Prins Boudewijn honderd jaar jong

2018 06 22 140751Het hotel Prins Boudewijn, dat dit jaar zijn eeuwfeest zal vieren.

Foto’s en teksten: Het Volk - Brugsch Handelsblad

Mei 1985

Onder grote belangstelling had de officiële heropening plaats van Hotel Prins Boudewijn. Het hotel is het oudste van Knokke, en is gelegen aan de Lippenslaan 37. In oktober bestaat het hotel 100 jaar, en zal het eeuwfeest ervan gevierd worden.

Het had er een tijd lang naar uitgezien dat het hotel een stille dood zou sterven. Op de valreep hebben zich nieuwe uitbaters aangediend, die de Prins Boudewijn in zijn vroegere glorie zullen laten herleven.

Door de nieuwe uitbaters Rob Doeven en Guy Hens werd het gebouw in een nieuw kleedje gestoken, zowel buiten als binnenin. De verbruikzaal werd volledig omgebouwd en de 29 kamers gemoderniseerd. De meeste zijn voorzien van bad en toilet. Er is solarium en eind juni komt er nog een grote snooker.

Positiefs

Wat positief is, is niet alleen de redding van het oudste hotel, maar ook dat het groot aantal verenigingen die er gehuisvest waren er voortaan verder hun activiteiten kunnen houden. Zo zijn er o.a. de Sebastiaansgilde, de heemkring “Cnoc is ier”, harmonie “De Zeegalm”, en nog vele andere. Ook de Canadezen die jaarlijks naar Knokke-Heist komen voor de Canadese Mars zullen er weer kunnen verblijven.

Het is zowat honderd jaar geleden dat de vreemde artiesten, die Knokke midden de duinen ontdekt hadden voor hun zomer, een onderkomen vonden in het molenaarshuisje van Agustyn Van Damme. Zijn molen stond sedert 1855 op de ondergestoven Graaf Jansdijk, daar waar de scheiding was, beneden de hoogte het dorp enigszins beschermd tegen de noorderwind. De molen is ten slotte wel bezweken, geveld door een hevige storm op 3 maart 1897. Maar toen was het molenaarshuis ondertussen reeds uitgebouwd tot het eerste hotel van de badplaats, nadat Dries Verheye in 1880 de weg naar het strand gewezen had toen hij naast de vuurtoren de allereerste badgasten kwam opvangen.

Dit is het begin van Knocke-aan-Zee. En het merkwaardige is dat het eerste hotel nog altijd bestaat, van het molenaarshuis tot de Prince Baudouin, vandaag de dag de Prins Boudewijn. Met een plechtige heropening, na herinrichting, tijdens het voorbije weekeind is de trots van het dorp honderd jaar jong.

Doorheen de jaren zijn er drie generaties Vermeire geweest, na Louis, die iedereen kende als Neuze Vermeire, zoon Carlos. Deze was eerder klein, maar hij werd de grote socialist van Knokke, in 1933 in de gemeenteraad, tussen vijf liberalen en vijf katholieken de meester van de situatie. Geboren in de Baudouin, een echte oude Knokkenaar, bleef Carlos Vermeire ook na de tweede oorlog de zaak hooghouden. Waar het de laatste grote zaal was in het dorp, kwamen verenigingen aanschuiven. Rudy Vermeire volgde zijn vader op. Met de beurt van drie generaties rond, werd de zaak nu aan nieuwe uitbaters overgelaten.

Met de tijd mee

Het heeft maar weinig gescheeld of de Baudouin viel onder de sloophamer. Op het laatste ogenblik is een duo Nederlanders opgedaagd. Zij hadden tegenover het Verweeplein reeds met een suksesvolle Veronica uitgepakt. Rob Doeven en Guy Hens zagen meer uitbreiding naar de Baudouinse en in een ommezien waren ze met veel ondernemingsgeest in de instelling, na een overeenkomst voor enkele tientallen jaren. Hotel, zalen en café werden in het nieuw gestoken, de voorgevel opgeschikt, de oude naam vers geschilderd, maar nu in het Vlaams met Prins Boudewijn.

De heropening werd een feestelijke aangelegenheid, die een volle dag zou duren. Inleidend was er de officiële opening, met schepen Danny Lannoy die, omringd door Rob en Guy, in naam van het gemeentebestuur de nieuwe eigenaars veel geluk toewenste. Hij gaf ook een overzicht van honderd jaar Boudewijn, en kondigde aan dat Cnoc is Ier in oktober een tentoonstelling zal organiseren voor het hotel met een volle eeuw geschiedenis.

Voorzitter André D’hont van de heemkring hoopte dat de aangespoelden weldra droog zouden zijn, waar ze zich volop in het Knokse volksleven gestort hebben. De dank voor het zorgdragen voor een monument in het dorp, werd nog aangevuld met die om alle verenigingen de gelegenheid te geven verder van de instelling kosteloos gebruik te kunnen maken voor vergaderingen en feestelijkheden. Waarop Rob Doeven duidelijk maakte dat de Boudewijn nu voortaan weer openstaat voor jong en oud.

Talrijk waren de aanwezigen op de officiële opening, alsook hoofdman Pierre van de Velde met de schutters van St.-Sebastiaan. Het is zo dat deze gilde, de oudste vereniging van Knokke, als vanzelf vanaf het begin zijn intrek vond in de Boudewijn. Dan daagden d’Echte van de Zeegalm op voor een serenade: ook zij hebben hier hun lokaal. Maar dan was vooral mevr. Carlos Vermeire, Marietje, die er zich in verheugde dat de aloude droom van Louis uit 1890 verder werkelijkheid blijft.

2018 06 22 140815Op de plechtige heropening van Prins Boudewijn, v.l.n.r. Rob Hoeven, mevr. Vermeire, schepen Lannoy, hoofdman van de Velde, veteraan De Kempe en Guy Hens.

Prins Boudewijn honderd jaar jong

Brugsch Handelsblad

Cnocke is Hier
1985
22
012-012
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01