De titel van Prins Carnaval kwam in het begin van deze verkiezingen in 1959 toe aan een student. Vanaf 1970 moesten kandidaat-prinsen vissers zijn. Na de verkiezing stelde de prins zijn gevolg zelf samen, op voorwaarde dat het ook vissers waren.
De eerste ‘vissersprins’ heette Georges Meyers, alias Prins Prut 1. Het gemeentelijk feestcomité doste de prins en zijn entourage uit met kostuums. Het comité stelde ook een wagen in de vorm van een groot bierglas ter beschikking. Die wagen sloot de namiddagstoet op zondag en die op dinsdagavond af.
Wie drie keer op rij tot Prins wordt verkozen mag zich Keizer noemen. In de geschiedenis van het Heistse carnaval zijn er dat drie, namelijk Keizer Danny 1 in 1991, Keizer Eddy Reddy 1 in 1999 en Keizer Oli 1 in 2004. De verkiezing van Prins of Keizer carnaval gebeurt nu twee weken vóór de zondagsstoet op het Prinsenbal. De zaterdag van het carnavalsweekend krijgt de prins op het Stadhuis van Heist de sleutel van de stad, meteen het teken van zijn officiële aanstelling. Op dinsdagavond wordt Prins Carnaval symbolisch verbrand en sluit het Vette Dinsdagsbal de feestelijkheden af. De muziek klinkt dan tot de vroege uren door de straten van Heist.