Bij Ruth...
Vier generaties groenten en fruit
André Desmidt
Wie de naam Eeckhout uitspreekt in Heist denkt aan groenten en fruit.
Een gelegenheid voor Heyst leeft om even op bezoek te gaan bij de heer en mevrouw Camiel Eeckhout in de Kursaalstraat. Het begon allemaal met grootvader Camiel Eeckhout die geboren werd in Beernem en zoals vele streekgenoten zijn geluk zocht in Amerika. Daar startte hij een handel in groenten en fruit en grootmoeder leurde er met verse melk.
Maar het was ook niet allemaal goud dat blonk en in 1921 kwam het echtpaar Camiel Eeckhout en echtgenote Hendrika Vierkant (Hollandse van goede afkomst) terug naar België en zij vestigden zich in Heist, toen een van de voornaamste badplaatsen aan onze Belgische kust!
Het echtpaar Camiel Eeckhout en Hendrika Vierkant
Ze hadden enige ervaring met het verkopen van verse groenten en fruit en besloten dan ook een winkeltje te openen in de Steenstraat 43 (nu nr 45 waar Daniël woont). In dezelfde straat hadden we ook nog de vishandel van Maria Kluts en de kapperszaak van Jan Coiffeur (later verhuisd naar de Pannenstraat).
Het winkeltje draaide goed, vooral in de zomer met de toeristen. Maar naast het werk in de winkel was er ook nog de bevoorrading van 34 winkels (voor de Tweede Wereldoorlog telde Heist niet minder dan 43 kruidenierszaken of winkels waar groenten en fruit werd verkocht!). En dan waren er ook nog de markten.
Jules en Juliette voor hun winkeltje in de Steenstraat
In het begin gebeurde het transport met een hondenkar... te voet naar de markt in Blankenberge samen met de zonen Maurice en Jules. Later werd een paard gekocht en nadien kwam er de vrachtwagen.
De oorlog
Een voordeel heeft soms ook veel nadelen. En dit was het geval tijdens de oorlog want de Duitse bezetter nam het paard en ook de camion in beslag. Camiel kreeg de opdracht om met de camion naar Frankrijk te rijden... hij kwam nooit terug. Camiel werd in de benen geschoten en belandde in een invalidenwagentje.
Zijn camion werd afgenomen en wij kwam terecht in een kamp waar hij - nadat er een Duitser om het leven werd gebracht - in mysterieuze omstandigheden werd vermoord.
Na de oorlog
Na de Tweede Wereldoorlog nam Jules (getrouwd met Juliette Vandierendonck = van Keestjes) de zaak over in de Steenstraat. Zijn broer Maurice was ondertussen getrouwd met iemand uit Le Havre. Jules kreeg 8 kinderen: Jenny, Camiel, Nelly+, Nelly., Annie, Daniël, Carine+ en Nancy.
In 1960 verhuisde het gezin en de zaak naar de Pannenstraat en werd de winkel aanzienlijk uitgebreid.
Jenny, Daniël en Annie in de winkel in de Pannenstraat
De zaak in verse groenten en fruit van “Eekhoetje” werd een vaste waarde in Heist. Jules kocht een camion en reed er mee naar de markten: 2x in de week naar Blankenberge, 2x in de week naar Knokke, een markt in Heist en een markt in Wenduine. En tussendoor werden ook nog een hele reeks winkels voorzien van verse groenten en vers fruit.
Aankopen bij de groothandel
Voor Jules was het belangrijk om kwaliteitsmateriaal aan te kopen. Daarvoor moest hij naar de groothandelsmarkt in Brugge. In de zomer elke dag vanaf 16 u en in de winter vanaf 14 uur.
Daar kon hij met specialistenblik de aanvoer keuren van meer dan 100 kwekers en invoerders. Zij haalden hun gerief uit België maar ook uit Frankrijk. De komst van het exotisch fruit heeft hij niet meer meegemaakt. Vroeger waren er bananen en sinaasappelen uit de warme landen en voor de rest was het fruit van bij ons: appels, peren, pruimen, kersen, krieken, kweeperen, aardbeien, braambessen, stekelbessen, aalbessen en dan ook de okkernoten.
In de jaren tachtig kwamen vanuit Nieuw-Zeeland de kiwi’s en de mango’s. Er werd daar zeer veel publiciteit rond gevoerd en er was veel vraag naar. Later volgden nog heel wat andere exotische fruitsoorten waarvan zelfs de kenners de naam niet kennen. Op de veiling in Brussel zijn er wel meer dan duizend uitheemse fruitsoorten. Het groeiend aantal vreemdelingen is daar zeker ook niet “vreemd” aan.
Jules Eeckhout en echtgenote Juliet Vandierendonck- Pannenstraat 100
Camiel
Van kleins af moest (mocht) Camiel mee met zijn vader naar de markten. En toen hij in 1958 amper 14 jaar oud was, stopte hij het schoolgaan en trok hij mee op met zijn vader. Eens gehuwd met Rosa Vancraeymeersch uit Oostkamp (wiens ouders ook in dezelfde branche werkten) begonnen zij een mooie winkel in Zeebrugge.
Camiel was goed op de hoogte want hij had tenslotte zijn stiel geleerd bij zijn vader met wie hij de markten deed. Rosa was thuis ook goed opgeleid en was zeer vertrouwd met het artikel. Haar vader leurde al in 1936 met groenten en fruit en in 1939 had hij een winkeltje waar hij alleen olie en azijn verkocht en ook boter.
Vanaf 1941 kwam daar ook groenten en fruit bij.
De ramp op de markt te Knokke
Een datum die zeker in het geheugen gegrift staat van veel mensen in Knokke maar zeker ook bij de gebroeders Camiel en Daniël Eeckhout is 16 januari 1985. Die dag was het bijtend koud (-16°) en het was noodzakelijk om de “marchandise” wat te verwarmen in de camion.
Toen sloeg helaas het noodlot toe. Het butaangas ontplofte en Camile die de fles in de hand had vloog de lucht in... maar belandde op de besneeuwde grond en dat brak de val... hoewel er van een zachte landing zeker geen sprake was. Brandwonden aan beide handen en in het gezicht waar er nu gelukkig geen sporen meer van zijn.
Zijn broer Daniël werd ernstig gekwetst door vallende stukken en diende dringend afgevoerd te worden naar de kliniek met de ziekenwagen. Hij moest geopereerd worden en herstelde langzaam (maar gelukkig volledig) van de opgelopen letsels.
Om een idee te hebben van de ernst van de ontploffing kunnen we bevestigen dat in de wijde omgeving van het Gemeenteplein (de groentenmarkt) alle ramen stuk waren en er ook veel schade was aan de omliggende huizen.
De draad terug opnemen
Na een viertal maanden probeerde Camiel terug de draad op te nemen maar hevige hoofdpijn belette hem verder te werken op de markt. Daar mistte men de “burrelaar” die enthousiast zijn waar aanprees en elke voorbijganger (vooral de voorbijgangsters) aansprak om zijn producten te tonen en te verkopen. Het leven gaat verder en Camiel en Rosa begonnen een groothandel maar dit bleek niet zo evident als aanvankelijk gedacht.
Toen schakelden ze over naar een zaak in Brugge. Aanvankelijk verkochten ze vanuit een winkelwagen in de Baron Ruzettelaan te Brugge hun winkelwaar. Later kochten ze een pand en richtten daar een mooie grote winkel in en zorgden voor de bevoorrading van niet minder dan 89 restaurants.
Pensioen
Aan alles komt een einde en zo ging Camiel na een leven van hard werken (en ook wat tegenslag) op pensioen. Maar het bleef toch wat kriebelen en wellicht is het een familietrekje om groenten en fruit te verkopen want op een dag kwam er opvolging.
Camiel en Rosa
Ruth neemt het familiale roer in handen
Sinds 2011 is er in de Kursaalstraat 66 een mooie winkel waar men met de glimlach groenten en fruit verkoopt. De zaak wordt gerund door Ruth Eeckhout, dochter van Camiel en Rosa. Zij wordt bijgestaan door zus Isabelle en een team medewerkers.
En natuurlijk zijn Camiel en zijn vrouw (die daarboven wonen) er niet weg te slaan). Zij kennen de knepen van het vak en kunnen Ruth met raad en daad bij staan.
Voor Heist is het alvast een goede zaak dat die familietraditie kan verder gezet worden.
Ruth, Rosa, Camiel en Isabelle in de nieuwe zaak Kursaalstraat 66
Heyst Leeft wenst dan ook de vierde generatie EECKHOUT een mooie succesvolle toekomst!
+++++++
Een datum om niet te vergeten : de QUIZ op 5 oktober in Ravelingen
Sinds enkele jaren organiseert Jan Claeys namens Heyst Leeft een Quiz in de zaal Ravelingen te Heist. De deelname is voorzien per ploeg van vier personen en verwacht wordt dat de ploeg zich aandient met een leuke originele naam.
Er wordt gepeild naar diverse facetten van de algemene kennis waarbij de weetjes over de streek in het algemeen en Knokke-Heist in het bijzonder speciale aandacht verdienen.
Info: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. - Loopplank 8, 8300 Knokke-Heist