>Sincfala Museum van de Zwinstreek
Sincfala,
Museum van de Zwinstreek
HomeNieuwsNieuwsbriefSincfalanieuws 10 - Nieuwsbrief van 1 februari 2007

 1. Hoeven in de Zwinstreek

Op zaterdag 1 juli opende in Sincfala, Museum van de Zwinstreek de nieuwe zomertentoonstelling “Hoeven in de Zwinstreek”. Voorzitter van het museum Danny Lannoy gaf een toespraak en burgemeester Graaf Leopold Lippens verklaarde de expositie voor geopend. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de samenstelling van de typische polderhofsteden, de evolutie in de streek en besteedt aandacht aan de gewassen en het landbouwalaam. Met een hoevekwis kan je je kennis over landbouw en hofsteden testen. Klik hier voor meer informatie. Hoeven in de Zwinstreek is nog tot 15 oktober elke dag te bezoeken van 10 tot 12 en van 14 tot 17.30 uur. Toegang bedraagt 3,50 euro (korting: 1,75 euro), bezoek aan het nieuwe gedeelte over de geschiedenis van de Zwinstreek en het “oude” gedeelte over de visserij inbegrepen.

 

 2. Museumavonden

ACTIV_Museumavond_20060713-1De donderdagse Museumavonden van Sincfala, zijn weer van start gegaan. Op 13 juli gaven de Heistse Klakkertjes een optreden en was het smullen geblazen van een pladijs van de Knokse Oosthoek Visbakker. De deuren van het museum staan ook nog open op donderdag 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus van 18 tot 22 uur. Een overzicht: do 20 juli - Volksspelen voor jong en oud, do 27 juli - Poppentheater Paljoen  (familiestuk  Muziek  in  de  Boom),  do  3  augustus  -  4  Beaufort  en  do  10 augustus - Shantykoor uit Blankenberge. Toegang: 1,75 euro. Meer informatie: klik hier. 

 3. Jaarverslag 2005

2005 was voor Sincfala het jaar van de voorbereiding voor de uitbreiding van het museum; een jaar ‘tussen wal en schip’. De vzw kreeg ook een nieuwe naam: Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Op vlak van de collectie werd vooral werk gemaakt van de inventarisatie rechtstreeks op de website. 

 

 4. Voorjaar 2006

NB-2006-07-TeetaertSincfala heeft een boeiend en zeer druk voorjaar achter de rug. Na de opening van de nieuwe museumvleugel over de geschiedenis van de Zwinstreek stond de Erfgoeddag en Met vlag en wimpel over de vlaggen van verenigingen uit Knokke-Heist de tentoonstelling centraal.

 

Begin mei trok de filmavond Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch! maar liefst 130 kijklustigen. De zaal in Cultuurcentrum Scharpoord zat eivol.

 

Ook de voorstelling van het boek Heden en Verleden: Heyst 300 jaar geschiedenis van de visserij en het toerisme (zie foto van auteur Annie Teetaert met museumvoorzitter Schepen Danny Lannoy) in de Grote Zaal van het museum was een groot succes. Alle boeken zijn zo goed als de deur uit. Nog enkele exemplaren zijn te koop aan de balie van Sincfala voor 30 euro.

 

5. Museumgidsen

NB-2006-07-GidsenopleidingMet de uitbreiding van het museum kregen ook de gidsen van Sincfala een rondleiding door de nieuwe museumvleugel onder leiding van Johan Termote. Hij beantwoordde de tientallen vragen van de gidsen. Bezoek je in groep Sincfala, dan raden we het boeken van een gids aan. U betaalt bovenop de toegangsprijs van 1,75 euro (per persoon als de groep groter is dan 10 personen) slechts 30 euro. Het geeft het museumbezoek zo veel extra.

 

6. Alvast noteren

Zondag 3 september 2006: Vrijetijdsmarkt van 10 tot 13 uur op het Verweeplein in Knokke. Zondag 10 september 2006: Open Monumentendag thema Import-Export. Zondag 15 oktober 2006: einde tentoonstelling Hoeven in de Zwinstreek.