Joseph De Groote n.a.v. zijn tachtigste verjaardag

André Desmidt

Onze erevoorzitter en stichter is verleden jaar tachtig jaar geworden.

Een ideale gelegenheid om hem even in de bloemetjes te zetten. In oktober 1974 nam toenmalig schepen Joseph De Groote het initiatief om in Heist een heemkring te stichten met doel het Heistse volkseigen te bewaren. Heyst Leeft is dus zijn geesteskind en telt nu al meer dan 600 leden. Wie had dat ooit durven dromen ?

2022 02 23 144843

Een van de eerste foto's van het bestuur van de heemkring Heyst Leeft nav een tentoonstelling in de (oude) Ravelingen - we zien van links naar rechts Frans Dyserinck, Francine Beerens, René Viietinck, Voorzitter Joseph De Groote, Wilfried Desmedt, Fernand De Backere (tweede voorzitter), Jean-Pierre Braem, Dany Vantorre (secretaris), Frank Vanhulle, Joseph Ackx, André Desmidt en Cyriel Vantorre, (foto 1975)

2022 02 23 144900(foto collectie Georges De Vent)

De wieg van de familie De Groote heeft ruim 400 jaar in Heist gestaan. We beginnen de voorvaderenreeks met Joannes De Groote die stierf te Heist op 20 februari 1650 op zestigjarige leeftijd.

De bakermat van de familie is Heist. Een familie van neringdoenders of commercanten. Vanaf de jaren twintig tot 1936 hield de grootvader van Joseph, een bakkerij open op naam van Octave De Groote en Renilde Despiegelaere. 

Van 1936 tot 1957 was het Boulangerie Moderne van Raymond De Groote en Julia Pyckavet.

Raymond De Groote stichtte samen met zijn vrouw Julia Pyckavet een kroostrijk gezin.

Ze hadden in totaal tien kinderen waarvan één jongetje vroegtijdig stierf (Achiel).

Raymond was ook een grote fan van Cercle Brugge en reed dan ook naar elke thuismatch in Brugge. Hij nam graag enkele frères mee die ook allen supporter waren van Cercle.

School

Joseph liep school bij de broeders Xaverianen in Heist (de frères). Aansluitend ging hij voor één jaar naar het Sint-Pieterscollege in Blankenberge en belandde uiteindelijk (samen met goede vriend Wilfried Desmedt) voor vier jaar in het Institut Saint Joseph te Moucron (Moeskroen). Joseph finaliseerde zijn studies in de bakkersschool in Antwerpen (samen met stadsgenoot Arnold Roels). Daarna vanaf oktober 1959 legerdienst bij de marine. Dit samen met Wilfried Desmedt. Eerst zes maanden Sint-Kruis (opleiding seingever) en daarna Zeebrugge. Wilfried koos voor Congo en kreeg daarvoor (veel) later een medaille.

2022 02 23 144920Het gezin Raymond De Groote en echtgenote Julia Pyckavet samen met de kinderen Jef, Annie, Lieve, Simonne, Monique, Madeleine, Wies, Willy en Johan.

Als oudste van tien kinderen was het vroeg werken geblazen want de bakkerij in de Kursaalstraat was uitgegroeid tot een groot bedrijf met heel wat personeel. Maar dat sloot niet uit dat Jef geen mooie jeugd heeft gehad. Er was nog tijd en ruimte om te spelen. Voetballen werd er gedaan ok het strand o.a. met Ivan Moerman (Jimmy Frey) met wie hij nog steeds bevriend is. Jimmy Frey kwam zingen op zijn verjaardagsfeest in het rustoord (80 jaar).

Alle vrienden liepen school in de frères behalve Moerman die naar de gemeenteschool ging. Ook Club Brugge-icoon Fernand Goyvaerts en Marcel Mitchel waren vaste speelkameraden. Er werd ook veel gevoetbald op De Bolle (vroeger 't klein marktje of de oude markt).

2022 02 23 144943Een groepje leerlingen van de frères op de zeedijk met van links naar rechts: Guido Verhaeghe, Joseph De Groote, André Louis Utterwulghe, René Vermeersch, Donatien Depaepe, Richard Demuynck, Walter Vandevelde, Wilfried Desmedt, Pierre Baert, Hubert Ceyfs, Hugo Savels, Roger Wittevrongel en uiterst rechts André Frans Utterwulghe

Sociaal leven

Jef was een bedrijvig en creatief man en zo was hij actief in heel wat Heistse verenigingen zoals de Bond van Kroostrijke Gezinnen (later Grote en Jonge gezinnen en nu gewoon De Bond). Als middenstander was hij voorzitter van het NCMV (Nationaal Christen Middenstands Verbond) het huidige UNIZO. Zijn grote voorbeeeld daar was Joseph Bassens die hij opvolgde als voorzitter. Hij was 'uiteraard' ook bestuurslid van de bakkersbond en stichtend lid van KIWANIS. Ook stond hij mee aan de wieg van Tennis Duinbergen. Maar voor ons is Joseph De Groote vooral de stichter van de heemkring Heyst Leeft. Hij was onze eerste voorzitter.

Professioneel

In 1961 heeft hij (waar nu de tea room Le Héros is) een bouwvergunning gekregen om het bestaande appartementsgebouw af te breken en herop te bouwen (residentie Edelweis). Er was daar op het gelijkvloers een bakkerij met patisserie en ook crèmerie. Daarboven had het jonge echtpaar 2 appartementen naast elkaar waar het gezin samen woonde.

Vervolgens werd een nieuwbouw gezet in de O.L Vrouwstraat 17 rond 1976. Daarna werd ook de patisserie/bakkerij in 1978 omgevormd tot een tea-room (genre Berties in Knokke) met de originele naam "tea room De Groote" die tot vandaag nog bestaat doch werd overgenomen in 1991 door familie Patrick Goethals-Marika Meseure (famile ) en gekend was onder de naam "Cromleyn".

In december 1998 heeft de heer Stefaan Lemmens de zaak overgenomen en grondig hervormd en is gekend tot op heden onder de naam Le Héros

Familiaal

2022 02 23 145005

Op 14 oktober 1961 huwde Joseph in het stadhuis van Heist en de kerk Sint Antonius Abt ook in Heist met Hilda Louagie (1938 - 2000). Samen werkten ze in de bakkerij en de patisserie en stichtten ook een kroostrijk gezin. De kinderen: Johanna, Bart, Karel, Piet, Paul en Fransiska.

Ze woonden eerst in de ouderlijke woonst in de Kursaalstraat en verhuisden in 1976 naar het nieuwe gebouw in de Onze Lieve Vrouwstraat samen met de kinderen . Dit was dicht bij de zaak op het Heldenplein (gebouwd in 1961 als residentie Edelweis).

Naast de eigen zaak was Joseph ook beheerder van vennootschappen, was actief als bouwheer en realiseerde meerdere bouwprojecten.

2022 02 23 145026Joseph De Groote en echtgenote Hilda Louagie

Politiek

Dat Joseph een bezige bij was met grote contactvaardigheid dat was ook burgemeester de Gheldere niet ontgaan. Hij sprak Joseph dan ook aan om in oktober 1970 mee op de CVP-lijst te staan voor het eerste bestuur van de fusie­gemeente Knokke-Heist. Het werd een succes want Joseph was niet alleen succesvol verkozen maar kreeg ook een zetel in het schepencollege samen met Manu Desutter (die dan burgemeester zou worden) en Karei De Grauwe.

2022 02 23 145114Joseph was lid van de gemeenteraad van Knokke-Heist van 19 maart 1971 tot en met 31 december 2006. Tijdens die periode was hij schepen van 19 maart 1971 tot 2 januari 1977, van 23 april 1979 tot 2 januari 1983 en van 3 januari 1989 tot en met 1 december 2000. Hij is dan ook terecht ere-gemeenteraadslid en ere-schepen van Knokke-Heist.

De politieke bedrijvigheid vereiste zijn volle aandacht en inzet. Duizenden vergaderingen en bijeenkomsten, ontelbare recepties en evenveel contacten... en steeds drinken met mate.

Een goed bestuurder moet ook voeling hebben met de basis. Moet weten wat er leeft in de gemeenschap. Bij elke beslissing moet afgewogen worden of het wel goed is voor de lokale gemeenschap, het algemeen belang. En daarbij kan men nooit voor iedereen goed doen.

2022 02 23 145136

2022 02 23 145241Na zijn politieke carrière bleef Joseph aanspreekbaar en genoot hij - samen met zijn partner Fabienne Sneyaert - van zijn vele vrije (maar goed gevulde) tijd.

's Morgens vroeg reeds wandelde en liep hij langs het strand samen met zijn hondje, (elke dag stond hij om 6u op). Daarna zat hij in zijn bureau want hij was nog beheerder van vennootschappen.

Zijn werkdag eindigde rond de middag en dan was het quality-time. Uitstapjes doen, op reis gaan, lekker uit eten gaan, biljarten, kaarten, (wekelijkse biljart met broer Willy en oud-collega Karel De Grauwe).

Jef was ook een fervent boekenlezer en was maniakaal ordentelijk. Hij volgde ook van zeer nabij het beursnieuws.

De jaren begonnen te wegen en de gezondheid bleef niet optimaal. Op een gegeven ogenblik was thuis blijven niet meer mogelijk en verhuisde hij naar Westkapelle.

In het rustoord Onze Lieve Vrouw van Troost wordt hij omringd door de beste zorgen. Zijn partner Fabienne staat hem dagelijks bij en ook de familie komt zeer regelmatig op bezoek.

We wensen onze stichter en erevoorzitter het allerbeste en met wat vertraging een gelukkige verjaardag!!!

 

2022 02 23 145305

2022 02 23 145222Joseph als schepen ambtenaar van de burgerlijke stand tijdens een huwelijksplechtigheid op het stadhuis en ook twee foto's van op de folkloremarkt met miss Babelutte en vriend en verre buurman Pros Vanhulle

2022 02 23 145319Gezellig samenzijn thuis met vrienden. Van links naar rechts Wilfried Desmedt, Jimmy Frey, Joseph De Groote en André Desmidt

Met dank aan Piet De Groote, Fabienne Sneyaert en Wilfried Desmedt voor de informatie.

Joseph De Groote n.a.v. zijn tachtigste verjaardag

André Desmidt

Heyst Leeft
2019
02
008-015
BV
2023-06-19 14:50:19