Mededelingen en verslagen
1. De vier gekroonden - Te Dudzele ... maar ook te Brugge en te Londen !

Johan Ballegeer

Wij waren aangenaam verrast door het artikel van onze vriend Lic. Maurits Coornaert "In De Vier Gekroonde Verkoopt Men Drank" in RdP, XXVIII, 3, sept. 1986 (1).

Wij dachten dat de Quatuor Coronati beter gekend waren in onze streek. Deze Vier Gekroonden, die op verscheidene plaatsen weer andere namen hebben; want ze werden ook vereerd en men vindt hun beelden te Antwerpen, Middelburg, Gent, Brussel, Leuven en natuurlijk te Brugge. In Brugge vindt men ze op vier losse kapitelen in de metserskapel, een zijkapel van de H.-Bloedkapel die echter niet vrij toegankelijk is. Hun attributen zijn: schietlood, waterpas, passer en winkelhaak ...

Inderdaad, want naast Sint Jan-de-Doper en Sint Jan de Evangelist zijn zij de patroons van wat we zouden kunnen noemen de 'christelijke' vrijmetselarij, dit is deze vorm van maçonnerie die in Engeland en Amerika werkzaam is. Ook in Vlaanderen zijn er een twintigtal dergelijke loge's met hoop en al een duizendtal leden. In Londen bestaat zelfs de studieloge "Quatuor Coronati Lodge" (met vertakkingen in Belgie) die een tijdschrift uitgeeft "Ars Quatuor Coronati" waarin publikaties over bouwkunst, geschiedenis en simboliek verschijnen.

Terug naar Brugge. Op het dak van het stadhuis staan zowel oost als west twee gekoppelde schoorstenen, dus vier en ze zijn ... gekroond!!! De vier gekroonden. Meer daarover in ons boek 'Het stadhuis van Brugge'. In J. Gaillard, 'Ambachten en Neringen van Brugge', vinden we het borstschild van de metsenaars met een afbeelding van de Vier Gekroonden. In het schild van de metsenaars (zie gevel H.-Bloedkapel) stonden vier kronen. En ... ook in het schild van Pieter de Coninck!

Was hij dan geen deken van de wevers? Wij twijfelen, temeer dat er ook een rood kruis in staat (van de Tempeliers?). Pieter was goed bevriend met Willem van Bonem, de amman van Oostkerke Ambacht en Tempelier. Het was deze Willem die het sein gaf tot de opstand van 1302.

Mededelingen en verslagen - 1. De vier gekroonden - Te Dudzele ... maar ook te Brugge en te Londen !

Johan Ballegeer

Rond de poldertorens
1986
04
189-190
Charlotte Bogaert
2023-06-19 14:40:26