Haaa Haaa Haaa
Huib - Humor - Heist

André Desmidt

 Wie herinnert zich nog het HUMORFESTIVAL HEIST?

2018 08 14 151446We spreken van de jaren zestig. Heist was nog zelfstandig en op het stadhuis werkten creatieve geesten. Burgemeester was Jean-Baptist de Gheldere (1947 - 1970) en secretaris van Raymond Gobert.

In de gouden jaren zestig groeide en bloeide ook de badstad Heist en men wilde dan ook het toerisme meer structuur geven en meer aandacht schenken aan goede producten (evenementen) en goede promotie.

Daarvoor werd een jonge universitair (licentiaat in de sociale wetenschappen) aangesproken in de persoon van Hubrecht Gobert.

Heyst Leeft probeerde de cartoonale terug naar Heist te krijgen maar 't Gemeentebestuur opteerde voor een tent op strand in Knokke

Hij kwam in dienst als bureauchef diensthoofd toerisme (zeg maar de PR manager) en dit met veel succes want er kwamen een aantal mooie tentoonstellingen (denken we maar aan de tinnen soldaatjes en militaire uniformen, de luciferdoosjes met 20.000 bezoekers in drie weken tijd, de prachtige bloemen in Ravelingen, de tentoonstelling van stripauteurs met o.a Marc Sleen, Bob de Moor e.a. en het salon van de humor...) .

Maar doen zoals een andere badplaats was niet voldoende. Huib (want zo noemde men Hubrecht) wilde als manager avant la lettre Heist positioneren! Hij wilde Heist een plaats geven en een naam waardoor Heist zich zou onderscheiden van de andere badplaatsen.

Twee zaken zijn ontegensprekelijk verbonden aan zijn naam en geest:

  • Heist-Duinbergen, Riante badplaatsen aan de Noordzee
  • Humorfestival

Het salon van de humor

2018 08 14 151549

Dixit Huib Gobert:

Ons eerste Humorsalon hebben we in 1962 gehouden. Het idee om zo'n salon in Heist te houden - vroeger hadden andere steden het sporadisch ook gedaan - komt van mij.

Ik zocht wat om de badgasten bezig te houden tijdens de regendagen (nu heet dit all weather facilities) .

Toen las ik in een enquête over de pers dat een groot aantal mensen - het juiste percentage herinner ik me niet meer - in hun krant of weekblad op de eerste plaats de cartoons bekijken.

Wel, als cartoons bij zoveel mensen in de smaak vallen, waarom zouden we ze dan niet eens tentoonstellen?

De best getekende moppen die de lezers in hun krant hebben gezien naast een aantal onbekende cartoons... want niet alle talentvolle tekenaars krijgen een plaatsje in de Vlaamse pers.

Of niet alle tekenaars wensen te werken voor de schamele honoraria die de Vlaamse bladen kunnen of willen betalen.

In de zaal Peter Pan werd in 1962 de eerste tentoonstelling gehouden met cartoons met als thema "de toerist".

Het waren tekeningen van een 25-tal Belgische cartoonisten die daarvoor werden aangesproken zonder wedstrijdformule: Bob de Moor, Cram, dani, Gal, GoT, hugOKE, Marc Sleen, Pil, Ploeg...

Er werd een bescheiden zwart-wit catalogus uitgegeven en de zomertentoonstelling op de dijk lokte 15.000 bezoekers.

2018 08 14 151608 

1962

Op 19 juli 1962 opende de heer gouverneur van Outryve d'Ydewalle (goede vriend van burgemeester J.B. de Gheldere) de eerste cartoontentoonstelling in de gemeentelijke feestzaal van Heist.

Dit was de garage (naast de cinema) van Armand Everaert in de Kerkstraat waar later de Ravelingen werd gebouwd. Het thema van de tentoonstelling was: De toerist.

De tentoonstelling telde in totaal niet minder dan 17.136 bezoekers !

De jury bestond uit de heren Jos Ghysen, Gaston Durnez, Rik Slabbinck en Luc Verstraete.

Het concept van de tentoonstelling kwam van Hubrecht Gobert. De technische realisatie was in handen van dienstleider van de gebouwen Eric Parez met de ploeg van het gemeentepersoneel.

1963

Zich baserend op dit grote succes besloot het College van burgemeester en Schepenen om opnieuw een cartoontentoonstelling in te richten. Zelfde periode en zelfde locatie.

Dit jaar was het thema: Toeristisch verkeer. De tentoonstelling liep van 19 juli tot en met 16 augustus. In totaal kwamen 18.563 bezoekers naar de feestzaal.

Opmerkelijke gebeurtenis dit jaar was de stunt met kidnapping van het Mechels Opsinjoorke uit het stadhuis te Blankenberge en "teruggevonden" op de cartoonale in Heist.

Voor de prijs moest men het niet laten want het was GRATIS (Huib was een Stevaert avant la lettre).

1964

Pas in 1964 werd 1 frank inkomgeld gevraagd en dan nog voor het goede doel UNICEF, (onder het motto: Lachen voor miljoenen hongerlijdertjes. Het was ook in 1965 dat men voor het eerst sprak van een INTERNATIONALE CARTOONALE.

De tentoonstelling vond plaats in het stadhuis waar de heer Pol Vandendriessche (BRT) de persconferentie leidde.

Het werd opnieuw een succes met 14.106 bezoekers.

1965

De cartoonale werd een vaste waarde in het feestprogramma van Heist en humor werd de rode draad.

In afwachting van een mooie nieuwe feest- en tentoonstellingszaal ging de Internationale UNICEF-cartoonale door in de zaal van het Rijksinstituut op de Zeedijk te Heist (beter gekend als het vroegere hotel Peter Pan).

Thema dit jaar was: De wereld van pers, radio en TV. De toeristen konden cartoons bekijken van 1 juli tot en met 20 augustus.

In ditzelfde jaar liep er ook een tentoonstelling "Het Circus" en was er ook een project "Humor in de film" in de cinemazalen van Cine Palace en Cine Metro.

 2018 08 14 151624

De eerste internationale cartoonale werd gerealiseerd dank zij de medewerking van de BRT-regisseur Rik Gilles die ooit een project had willen opstarten rond internationale humor en in dit verband dus heel wat contacten en nuttige informatie had.

Uit een tiental landen stuurden een zestigtal cartoonisten werken in.

Er was geen vergoeding voorzien (nog steeds niet) en de cartoonisten moeten hun deelname zien als een promotie voor hun werk.

Slechts één Belgische cartoonist PIL weigerde onder die voorwaarden deel te nemen omdat hij vond dat zijn werk gebruikt werd om Heist te promoten.

In feite was het een symbiose: Heist promootte de cartoons en tekenaars die op hun beurt door dit gemeenschappelijk project de badstad in een positieve kijker plaatsten.

1966

Da cartoonale loopt van 4 juli tot en met 28 augustus en gelijklopend was er van 8 juni tot 20 augustus een tentoonstelling "Humor in de fotografie".

Heist-Duinbergen profileerde zich met dit nieuwe initiatief nog meer als Humorstad!

 2018 08 14 151656DIK RAEYMAEKERS Jan-Borgerhout BUGH  -  VAN BUGGENHOUT G.-Westende

2018 08 14 151716GUNO  - RYHEUL Guido - Maldegem

2018 08 14 151735LUCIVE  VERSTRAETE Luc  - Eeklo    -    Willy DESLEY DELIMOTTE Willy - Brussel

HEIST-DUINBERGEN

-De badplaatsen waar humor in zit       -Seaside resorts for your holidays

-Les plages qui montent                         -Badeorte der Ruhe

======FEESTKALENDER========= NR. 2 ========= VRIJDAG 30 JULI 1967=======

********************************************************************************

In de " Humorhalle " op de Grote Markt te Heist

 2018 08 14 151754

Transscriptie Artikel hierboven:

WERELDKARTOENALE
tot 28 augustus dagelijks van 10 tot 22 uur toegankelijk

Het begon allemaal zo eenvoudig maar thans roept het bijbelse beelden op van het mosterdzaadje of van die man die woekerde met zijn talenten. Als U de eerste twee "Salons van de Humor ” nog kunt herinneren, zult U begrijpen wat ik bedoel. Het was allemaal zo een­voudig en er was eigenlijk veel begrip en goede wil nodig om het te appreciëren. Maar iedereen begreep onmiddellijk dat de basisidee goed was en dat er iets uit kon groeien. En of het groeide! Het werd een cartoonale, die in 1964 werd gewonnen door de jonge Brusselaar Picha. In 1965 stuurde Ton Smits zijn onvergetelijk cartoon van het mannetje dat bij de kleermaker voor de spiegel staat.

Een cartoon waarvoor je een hele verhandeling zoudt kunnen schrijven, maar dat een waar meester­werk van trefzekere suggestiviteit is. Natuurlijk kent U dit car­toon, ofwel omdat U het in 1965 zelf hebt gezien, ofwel omdat U er thans op vignetten, affiches of reu­zengrote reclameborden voor het Humorfestival wordt aan herin­nerd. U weet wat ik bedoel: die twee mannetjes, die zich in elkaars armen hebben geworpen om niet om te vallen van het lachen.

In 1965 was Ton Smits niet alleen de onbetwistbare winnaa: hij schonk het Festival en de kartoenale tevens zijn symbool en blik­vanger. Via het humorfestival van Heist-Duinbergen ontdekte Neder­land tevens dat daar ergens in een mooie villa in Eindhoven een man woonde, die in de Verenigde Staten bij de grote kartoenisten behoorde, maar die geen sant was in eigen land.

Vorig jaar gingen de lauweren naar een wereldberoemde en Very Important Person: VIP !

Voor deze eerste wereldkartoenale waarop ongeveer een derde van de ingezonden mop-art-producten werkelijk zullen tentoon han­gen in de „Humorhalle”, werd de jury uitgebreid met drie voornoem­de laureaten die samen met Gaston Durnez, Jos Ghysen, Rik Slabbinck en Luc Verstraete een nieuwe lau­reaat hebben aangeduid. Op het ogenblik dat wij deze tekst schrij­ven is de uitslag nog ”TOP-SECRET”. Toch mochten wij verne­men dat de jury unaniem van oor­deel is dat het peil hoger ligt dan de vorige jaren en dat het geheel wel de naam van wereldkartoenale ten volle verdient.

Er is dus reden te over om naar de Humorhalle te trekken. De 3 schamele frankjes ten voordele van UNICEF (voor kinderen 1 fr.) die als toegangsgeld gevraagd worden, kunnen alleen maar een stimulans te meer zijn.

Op maandag 10 juli in de humorhalle
Vlaamse kleinkunstenaars omlijsten
Trekking van nationale loterij

De eerstvolgende trekking van de Nationale Loterij gaat op maandag 10 juli e.k. door in de Humorhalle op de Grote Markt te Heist

Deze gaat gepaard met een gemengd schouwspel waaraan medewerken : Jos Ghysen, Louis Verbeeck, Miel Cools, Tony Corsari, het Freddy Sunder kwartet alsmede Kalinka. Kortom een programma, dat helemaal op zijn plaats is in onze riante badplaatsen.

Reserveer vanaf heden uw toegangskaart aan 10 fr. in het Paviljoen voor Toerisme op het Heldenplein te Heist.

DE ZEEBRUGSE KOOKS
DE VOORDELIGSTE EN SPAARZAAMSTE VOOR UW GEBRUIK
N.V. KOOKSFABRIEK v. ZEEBRUGGE te Zeebrugge 
Iedereen leest
Brugscb Handelsblad
Het enige onafhankelijke blad uit de streek!
Eekhoutstraat 4 Brugge-Tel. 306.61 (6 lijnen)


In 1966 werd er voor het eerst ook een diefstal gepleegd: de cartoon Adam en Eva van GUNO verdween.

2018 08 14 151831 

1967

In 1967 richtte men een humorhalle in op de grote markt (Maes- en Boereboomplein)

1968

De cartoonale gaat door in de zaal Ravelingen van 1 juli tot en met 25 augustus en bevat 257 tentoongestelde werken.

Het is een selectie uit 130 inzendingen ( 319 cartoons - 149 tijdkritische tekeningen - 561 karikaturen).

In de jury zetelen Gaston Durnez, Jos Ghysen, Rik Slabbinck, Luc Verstraete, Picha, Tom Smits, GAL. Voor de categorie cartoons werd geen laureaat aangeduid. Malsen won voor de tijdskritische tekeningen en Van Den Born voor de karikaturen.

1969

Men spreekt van de 8ste internationale cartoenale en van de wereldcartoenale. Er kwamen 900 tekeningen binnen uit in totaal 26 landen.

De tentoonstelling loopt nu van 24 juni tot en met 19 juli en van 31 juli tot en met 31 augustus. Van 20 tot 30 juli verhuisde de tentoonstelling (voor de duur van het Humorfestival) naar de nieuwe zaal De Speelman.

Er waren 4 categorieën:

  • Cartoons : winnaar Maurice Henry
  • Tijdskritische tekeningen: winnaar Walter Leemans
  • Karikaturen: winnaar Jef Hendrickx
  • Humoristische gebruiksgrafiek: winnaar Yosi Kuri uit Japan.

 2018 08 14 151853

2018 08 14 151911

2018 08 14 151925

Haaa Haaa Haaa: Huib - Humor - Heist

André Desmidt

Heyst Leeft
2011
01
003-012
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46