Uit het fotoarchief
Knocke - Le village et le Vieux Moulin.
Het groenrijke Knokke-Dorp met centraal het Romaanse kerkje en één van de twee dorpsmolens. De schilderachtige buurt verdween in de jaren '30 voor de uitbreiding van en de toegang tot de bloeiende badstad.
Zeldzaam beeld van de Heilige Margaretakerk gezien vanaf de Heistse kalsijde (Knokkestraat). Rechts bij de Lippenslaan, de pastorij.
Knocke - Hôtel du Cygne.
Het dorpspleintje tegenover de kerk aan het kruispunt van de 'Steenweg naar Westkapelle’ (Smedenstraat), Dorpsstraat (Seb. Nachtegaelestr.) en Lippenslaan. Centraal één van de oudste dorpsherbergen 'Le Cygne'; rechts de bakkerij van Charles Lievens.
Knocke s/Mer - La Rue du Village.
Verder in de Dorpsstraat de beenhouwerij van Frans Duysburgh en het 'Grand Hôtel de la Couronne’ (KunstAcademie) uit 1894.
Het kruispunt van de Albertlaan, De Judestraat en de Loskaai (Gemeenteplein). Centraal de villa van ijzerhandelaar Deklerck uit Brugge; links de herberg van Sebastiaan Meysman-Schepens, de woning van het echtpaar Schepens-Tavernier (Café de Bib) en het winkeltje van schilder Louis D'hont.
De noordkant van dezelfde buurt met Hotel Provincial van Henri Simoens, 'Café du Nouveau Quartier' van Deckers (voorheen Meysman), de latere WF boekerij (café de Bib), winkel Louis D'hont en de villa van Bernard Schram.
De Lippenslaan in 1904 met het uitgebouwde 'Hôtel Prince Baudouin' van de familie Vermeire. De 'pied-à-terre’ van vele kunstenaars. Het handelspand van Haegeman werd later gesloopt voor het doortrekken van de Boudewijnlaan.
Knocke - la Place Communale et le monument Lippens.
Het borstbeeld van dierenschilder Alfred Verwee bevond zich oorspronkelijk aan de rand van de Lippenslaan. Op de postkaart uit halfweg de jaren '30 zien we het neogotisch gemeentehuis (1913) met ernaast het vroegere klooster van de Zusters uit Langres (1909)
Knocke - Avenue Lippens.
De Zeeweg werd in 1895 'Lippenslaan' genoemd. We zien het kruispunt met de Zoutelaan en het 'Café Hollandais', ook verkoopkantoor van het consortium voor de verkaveling van de gronden. Links 'Hôtel des Familles' en enkele rijvilla's van de familie Bayaux bij de latere Bayauxlaan.