Toespraak van Gerard Adriaenssens ter gelegenheid van de 9de Canadese Bevrijdingsmars op het stadhuis te Knokke

Geachte Dames, luitenant-generaal, kolonel, heren burgemeesters en schepenen, vrienden van de weerstand en van Cnoc is ier....

“Green beach”, “Amber Beach” deze landingsplaatsen zal iedere Canadese veteraan die hier aanwezig is en die de landing meegedaan heeft in de nacht van 8 op 9 oktober 1944 zich goed herinneren.

Toen landden met Buffalo's op “Green beach” de North Nova Scotia Highlanders,... op “Amber” landden de Highland Light Infantery of Canada.

's Morgens om 9.30 u zijn onder hevig granaatvuur op “Green beach” de Stormont Dundas en Glegarry Highlanders geland. Het is dit regiment dat oprukte naar Hoofdplaat, hetwelk 's avonds bereikt werd.

Deze drie regimenten van de 9e Brigade vochten onder het motto “no retreating footsteps”.

It is not so important for us to know where the North Nova's and The Highland Light Infantery exactly landed in Hoofdplaat. It is more important that we realize that a large number of Canadian soldiers left their wives and children in Canada and came over here to fight for our liberation.

Uit dank voor deze opoffering doen we deze mars.

Ik dank eenieder die meegeholpen heeft tot het welslagen ervan.

Mijn beide vrienden Gaspar Warnier en Danny Lannoy, de heemkringen “West Zeeuws- Vlaanderen”, de gemeentebesturen van Oostburg, Sluis, Terneuzen, Aardenburg en Knokke-Heist, de vaderlandse groeperingen, het muziekkorps “De Zeegalm”, Het Rode kruis, de wandelclub Noordzeeboys, het Knokse Middenstandsverbond, radio Valko, en de poli­tiekorpsen van Nederland en Knokke-Heist.

Ik houd er ook aan hier in ons midden te begroeten de Canadese veteraan Mr Bill Whitside. We zijn hem en alle Canadese veteranen voor eeuwig dankbaar.

Knokke-Heist 1 november 1982

 

Toespraak van Gerard Adriaenssens - 9de Canadese Bevrijdingsmars

Gerard Adriaenssens

Cnocke is Hier
1983
20
097-097
Leonore Kuijken
2023-06-19 15:26:46