Afdrukken

Tentoonstelling Visscherskoppen

Als kind van de zee is fotograaf Stephan Vanfleteren gefascineerd door het leven van vissers, van wie hij er zo'n 50 portretteerde. 30 portretten uit de reeks zijn van 15 maart tot en met 1 juni 2008 te bekijken in Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Het museum wordt zo een nieuwe locatie in het totaalaanbod van het jaarlijkse Internationaal Fotofestival in Knokke-Heist. Het werk van Stephan Vanfleteren is elke dag te bezoeken van 10 tot 12 en van 14 tot 17u30. Combiticket met andere locaties fotofestival: 8,00 euro. Enkel Museum Sincfala : 3,50 euro (Inwoners Knokke-Heist, 60+ en -12: 1,75 euro).

De reeks Visserskoppen van Stephan Vanfleteren is voor het provinciebestuur van West-Vlaanderen de start van het Europees project "Maritiem Erfgoed" in samenwerking met de Vlaamse kustgemeente en buitenlandse maritieme regio's. Deze zomer vind je de foto's ook in Blankenberge (vuurtoren), Oostende (Vismijn), Nieuwpoort (CC Ysara) en Koksijde (Nationaal Visserijmuseum).

Meer informatie

 

2008visscherskoppen_campagnebeeld_web_klein

Lezing Vlaamse landbouw rond 1700

Op zondag 16 maart is om 10 uur Lucien Van Acker te gast voor de lezing Vlaamse landbouw rond 1700. Pieter Pieters , een landbouwer uit Noordschote, heeft naar het einde van zijn leven een memorieboek aangelegd en zijn herinneringen neergeschreven op de witte bladzijden van een rekenboek. Pieter Pieters overleed in 1729 op 65-jarige leeftijd. Een kopie van zijn dagboek, een belangrijke bron voor de Vlaamse landbouwgeschiedenis van rond 1700, kwam in het bezit van Lucien Van Acker. Hij stelt dit dagboek voor en voorziet het van uitvoerige commentaar.

Lucien Van Acker, ere-gemeentesecretaris van Ardooie en hoofdredacteur van het West-Vlaamse tijdschrift Biekorf, is al verscheidene keren als spreker te gast geweest. Steeds wist hij een talrijk opgekomen publiek te boeien. I.s.m. Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago. Gratis voor leden Sint-Guthago - Niet-leden: 3,50 ? - Na de lezing kunt u het museum bezoeken.

Meer informatie

 

2008vlaamselandbouw_web_klein

Erfgoeddag - Toekomst

In 2007 ontdekten archeologen bij opgravingen in het oude Heyst een tiental oude waterputten. Een schat aan materiaal, vooral middeleeuws aardewerk, kwam boven. Op Erfgoeddag, zondag 13 april, kun je deze vondsten van 10 tot 18 uur bewonderen in Museum Sincfala. De tentoonstelling geeft ook weer waar, op basis van oude gegevens over de bevolking, in de toekomst nog opgravingen zullen volgen. Kinderen kunnen aan de slag als archeoloog in spe!

Om 10 uur houdt Raakvlakarcheologe Bieke Hillewaert een lezing over het onderwerp. 's Namiddags snuffelt ze samen met kinderen in een vuilniszak. Aan de hand van wat daar in zit kan je begrijpen hoe mensen nu leven. De stap naar het verleden is dan snel gezet. Tot slot zijn er gidsbeurten om 10, 11, 14 en 15 uur.

Meer informatie

2008erfgoeddag_affiche_web_klein

Volkscafés gezocht!

Krijg je op café een vriendelijke goedendag van de kroegbaas? Word je meteen aangesproken door een andere tooghanger? Zit de notaris broederlijk op een barkruk naast de pastoor en een fabrieksarbeider? Kost een pintje niet veel meer dan een euro? Houden de lokale schuttersvereniging of duivenmelkers er hun samenkomsten? En ziet de toog eruit als een erfgoedstuk uit de jaren stillekens? Dan is de kans groot dat je in een volkscafé bent aangeland. Eén van de weinige die er nog overblijven, want volkscafés verdwijnen dezer dagen in een ijltempo.

Volkskunde Vlaanderen vzw meent dat volkscafés een unieke en kostbare plaats innemen in het Vlaamse erfgoed. Met dit project willen ze het belang van het levende (volks)café als sociale ontmoetingsplaats en haar waarde als cultureel erfgoed onder de aandacht brengen. In een eerste fase wil Volkskunde Vlaanderen vzw het nog bestaande historisch cafépatrimonium in kaart brengen. Dat willen ze doen via de speciaal daarvoor opgemaakte website. Via een wijd verspreide oproep willen ze de mensen oproepen om hun volkscafé te registreren op de website. Ken je een volkscafé in je buurt of ben je zelf stamgast in zo'n buurtcafé, laat het dan weten. Het resultaat van deze oproep, een databank met volkscafés in Vlaanderen, zal te raadplegen zijn op deze website.

Meer informatie

volkscafes_web_klein

Oproep religieus erfgoed en devotie

Kruisbeelden, wandspreuken, wijwatervaatjes, catechismussen, missalen, Paternosters, ex-voto's. Het zijn maar enkele voorbeelden van voorwerpen die deze zomer te zien zullen zijn in Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Het museum bereidt namelijk aan een zomertentoonstelling voor over het religieus erfgoed van Knokke-Heist en de Zwinstreek. Hebt u een uniek of opvallend voorwerp? Staat er een doos met dergelijke voorwerpen op uw zolder? Bent u verzamelaar van religieuze voorwerpen? Laat het ons weten, want Museum Sincfala zou deze voorwerpen dan graag voorstellen tijdens de duur van de zomertentoonstelling, zodat iedereen er van kan genieten. De stukken worden verzekerd en veilig tentoongesteld.

Ook foto's, documenten en andere herinneringen over vissersmissen, verschillende wijdingen (zee, dieren, fietsen.), processies, bedevaarten, kerken, kapelletjes in Knokke-Heist en de Zwinstreek zijn van harte welkom. Foto's en documenten kunnen worden ingescand. Het originele materiaal krijgt u dus meteen terug. Meteen helpt u de geschiedenis van de gemeente en de Zwinstreek weer meer vorm krijgen.

Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist, tel: 050 530 730, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Parels uit de Zwinstreek

De samenwerking tussen de bezoekerscentra en musea in de Zwinstreek breidt uit. Vorig jaar verscheen de brochure 10 parels uit de Zwinstreek. Op dit ogenblik zijn alle 16 musea en bezoekerscentra uit de Zwinregio aangesloten. Dit jaar maken we een nieuwe folder. We zullen ook samenwerken rond het thema religieus erfgoed. U vindt meer informatie over de parels op onze website. Ook de activiteiten van alle partners zullen er worden aangekondigd.

zwinstreek_be_oostkerke_damsevaart