HomeTentoonstellingenVakantiekolonies - Heist - Home Charles Le Bon
 
2008visscherskoppen_campagnebeeld_web_groot

Als kind van de zee is Belgisch fotograaf Stephan Vanfleteren gefascineerd door vissers, hun verhalen en hun leven. Vanaf 2005 maakte hij zo'n 80 portretten van vissers langsheen de volledige Belgische kust. Hij luisterde ook naar hun verhalen. Na een voorpublicatie in februari 2007 in de krant De Morgen zijn de portretten in 2008 te zien langs onze kust.

39 portretten uit de reeks zijn te bekijken in Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Het museum wordt zo een nieuwe locatie in het totaalaanbod van het jaarlijkse Internationaal Fotofestival in Knokke-Heist. Het werk van Stephan Vanfleteren is, van 15 maart tot en met 1 juni 2008, elke dag te bezoeken van 10 tot 12 en van 14 tot 17u30.

De reeks Visserskoppen van Vanfleteren etaleert sterke koppen en ontroerende verhalen. De fotograaf brengt zo een hommage aan de ‘visschers' met hun heldere ogen en gegroefde gezichten, getatoeëerd door wind, water en zee.

Combiticket met andere locaties fotofestival: 8,00 euro. Enkel toegang 'Visscherskoppen' en Museum Sincfala: 3,50 euro (Inwoners Knokke-Heist, 60+ en -12: 1,75 euro).

De zoektocht van Stephan Vanfleteren als ‘visuele strandjutter' langs de Belgische kust naar sterke koppen en ontroerende verhalen begon bij zijn vroegere buurman Hubert Legein, beter gekend als Berten Bikje, de jongste van de vijf broers. Leopold, Gutsen, Harry, Camiel waren allen garnaalvisser maar niet één die kon zwemmen. Dertig jaar later sta ik aan zijn deur van zijn visserhuisje aan de duinen. Stephan Vanfleteren met mijn fototoestel, hij met zijn melancholische geest. “Ge moet het niet uitstellen, kom maar langs”, had hij nog aan de telefoon gezegd.

Lees hier de volledige tekst van de hand van de fotograaf.

Julien Vermote: “Mijn knieën zijn kapot door altijd de deining op te vangen van de zee. Neen, ik mis de zee niet. De zee is voorbij, de zee ligt achter me. Trek moar mien lelijke muile voor dat het te laat is.”

Jeffry Neyts of ook wel ‘Bananne' genoemd uit Heist: “Ieder schip heeft zijn eigen manier om door het water te glijden, zijn eigen logica, zijn eigen karakter. Ik wil later graag met de grote vissersschepen mee. Ver en lang. Deze zomer was het prachtig toen ik in verre zee de dolfijnen bij zonsondergang onder ons schip zag zwemmen.”

Yves Meesschaert: “Ik blijf matroos, ik wil geen verantwoordelijkheid en zorgen van een schipper. We zijn geen mietjes of ‘truntes'. Weet je, vroeger waren er houten schepen en ijzeren mannen, nu zijn er enkel ijzeren schepen en oude mannen.”

Lees hier de volledige tekstportretten opgetekend door de fotograaf.

Geluidsfragmenten met getuigenissen opgetekend door Juul Devocht ondersteunen de zwartwit-foto's.

cyriel_web_klein
Cyriel 'Boelie' Frans

albert_web_klein
Albert Becue

johan_web_klein
Johan 'Bakelandt' Deley

julien_web_klein
Julien Vermote

logo_west-vlaanderenDe reeks Visserskoppen van Stephan Vanfleteren is voor het provinciebestuur van West-Vlaanderen de start van het Europees project “Maritiem Erfgoed” in samenwerking met de Vlaamse kustgemeente en buitenlandse maritieme regio's. Tijdens de zomermaanden zijn de portretten te bekijken in Blankenberge, Oostende, Nieuwpoort en Oostduinkerke.