banner stadhuis knokke

Praktische informatie

Plaats:

Alfred Verweeplein 1, Knokke-Heist

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Stadhuis van Knokke, gebouwd in 1911-1913 n.o.v. architect J. Wassenhove (Knokke) en uitgevoerd door aannemer K. Saelens. Voordien was het gemeentehuis gevestigd in herberg "De Zwaene" (cf. M. Lippensplein) en in herberg "Communal" in de huidige S. Nachtegaelestraat.

Neogotisch gebouw in rode baksteen van twee bouwlagen op een hoog entresol en tien traveeën waarvan asymmetrisch in de vijfde travee een opvallende open traptoren; arduinen gebouchardeerde sokkel, arduinen kruisvensters, getrapte dakvensters en slanke hoektorentjes.

 

lezing-stadhuis-knokke-03Het stadhuis

In 1906 kwam er een vraag om een stadhuis te bouwen. In 1910 werd in de gemeenteraad de bouw ervan goedgekeurd. De plannen werden door de Provincie en de provinciale bouwmeester Viérin goedgekeurd in oktober 1911. Het plan voor het stadhuis in neogotische stijl van Jules Wassenhove was gebaseerd op het gemeentehuis van Maldegem en Diksmuide. In 1912 werd Louis Deklerck burgemeester. Op foto's van zijn inhuldiging is op de achtergrond het stadhuis in opbouw te zien.

Voor de inhuldiging van het nieuwe stadhuis werd een feestcommissie aangesteld. Er werd een steendrukaffiche gemaakt die 2,5 meter hoog was en er werd een medaille uitgegeven. De inhuldiging zelf ging gepaard met een stoet met praalwagens. Onder de aanwezigen op het Verweeplein waren de provinciegouverneur en de arrondissementscommissaris. Er werden toespraken gehouden door burgemeester Deklerck en de gouverneur. Daarna begaven de notabelen zich naar de pui van het stadhuis voor het aanschouwen van de stoet. In de namiddag werd er een luchtballon opgelaten die afdreef naar zee en landde op het strand van Duinbergen. Nadien was er nog een diner op het stadhuis voor 150 genodigden.

lezing-stadhuis-knokke-04

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het stadhuis door de Duitsers gebruikt als Kaiserliche Kommandatur. In 1917 vond op het Verweeplein een opeising van paarden door de Duitsers plaats.

In 1921 werd Frans Desmidt burgemeester. In 1941 werd de gemeenteraad door de Duitsers verboden en in 1944 werd Frans Desmidt aangehouden en naar Duitsland gevoerd waar hij stierf. Camiel Deckers werd burgemeester tot 1947. Latere burgemeesters waren Leon Lippens en Eugène Mattelaer.

In de jaren '50 werd de toren van het stadhuis gerestaureerd.

De eerste huisbewaarder van het stadhuis was Mon Waeghe. De volgende conciërge was Georges Lannoy, de vader van ere-schepen Danny Lannoy. Vele anekdotes en belevenissen uit zijn "stadhuisperiode" kunt u tijdens OMD vernemen tijdens de rondleiding. De voorbereiding van de jaarlijkse bloemencorso van Knokke gebeurde toen in de garage van het stadhuis. De linker ondervleugel (noordkant) was de vroegere conciërgerie.

lezing-stadhuis-knokke-06Restauratiewerken

Bij de fusie werd er gedacht aan een nieuw stadhuis in de Knokkestraat op de plaats waar zich nu het nieuwe zwembad bevindt. Deze plannen zijn echter niet doorgegaan en in plaats daarvan werd beslist om het stadhuis te renoveren. O.a. het vroegere archief op de zolder werd een mooie vergaderzaal. Er waren plannen voor een nieuwe vleugel maar die gingen toen niet door. Op 15 november 1988 werd er met de werken gestart. In 1997 kwam er tenslotte een nieuwe vleugel.

 
logo-omd-vl-zwart-100x100

Open Monumentendag 2016

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 11 september 2016
Open Monumentendag Nederland: zaterdag 10 en zondag 11 september 2016

Open Monumentendag Knokke-Heist

 

 Knokke

Stadhuis Knokke
Stelplaats tram Knokke
Kalfmolen
Orgelwandeling

Westkapelle

Sint-Niklaaskerk

 Heist

Museum Sincfala
Pastorie Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum
Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2016 Knokke-Heist