Mensen maken de geschiedenis - Deel 20

Victor Depaepe

Vervolg van: Mensen maken de geschiedenis - Deel 19

Hyde Park stunt te Brugge

Om niet altijd over mezelf te moeten spreken laat ik hier het persartikel volgen dat uitgebracht werd door het Brugs Handelsblad op zaterdag 5 oktober 1963.

Overwinningskansen van Viktor De Paepe gestegen!
Hyde Park stunt te Brugge

2015 06 16 113949Zaterdag jongstleden sprak de heer Victor De Paepe de Bruggelingen toe vanop een radiowagen op de grote markt, deels om de aandacht van zijn stadsgenoten op de belangrijkheid van zijn strijd te vestigen en deels om de hoogst noodzakelijke gelden bijeen te halen. Omstreeks 20 uur kwam Viktor op de markt aan in gezelschap van een delegatie der “Heistse Klakkertjes” en een voor vele stadsgenoten onbekende visser. 

Deze klom met “Fikken” op de bestelwagen en vele luisteraars, er waren ongeveer400 Bruggelingen opgekomen, vroegen zich af wat deze visser naast het Brugse raadslid stond te doen. Amper was Viktor aan zijn speech begonnen of de toestand werd klaar en iedereen begreep dat de heer De Paepe in het openbaar, zijn dankbaarheid wilde betonen t.o.v. de schipper, die zonder maritieme kaarten en in slechte weersomstandigheden de “King Charles II” veilig in de Britse territoriale wateren had geloodst. Schipper Mahieu liet zonder verpinken de woordenvloed over zich heen gaan, docht bleek niettemin enigszins ontroerd, toen hij door het publiek hartelijk werd toegejuicht. Na het eresaluut aan de schipper zei Fikken stilletjes, vergeten dat hij nog voor de micro stond: “Ge meugt nu goan.” De schipper verliet het toneel, zodat de heer De Paepe zijn betoog kon beginnen.

En het werd werkelijk een betoog!

Het is inderdaad zo, dat het Brugs raadslid zich niet liet afschrikken door de

zoemende TV—camera’s en het feit dat hij als eerste in de Brugse geschiedenis, op de grote markt een bedeltocht ondernam. In een gloeiend betoog vestigde hij de aandacht van het publiek op de historische achtergrond van de privilegies en op de voordelen die de vissers zouden te beurt vallen moest hij de Britse rechters kunnen overtuigen. De man beschikt werkelijk over een meeslepend redenaarstalent; hij slaagde er trouwens in het publiek enkele malen tot een applaus te bewegen vooral toen hij liet uitkomen dat het dank zij de daadwerkelijke steun van zijn vader en moeder was, dat hij naar Engeland uitgevaren was.

Ook toen “Fikken” zegde dat het originele privilegie in de Brugse archieven ontdekt was, juichten de opgekomen Bruggelingen hem hartelijk toe.

victor depaepeZijn Britse advokaten zegden hem trouwens dat zijn kansen tot 80 % zouden stijgen moest het originele stuk gevonden worden. Dinsdag jl. werd eveneens het Schotse privilegie door stadsarchivaris Schoutteet ontdekt.

Met een zucht van verlichting vernam “Fikken” dan ook vorige week vrijdag dat het privilegie ontdekt was maar het gevoel van blijdschap zal wel vlug geweken zijn voor een angstige vraag.. .“nu moet ik alleen nog het geld vinden; en dat is een andere kwestie!”.

Voordrachten en nog eens voordrachten

Het steunfonds dat door de heer De Paepe werd opgericht te Zeebrugge bracht reeds heel wat geld op, maar het staat vast dat de proceskosten veel hoger zullen liggen dan de som van circa 80.000 f wat reeds ter beschikking van de heer De Paepe werd gesteld door milde gevers en sympathisanten. Daarom trekt Victor door het Vlaamse land met een film, door de Britse TV opgenomen, en geeft hij, waar hij maar kan, voordrachten om de nodige gelden te verzamelen.

Zijn spreekbeurt op de markt bracht hem 8.600 f op terwijl een voordracht voor de Westvlaamse Gidsenkring de som van 2.400 f en een voordracht te Antwerpen hem 2.800 f opbrachten. Op een studentenbal te Brugge haalden “Fikken 1.100 f op en de jongsocialisten schonken hem 1.200 f. Een opbrengst van 18.000 f na 5 voordrachten betekent voor het Brugse raadslid natuurlijk een groot sukses en een hart onder de riem.

Juridische kansen

De toestand is nu zo geëvolueerd dat niemand kan voorspellen hoe de zaak te

Lewes zal uitdraaien. Het is zo dat het privilegie in strijd is met de vigerende Noordzeevisserijverdragen die door Engeland ondertekend werden. Maar het feit of een staat een voorrecht, of zijn eigen wetten, laat primeren boven een verdrag of omgekeerd is een aangelegenheid van eigen staatsrecht. In België heeft een verdrag steeds voorrang op de wet en het gebeurde zelfs dat bepaalde Belgische wetten werden gewijzigd om aan een ondertekend en bekrachtigd verdrag de voorrang te verlenen.

In Engeland gebeurde het reeds meerdere malen dat het hoogste gerechtshof de klassieke lijn volgde en een verdrag de voorrang verleende boven het Britse gewoonterecht. Maar er zijn eveneens ettelijke precedenten waarin het hoogste Britse rechtscollege de voorkeur heeft gegeven aan bepaalde voorrechten of ongeschreven wetten. Hieruit vloeit voort dat moeilijk kan voorspeld worden hoeveel kansen Viktor heeft om zijn slag thuis te halen.

Dat zal wel afhangen van het talent van zijn advokaten en daar “Fikken” beschikt over topdeskundigen en tevens over het originele privilegie, mogen we wel besluiten dat hij heel veel kansen heeft om 50 Zeebrugse vissers een duitje meer te laten verdienen.

Onder de aanwezigen bemerkten wij Burgemeester Vandamme die aan de heer De Paepe beloofd heeft te Lewes te gaan getuigen over de echtheid van de door de

stad verleende geleidebrief.

Ook volksvertegenwoordiger Fernand Vandamme woonde de spreekbeurt bij terwijl schepen F. Vanden Broele en gemeenteraadslid F. Traen eveneens aandachtig naar hem luisterden.

Tot zover het artikel in het Brugs Handelsblad.

Lees verder: Mensen maken de geschiedenis - Deel 21

************************

Verdwenen

Met ergernis heeft het bestuur vastgesteld dat de gedenkplaat aan het visserskapelletje, aangebracht door Heyst Leeft in 1976, verdwenen is.

Inderdaad plaatste Heyst Leeft op waardevolle gebouwen en monumenten een kostbare gedenkplaat om zo het geheel in de belangstelling te brengen van het grote publiek.

Blijkbaar was iemand niet op de hoogte van dit gebruik ... Jammer.

Mensen maken de geschiedenis - Deel 20

Victor Depaepe

Heyst Leeft
1993
02
014-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19