HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2009Aangespoeld / Washed Ashore - 28 maart tot en met 7 juni 2009

(re-)constructie van een verdwenen geschiedenis

2009_iff_aangespoeld_web_groot

Twee jonge fotografen gaan de uitdaging aan om in het kader van het Fotofestival Knokke-Heist en in opdracht van Sincfala, Museum van de Zwinstreek een hedendaagse visie te presenteren op de Zwinstreek. Als “aangespoelden” treffen Ben Van den Berghe (1985) en Glenn Geerinck (1984) een streek aan die anno 2009 grotendeels verdwenen lijkt. In plaats van zich af te vragen hoe het vroeger “echt” geweest was, kiezen beide kunstenaars er voor de waarheid in het midden te laten en hun eigen versie te creëren. De flash back (het erfgoed) geeft aanleiding tot een onderzoek naar het huidige leven in de Zwinstreek en het toekomstbeeld van deze omgeving; de flash forward. Geïntrigeerd door de bizarre verhouding tussen origineel en fake, prototype en remake, authentiek verleden en reconstructie, ensceneren beide kunstenaars met foto's, film en materialen uit het archief een totaalinstallatie in Museum Sincfala.

Ben Van den Berghe is als zelfverklaard antropoloog vooral geïnteresseerd in een hedendaagse en licht absurdistische vorm van heemkunde. Hij bevraagt de eigenheid van de Belgische kust, het verenigingsleven, de invloed van het toerisme en verwondert zich over de golfkarretjes in het straatbeeld van Knokke. Van den Berghe werkt als fotograaf in de documentaire traditie; hij isoleert symbolen en iconische aspecten van het alledaagse leven en haalt ze uit hun context, waardoor zijn beelden refereren aan iets ondefinieerbaars, en een arsenaal aan verhalen oproepen.

Glenn Geerinck past met zijn fascinatie voor de relatie tussen ruimte en object eerder in de Land Art traditie. In de Zwinstreek integreert hij historische objecten uit het Sincfala Museum op verschillende locaties. Deze ingrijpende verplaatsing van gevonden museumstukken in het landschap van de Zwinstreek roept vragen op over hun betekenis in het hedendaags decor en over de impact van het verstrijken van de tijd.

i.s.m. Inge Henneman, FotoMuseum Provincie Antwerpen.

 

dsc03107 small dsc03106 small
dsc03110 small

 

 

Praktische informatie
Zaterdag 28 maart tot en met zondag 7 juni 2009.
Elke dag van 10 tot 12 en van 14 tot 17.30 uur.
Bezoek tentoonstelling en museum: 3,50 euro. Inwoners Knokke-Heist, 60+ en -12: 1,75 euro.
Combiticket alle locaties Internationaal Fotofestival Knokke-Heist: 8,00 euro.

 

Opening op zaterdag 28 maart. 

dsc03087 small dsc03092 small
Danny Lannoy, voorzitter Sincfala Inge Henneman, Fotomuseum Provincie Antwerpen