel speciaal cachet. De zaal van de oude vierschaar of gerechtszaal is versierd met een oud schilderij van het Laatste Oordeel. De bronzen koppen en vuisten, met erbij horende koperen platen, herinneren nog aan het oude strafrecht, waar men de doodstraf of het afhouwen van de vuist kon afkopen met eon zware boete, alsook met het schenken aan de magistraat van een hoofd of een vuist in brons, die dan in de gerechtszaal werden opgehangen "anderen in exemple".

In een van de zalen hangt ook het portret van Karel Cogge, opziener van de Noordwatering van Veurne, die einde oktober 1914 de overstroming van de IJzerstreek mogelijk maakte, waardoor het uitgeputte Belgisch leger voor vernieling werd gevrijwaard. Het was in een van de zalen van het stadhuis dat Ko­ning Albert I van 18 oktober tot 2 november I914 zijn hoofdkwartier had.

Enkelen onder ons bezochten dan de twee kerken: de prachtige, nooit voltooide St-Walburgakerk, en de St-Niklaaskerk, die tot 1797 behoorde aan de abdij van de Witheren te Veurne.

0m 11.30 uur waren we te Izenberge, waar pastoor Van Heule een His opdroeg voor het geestelijk en tijdelijk welzijn van de levende on overledene Leden van onze Kring. Na de Mis toonde de pastoor ons zijn prachtig kerkje, waar al de kunstwerken in waarde worden gebracht. De toren is zeer oud en dagtekent uit de XIIe eeuw. De patrones van de kerk , de H. Mildreda, herinnerde ons aan de uitstap negen jaar geleden, toen we te Millam, de kapel van deze heilige hebben bezocht.

Daarna leidde de pastoor ons naar de bedevaartkapel van O.L.Vrouw van Barmhartigheid. Hij schetste de oorsprong van de bedevaart en wees op al het schone dat in de kapel te zien is. Alhoewel hij zeer sceptisch staat tegenover de meeste mirakelen uit het volksgeloof, moest hij toch enkele niet te verklaren genezingen en andere feiten vermelden, die hij aldaar heeft weten gebeuren.

Een gul onthaal wachtte ons in de grote zaal van het Spaans Kwartier. Na de middag nam pastoor Van Heule ons mee naar het museum van de heemkundige Kring "Bachten de Kupe". Hij werd bijgestaan door de hoofdman van deze Kring, de heer Messiaen.

Een zó rijke plaatselijke verzameling hadden we nog nooit gezien. Reeds bij de ingang begon de overvloed; vroegere vervoermiddelen, een wagen, een driewielkar, een hondenkar, het karretje van een scharenslijper, talrijke ploegen, alsook veel klein handalaam zoals: spaden, vorken, enz.

Binnen in de zalen vindt men een schat aan ambachtsgerief, een oude brouwerskar met de nodige tonnen, oud naaiwerk, kanten, heiligenbeeldjes, munten, prenten, oude plakbrieven, haardgerief, oude lampen, zonder de verzameling muizen- en rattenvallen te vergeten.

Het is verbazend hoeveel oud gerief onze vrienden van “Bachten de Kupe” konden verzamelen. Nu reeds kan de jongere generatie zich aldaar een gedacht vormen van het lastige werk van haar grootouders op de buiten tot na de oorlog 14-18, wanneer de motorisatie eerst opkwam vooraleer de elektriciteit als goedkope krachtbron doorgedrongen was tot in iedere woning.

De reis werd dan verder voortgezet over Beveren, Roesbrugge en Poperinge, naar de Rode Berg, met zijn Lijstermolen afkomstig uit Beernem. Het weder, dat goed gebleven was en een voldoende vergezicht gaf om de torens en de heuvels goed te zien, begon plots te verslechteren en we kwamen te leper in de regen aan.

Een hartelijk woord van dank aan onze gids de heer Maurits Dekeyzer en aan Mevrouw Margriet De Keyser die zo goed gezorgd heeft voor de ravitaillering. Maar onze dank gaat vooral naar Pastoor Van Heule, die een echte kunstenaar is en van alles een handje heeft en naar hoofdman Messiaen van "Bachten de Kupe". Zijn Kring mach werkelijk fier zijn over het Museum van Izenberge.

Verslagen en mededelingen: 10. Uitstap naar Veurne, Izenberge en Ieper - 13 September 1970

Jos De Smet

Rond de poldertorens
1970
03
126-127
Achiel Calus
2023-06-19 15:26:46