Mededelingen en Verslagen
3. Feestvergadering op Zondag 14 December 1986

Karel Aernoudts

Traditioneel, maar met onverminderd succes, kwam de grote Sint-Guthagofamilie samen op zondag 14 december. Ondanks regen, sneeuw en koude waren ze uit alle gemeenten van ons gebied opgedaagd: de leden van de Kring, vrienden en kennissen, om eens gezellig onder elkaar te zijn en een babbeltje te slaan.

Voorzitter René De Keyser mocht een groep van zowat 120 man verwelkomen en hij gaf , na enkele zakelijke inlichtingen, het woord aan onze niet te vervangen feestleider Maurits De Keyzer Deze had zijn test gedaan om een gezellig programma op te stellen. Begeleid door accordeonspeler Roger Morre uit Eeklo werden enige liederen "uit de oude doos" gezongen, waarbij de medewerking van het publiek onmisbaar was.

Na dit zangintermezzo stelde Maurice de kineast Jacky Verheecke voor, die ons twee prachtige kleurenfilms 16 mm., dus professioneel karakter, zou vertonen. De kineast heeft reeds naam gemaakt hij diverse T.V.-ketens in binnen- en buitenland.

We zagen vooreerst de film "Waar de tijd bleef stille staan", een film over de kleine dorpjes uit het Frans Departement van de Marne en de streek van de Argonnen. Het is geweten dat alle heemkundigen een zekere nostalgie hebben naar het verleden, naar het uitzicht van onze dorpen een eeuw geleden of nog langer. Dit is in onze eigen streek, met zijn snel veranderende levenstrant, bouwstijl en mentaliteit, helaas onmogelijk. Maar in de film werden ons dorpjes vertoond zoals het eeuwen geleden was en thans nauwelijks veranderd is: de huizen, de hoeven, de koe in de weide en door de dorpsstraat, de kleine stemmige kerkjes.

We zagen er de pastoor bezig als bijenkweker, de schaapherder, de keuterboer die er zijn geiten kweekte en in zijn schuurtje zelf de geitenkaas maakte. De hoeven, steeds zeer oud en een beetje vervallen van uitzicht, worden gemaakt in balkwerk, waarbij de tussenvlakken opgevuld worden mat baksteen of met een soort pleister van leem en cement op latwerk. De kineast had ook oog voor de mens, de simpele dorpsbewoners, arm maar gelukkig, rustig, gastvrij en met een charme zoals men ze in de huidige, jachtige samenleving steeds minder vindt.

De tweede film "Lente" bracht prachtige poëtische beelden van de ontwakende natuur. We zagen er met het spiedend oog van de telelens een ganse serie vogels "in hun dagelijkse doening": de mezen, de vinken, de rode en de zwarte wouw, de bosrietzanger, het mooie blauwe ijsvogeltje. Het kwettert, kwintelt, het piept t’ allenkante.

Ook de prachtige kleuren van de voorjaarse veldbloemen worden niet vergeten. De eerste schuchtere groene blaadjes en ten slotte de wondere pracht van de bloeiende fruitbomen.

Luister naar het lied van de wind in de kruinen der bomen!

Na de beide films die zeer in de smaak vielen van het publiek, en waarvoor we de kineast hartelijk proficiat wensen, werd het tijd om aan tafel te gaan. Na wat gerommel en gestommel met stoelen, vond iedere vogel zijn nest.

Het moet gezegd: de uitbater Martin Van de Broecke verdient niets dan lof. Het koekebrood, het krentenbrood, de geurige koffie:’ t was alles om ter best.

Terwijl we gezellig keuvelden over allerlei heemkundige, geschiedkundige, familiale of andere aangelegenheden, vroeg Voorzitter René nog eenmaal onze aandacht: alle bestuursleden werden eens aan het publiek voorgesteld en dit in alfabetische rangorde, één voor één, en telkens met hun "specialiteit" ofte verdienste!

Te noteren ook dat we nieuw jong bloed in ons bestuur aantrekken als geleidelijke en harmonische overgang van oud naar jong. Dit laatste jaar kwamen bij: Bieke Hillewaert, Luc Janssens, Fons Theerens, Mieke Van Cauwenberghe: allen jonge krachten met universiteitsdiploma en die reeds getoond hebben veel belangstelling, sympathie en liefde te hebben voor ons historisch werkterrein in de wondermooie Zwinstreek. We wensen hen een vruchtbare loopbaan toe, en hopen dat ze in de toekomst actief mogen blijven medewerken aan onze St.-Guthago-doelstellingen.

Tot toekomend jaar!!

Mededelingen en Verslagen - 3. Feestvergadering op Zondag 14 December 1986

Karel Aernoudts

Rond de poldertorens
1987
02
114-116
Charlotte Bogaert
2023-06-19 15:26:46