Philippe Vlietinck wordt schepen

André Desmidt

2021 01 22 154128Het zijn hoogdagen voor Heist de jongste maanden. Pier en Wanne kregen een facelift, De Bolle ook, de cartoonale kwam terug naar Heist, er werden opnieuw aperitiefconcerten georganiseerd op De Bolle en de lokale handelaars organiseerden “Uit de bol op De Bolle”. En het toerismekantoor in de Knokkestraat werd heringericht.

En als kers op de taart komt er een nieuwe Heistse schepen: Philippe Vlietinck beter gekend als Philippe van Omer van Sissen de smid.

Nog nooit sinds de fusie was Heist zo vertegenwoordigd in het schepencollege: Piet De Groote, Chris Demeyere, Anthony Wittesaele, Daniël Despiegelaere en nu dus Philippe Vlietinck.

2021 01 22 154154Gezin Frans Vlietinck (Sissen de smid) gehuwd met Pharailde Bonte en kinderen Rosa, Emiel, Anna, Maria, Omer, Joseph, Dephine, Leopold, Theresia.

Schooljaren

De kleine Philippe ging naar de kleuterschool bij de zusters Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Heist (hij herinnert zich nog juffrouw Haeghebaert en zuster Delphine). Nadien de lagere school bij de broeders Xaverianen. Hij herinnert zich nog levendig zijn leerkrachten bij de frères: meester Ackaert, Walter Rutten, meester Maenhoudt, frère Ides, meester Lamote en frère Raf.

Ook zijn lager middelbaar volgde hij in Heist bij de frères met oa frère Victor (van wie hij het keppekindje was), frère Gerard en de muzikale frère Michel.

2021 01 22 154207Klasfoto eerste leerjaar broeders Xaverianen Heist

Het hoger middelbaar (wetenschappelijke A) volgde hij bij de frères maar dan in Brugge.

Een eerste confrontatie met een grote school waarvan de grootschaligheid indruk maakte op de jonge Philippe.

Aan de Gentse universiteit behaalde hij de licentie wiskunde waarop nog een specialisatiejaar informatica volgde (toen ICT nog in de kinderschoenen stond).

Tijdens de vakanties was het werken en zo deed Philippe een vakantiejob bij Coup de Nice (Marcel Coppens). Later was hij ook nog monitor bij de speelpleinwerking.

2021 01 22 154222Studentenclub Coudekercke met staande van link naar rechts Philippe Vlietinck, André Carpentier, Frank Van Hyfte, Albert Neyts, Paul Boedt, Dirk De Duytsche en Gino Herreman. Zittend Stefaan Slabbinck, Dirk Janssens, Jan Vandepitte, Johan Snauwaert en Pol Ryheul.

2021 01 22 154244Philippe als monitor bij de speelpleinwerking in Heist

Familie

Wanneer men in Heist over een Vlietinck spreekt dan kan men dit alleen situeren met een lapnaam: is het een van Roapes, van Veremans, van Poepescheetens...

2021 01 22 154334Om het compleet ingewikkeld te maken: Philippe is de zoon van Omer van Sissen de smid en kreeg in de studentenclub de roepnaam “Stove” verwijzend naar de winkel van zijn ouders.

Zoals vele Heistenaars is de familie Vlietinck afkomstig uit Lissewege nu al een paar honderd j aar geleden, (meester René Vlietinck maakte ooit de stamboom).

Vader Omer Vlietinck was (net als zijn vader Franciscus) smid in de Westkapellestraat. Hij huwde met Marie- José Dumarey (van de steenbakkerij Daveloose-Dumarey).

Zij had een winkel van kachels, kinderwagens, tuingereedschap en... butaangas. Het gezin telde vier kinderen: Philippe (° 1956), Michel (° 1954), Christine en Anne-Marie (°1959).

Philippe is gehuwd met Sabine Heyneman (1983) en hun gezin telt twee kinderen Céline en Maxime. Ze zijn ook de gelukkige grootouders van Camille.

Professioneel

Eens afgestudeerd ging Philippe aan de slag bij BARCO waar hij zich bezig hield met de automatisatie van de weefgetouwen en de commercialisatie ervan in het buitenland. Zo verbleef hij in de Verenigde Staten van Amerika en Oostenrijk. Vanaf 1983 ging hij werken bij Unisys in Brussel als projectleider. In 1993 kwam hij terecht bij Delaware gespecialiseerd in het zoeken (en vinden) van oplossingen op het vlak van ICT voor grote bedrijven en KMO’s. Het bedrijf telt 1700 werknemers waarvan 1000 in België.

In 2005 werd Philippe er commercieel directeur voor België.

Politiek

In het spoor van vader Omer die ook CVP-gemeenteraadslid was in Heist in de periode na de Tweede Wereldoorlog en de fusie engageerde Philippe zich als christendemocraat ook in de politiek. Hoewel hij als kind vertrouwd was met bezoeken van figuren als de Gheldere en Desutter kreeg hij toch de goede raad mee van vader: ga nooit in de verkoop en ga nooit in de politiek. Moeten we daaruit besluiten dat Philippe niet luisterde naar zijn ouders ???

Philippe was voorzitter van de CVP van 2001 tot en met 2006. Op 1 januari 2007 werd hij gemeenteraadslid in Knokke-Heist en in de gemeenteraad van september 2017 legde hij de eed af als schepen van Knokke-Heist. Philippe zetelde ook als raadslid OCMW.

Engagement

Naast zijn professionele en politieke bezigheden is Philippe ook bestuurslid van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Heist en lid van de serviceclub de Lions Club Knokke- Zoute. Hij is ook beheerder bij de sociale bouwmaatschappij t’ Heist Best.

2021 01 22 154354Het huidig bestuur
Staand: Patrick Prophète, Franky Vercruysse, Wim Kortbeek, Ronny Engelrelst, Philippe Vlietinck, Patrick Bailyu
Zittend: Geert Monballyu, Anne-Mie Latruwe, Manu Desutter, André Delos, André Vandierendonck

Philippe Vlietinck wordt schepen

André Desmidt

Heyst Leeft
2017
03
005-008
BV
2023-06-19 14:49:21