banner-sint-antonius-abtkerk

Praktische informatie

Plaats:

Sint-Jozefstraat 1, Heist

Uren: Van 11-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal: Deze neogotische parochiekerk (1871-1875) werd gebouwd voor de toen sterk groeiende vissersgemeenschap, ter vervanging van de vroeggotische kerk in het zuiden van Heist (Koudekerke). Bijzondere aandacht gaat naar de visserij en het conflict tussen mens en zee.
I.s.m. Kerkfabriek Heist-aan-Zee.



heist_kerk_oud_panorama_BFH1025In Heist is de link met de visserij en de vissersgemeenschap nooit ver weg, ook niet in de Sint-Antonius Abtkerk. In 1863 wordt beslist om de vroeggotische kerk in het zuiden van Heist (Koudekerke) te vervangen door een nieuwe, grotere kerk in het noorden van de verschoven dorpskom. In de periode 1871 - 1875 wordt naar een ontwerp van architect P. Buyck een neogotische basilicale kerk opgetrokken. De toren wordt pas in 1886 toegevoegd.

Het roosvenster uit 1993 ‘Uitvaren ter vangst’ aan de noordzijde brengt een eerbetoon aan de zeevisserij. Het wel en wee van de vissers wordt er in 25 m² gebrandschilderd glas uitgebeeld, bekroond door de geliefde ‘Ster der Zee’. De zee geeft niet alleen, soms neemt ze ook en eist ze haar tol: schepen vergaan, vissers komen om. Velen vonden het zeemansgraf. Linksbeneden dit roosvenster staan in het in-memoriampaneel 180 namen gebeiteld. De naamlijst werd door Jozef Couwijzer opgesteld en staat gebeiteld in 24 panelen in eikenhout. Troostend en bemoedigend prijkt het beeld van Maria ‘Ster der Zee’ op de vooruitstekende boeg van een visserssloep, de H1 met een verguld anker. Het is in hout gesneden en gepolychromeerd, met een roodkleurig kleed en blauwe halfopenhangende mantel. Op het hoofd draagt Maria een gouden kroon. Het Kind Jezus houdt een wereldbol met kruis in de hand. Dit beeld werd door de graaf en gravin van Vlaanderen geschonken ter gelegenheid van hun eerste bezoek aan de kerk van Heist op 18 mei 1884.

In de andere gebrandschilderde glasramen refereert een aantal taferelen naar de visserij: vissers in de storm, het bedaren van deze storm door Christus en de wonderbare visvangst.

heist_kerk_vissers_algemeen

In 1988 richtte de pastoor achteraan in de linkerzijbeuk een rouwkapel in. De gewoonte om houten kruisjes met namen van de overledenen aan te brengen dateert van Allerzielen van dat jaar. In de torenmuur is de gedenksteen ingemetseld als aandenken aan Johannes Quintens, zoon van Jan en Pasphasia Vandeweerde. Hij werd in Heist geboren en was Onze-Lieve-Vrouwe-, armen- en kerkmeester. Onder de Oostenrijkers was hij hoofdman van Heist, gedurende de Franse en Hollandse tijd burgemeester. De gedenksteen herinnert aan de eeuwige fundatie (= stichting tot het opdragen van missen, broodbedeling en armenzorg). De witmarmeren steen van 1,51 m hoog en 0,99 m breed is omringd door een blauwmarmeren kader en ingemetseld in de muur.

Rechts van de toren was vroeger de doopkapel, die nu devotiehoek is. Ook daar staat een gedenksteen van een lid van de familie Quintens, namelijk Jacobus, zoon van Jan en Mary Francesca De Witte. Ook Jacobus werd geboren in Heist en was Onze-Lieve-Vrouwe- en kerkmeester en tevens burgemeester. Ook deze gedenksteen herinnert aan een eeuwige fundatie met uitdeling van brood aan de armen. Het grafschrift meet 1,65 bij 1,05 m en zit in een blauwmarmeren omlijsting vervat.

heist_kerk_vissers_detailIn de devotiekapel hangt het schilderij ‘Onze-Lieve-Vrouw van Smarten’ ook wel ‘Onze-Lieve-Vrouw van de vissers’ genoemd. Dit kunstwerk uit 1901 is van de Gentse kunstschilder Theophiel Liebaert (1848 - 1927). Het tafereel stelt de Moeder Gods voor, de handen gevouwen in smeekgebed als voorspreekster voor de vissers die in levensgevaar zijn op zee. Haar gelaat is scherp getekend door droefheid en angst. De achtergrond is voor driekwart gevuld met een gordijn, terwijl bovenaan een vissersboot dreigt te vergaan.

Bronnen
• Lannoy, Danny – Knokke-Heist terugblik – De Distel, 1998.
• Van den Heuvel, Jozef et al. – Parochieboek van Sint-Antonius Abt te Heist-aan-Zee – Uitgeverij Crea, 1998.

DSC05358 DSC04336 (Small)


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 13 september 2015

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 12 en zondag 13 september 2015



Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Atelier Luc Peire

Duinenpark

Kalfmolen


 

Heist

Museum Sincfala

Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland





Naar startpagina - Open Monumentendag 2015 Knokke-Heist

banner-museum-sincfala

Praktische informatie

Plaats:

Pannenstraat 140, Heist

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Het Oud Schoolgebouw vormt  de basis van wat Sincfala, Museum van de Zwinstreek is.  Na een plaatselijke schoolstrijd opende het gemeentebestuur van Heist in 1899 een nieuwe gemeentelijke school in de visserswijk. De school werd gebouwd in de Brugse neogotische stijl.

In het museum kunt een klompenmaker bezig zien.

Vroeger waren er duizenden klompenmakers die het grootste gedeelte van het land van draagklompen voorzagen. De  klomp was populair bij de beroepsbevolking omdat deze bescherming biedt tegen aanvallen vanaf alle kanten van de voet. Momenteel zijn er nog een tiental handmatige klompenmakers in Nederland. Eén van de laatste handmatige klompenmakers van Europa is nog steeds actief in West Zeeuws Vlaanderen.  Vandaag kunt u bij Boyd Rotteveel de ambacht van het klompen maken aanschouwen.

soenen-opening-002 Tentoonstelling – Jean-Jacques Soenen

Wie geïnteresseerd is in fotografie kan opnieuw genieten en zijn hart ophalen in Museum Sincfala!

Oostendenaar Jean-Jacques Soenen (°1951) is sinds 1975 fotograaf en werkt als freelancer voor de Belgische pers. Hij is ook kunstfotograaf.

De tentoonstelling kreeg de naam “Aan de rand van België”. Zijn stijl kan men definiëren als straatfotografie. Het zijn snapshots, observaties van toeristen en kustbewoners op de wandeldijken en stranden van de Belgische kust met speciale aandacht voor Knokke-Heist.

Naast de fenomenale fotografische waarde van z’n foto’s, raakt hij de toeschouwer met z’n groot observatievermogen voor kleine details. Met een vleugje humor of een snuifje drama stelt hij de zaken scherp! Laat je bekoren en kom genieten van deze fototentoonstelling in Museum Sincfala.

Samen met een gids bezoek je de tentoonstelling en de het museum dat de geschiedenis van de visserij en die van de Zwinstreek vertelt

Het gebouw

In 1898 besloot het gemeentebestuur van Heyst-aan-Zee een nieuwe 'knechtenschool' (lees: jongensschool) te bouwen. Architect R. Buyck plantte een neogotisch gebouw in, met de bekende kenmerken: trapgevels in de voor- en zijgevel, natuur- en baksteen...  1 Maart 1900 werd het schooltje geopend met 6 lagere klassen en een woonst voor de hoofdonderwijzer.

Het Oud Schoolgebouw vormt de basis van wat Sincfala, Museum van de Zwinstreek nu is. In dit beschermd gebouw vind je alles over het vroegere (Heistse) vissersleven aan boord en aan wal. Op de eerste verdieping start het verhaal van de visserij. Een pleintje toont wonen in een klein vissershuis. Onderweg komen lapnamen (bijnamen), geloof en bijgeloof en spreuken met als thema visserij aan bod. Ga naar de ingerichte vissersklas en leer meer over het onderwijs van toen of bezoek het cafeetje. Dat toont  hoe een visser ter ontspanning deelnam aan het verenigingsleven. Op de tweede verdieping (laag- en hoogzolder) komt de evolutie van de visserij aanbod.  Er is een educatieve ruimte waar zowel individuele kinderen als scholen aan het werk kunnen.

Voor kinderen is er een zoektocht doorheen het museum voorzien.

.


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 13 september 2015

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 12 en zondag 13 september 2015



Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Atelier Luc Peire

Duinenpark

Kalfmolen


 

Heist

Museum Sincfala

Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland





Naar startpagina - Open Monumentendag 2015 Knokke-Heist

 

banner-atelier-luc-peire

Praktische informatie

Plaats:

De Judestraat 64, Knokke

Uren:

10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Het huis van Luc Peire (1916-1994) omvat het atelier, de bungalow en de tuin van de kunstenaar en zijn vrouw Jenny. In een functionele nieuwbouw van de architecten De Bruycker-De Brock bevinden zich een tentoonstellingsruimte en een 'kluis' met de werken van Peire. De architecten namen ook de speciaal ontworpen tuinkamer voor hun rekening, met daarin het sleutelwerk 'Environnement I'. Tot slot verzamelt en bewaart het archief van de Stichting Jenny & Luc Peire gegevens en materiaal over Luc Peire, zijn oeuvre, zijn artistieke en familiale omgeving.

 

omd-2012-atelier-luc-peire-24Beeldend kunstenaar Luc Peire (°Brugge 1916 – †Parijs 1994) evolueerde vanuit het expressionisme (in het zog van Constant Permeke) over een persoonlijke reductie en stilering van de menselijke figuur (tijdens de jaren 1950) naar een voorstelling van de mens als spiritueel wezen, gesymboliseerd in de verticale beweging en gesitueerd in een uitgebalanceerde ruimte. Zo groeide Peire internationaal uit tot de meester van het abstract verticalisme. Voor deze ontwikkeling was de artistieke dialoog met figuren als Eduardo Westerdahl, Alberto Sartoris, Josep María Subirachs, Michel Seuphor, Leo Breuer, Henri Chopin en Mathias Goeritz cruciaal.

Met de zwart-wit-‘graphie’ als persoonlijke kunstvorm bereikte Luc Peire de essentie van zijn doorgedreven verticalisme. Hij paste dit model van geritmeerde ‘optical art’ toe in zijn drie spiegel-environments (1967, 1968, 1973) waarin hij in uiterste consequentie de climax van zijn artistieke streven bereikte: het oneindige (l’infini) en de ruimte (l’espace). Peires wil tot samenwerking met andere kunstenaars, architecten en urbanisten leidde tot heel wat integratieprojecten in België en Frankrijk.

 

omd-2012-atelier-luc-peire-16De artistieke carrière van Luc Peire volgde een internationaal parcours. Daarover getuigde de echtgenote van de kunstenaar, Jenny Peire-Verbruggen, in haar dagboeknotities De ateliers van Luc Peire, postuum in 2001 uitgegeven door Ludion (Gent-Amsterdam) en geannoteerd door Marc Peire. In juli 2003 stelde Atelier Luc Peire - Stichting Jenny & Luc Peire het atelier van de kunstenaar te Knokke (België) open voor het publiek.

omd-2012-atelier-luc-peire-07Atelier Luc Peire – Stichting Jenny & Luc Peire, door de kunstenaar zelf bij testament opgericht, heeft tot doel het oeuvre van Luc Peire voor een zo ruim mogelijk publiek open te stellen en zijn leef- en werkmilieu in stand te houden. De Stichting is gevestigd in de De Judestraat 64 in Knokke-Dorp, waar zij beschikt over het atelier, de bungalow en de tuin van Jenny en Luc Peire. Ze richtte er ook een functionele nieuwbouw op als ‘kluis’ voor de werken van Luc Peire met een kleine tentoonstellingsruimte, ontworpen door de architecten De Bruycker-De Brock. Voor het tentoonstellen van Peires sleutelwerk Environnement I uit de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap, werd de tuin uitgebreid en is door hetzelfde architectenduo een ‘tuinkamer’ ontworpen.

Het archief van de Stichting verzamelt en bewaart alle gegevens en materiaal over Luc Peire, zijn oeuvre, zijn artistieke en familiale omgeving.
www.lucpeire.com

 


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 13 september 2015

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 12 en zondag 13 september 2015



Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Atelier Luc Peire

Duinenpark

Kalfmolen


 

Heist

Museum Sincfala

Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland





Naar startpagina - Open Monumentendag 2015 Knokke-Heist

banner-for-freedom-museum

Praktische informatie

Plaats:

Ramskapellestraat 91-93, Ramskapelle

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Dit museum belicht de bevrijding van de Zwinstreek in het najaar van 1944, een intens conflict tussen de Duitse bezetter en de hoofdzakelijk Canadese bevrijders. In de tuin liggen de wrakstukken van vliegtuigen die zijn opgegraven door het archeologisch team van de Belgian Aviation History Association.
Zie ook:  www.forfreedommuseum.be

.

Dit museum belicht de bevrijding van de Zwinstreek in het najaar van 1944, een intens conflict tussen de Duitse bezetter en de hoofdzakelijk Canadese bevrijders. In de tuin liggen de wrakstukken van vliegtuigen die zijn opgegraven door het archeologisch team van de Belgian Aviation History Association.

ramskapelle-for-freedom-museum

For Freedom Museum brengt op een bruisende en realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Geen enkele inwoner uit de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen bleef tussen 1940 en 1944 gespaard van repressie en ontbering. Deze zwarte periode in onze geschiedenis vormt het hoofdthema van het museum. In tegenstelling tot andere musea evoqueert For Freedom in zeer natuurgetrouwe decors de verschillende facetten van WO II.

De sfeer ademt de bezetting, vervolging en bevrijding van de oorlog uit. Als bezoeker word je werkelijk ondergedompeld in de donkere bladzijden van onze geschiedenis tussen 10 mei 1940, de eerste dag van de bezetting, en 1 november 1944, de verlossende datum van de bevrijding van onze regio. Dit museum belicht de bevrijding van de Zwinstreek in het najaar van 1944, een intens conflict tussen de Duitse bezetter en de hoofdzakelijk Canadese bevrijders. In de tuin liggen de wrakstukken van vliegtuigen die zijn opgegraven door het archeologisch team van de Belgian Aviation History Association.

Het gebouw

Dit voormalig gemeentehuis en –school werd gerealiseerd in twee bouwfases.
Het laag gemeentehuis (nr. 91) werd vermoedelijk rond 1925 gebouwd. Het is een witgeschilderd gebouw onder pannen zadeldak en met typerende tuitgevels.
De gemeenteschool dateert van 1876 (cf. puilijst). Het gebouw is een statig volume met twee bouwlagen onder een pannen schilddak naar een ontwerp van architect P.F. Buyck (1805-1877). De witgeschilderde lijstgevel heeft met hoekpilasters en muuropeningen (o.m. rondboogportaal) in een dito omlijsting.

 



logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 13 september 2015

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 12 en zondag 13 september 2015



Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Atelier Luc Peire

Duinenpark

Kalfmolen


 

Heist

Museum Sincfala

Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland





Naar startpagina - Open Monumentendag 2015 Knokke-Heist

banner-molen-van-callant

Praktische informatie

Plaats: Ramskapellestraat z/n, Ramskapelle

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten en aanwezigheid van molenaar

Verhaal: Deze spierwitte bergmolen (1897), met onderdelen van een oudere staakmolen die al in 1461 wordt vermeld, staat aan de rand van een pittoresk polderdorp. Hij is in 1999 als monument beschermd en de omgeving als dorpsgezicht. In 1912 werd hij uitgerust met een motor om ook op windstille dagen te kunnen malen. De molenaar vertelt met passie over de molen en zijn restauratie.

De oudste vermelding van een molen in Ramskapelle is uit 1416: ‘te Ramscapelle, eene meulne toebehoorende Janne van Dudzeele’. De molen, een houten staakmolen, was op een kleine kunstmatige heuvel gebouwd, 200 meter ten zuiden van de dorpskom, vermoedelijk om de mensen die in de nabijgelegen steenovens werkten, van brood te voorzien. Bij de molen hoorde immers ook een bakkerij. Pourbus tekende de molen van Ramskapelle op zijn kaart van 1571. Rond 1580, tijdens de godsdiensttroebelen, gaat de molen in de vlammen op, maar wordt daarna weer opgericht. De laatste staakmolen begaf het in 1896 tijdens een storm.

molen-van-callant-ramskapelleIn 1897 bouwde Jozef De Vos met hergebruik van bepaalde 17de- of 18de-eeuwse onderdelen van de afgebroken staakmolen, een stenen molen in gele baksteen (formaat 22 x 11 x 6,5 cm) met rondboogvensters en twee ingangen, bestaande uit eenvoudige bakstenen dorpels en klampdeuren. In de roodgeschilderde sluitsteen boven de ingang staat de inscriptie: ‘J. De Vos / Deckers 1897’. In 1912 werd door een Duits bedrijf een motor geïnstalleerd, waardoor de molen mechanisch of door de wind kon worden aangedreven. De motor stond buiten de molen en werd door een riem verbonden met de onderaandrijving, waarvan de aandrijfwielen aan de buitenkant van de romp bevestigd waren. De huidige eigenaarsfamilie Callant verwierf de molen in 1924.

In 1934 wordt één roede uitgehaald, in 1936 de andere. Op 5 januari 1936 waait door een storm de kap van de molen. Vanaf dan tot 1960 draait de molen mechanisch, het maalwerk werd via een extern riemwiel door een buiten de molen opgestelde motor aangedreven. Het mechanisme - twee maalstoelen op de steenzolder, het spoorwiel dat twee kamwielen aandrijft - bleef gelukkig aanwezig. Charles Callant was molenaar tot 1960. De molen kwam daarna buiten gebruik. Doordat de koppen van de moerbalken volledig uitgerot waren, was er instortingsgevaar. Ofwel moest men alles stutten, ofwel de volledige binneninrichting verwijderen. Er werd gekozen voor de laatste oplossing.

Na de klassering in 1999 als monument en de gebouwen in de onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht ontstonden plannen voor de restauratie. De maalinrichting en de zolders werden in juni 2001 uit de molen gehaald met een hijskraan. Alle onderdelen werden van een etiket voorzien, behandeld tegen houtworm en verdere verrotting en opgeslagen in een loods. Intussen werd de molenromp, vloeren en trappen en het overige metselwerk gerestaureerd. In 2005 was de molen terug maalklaar.


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 13 september 2015

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 12 en zondag 13 september 2015



Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Atelier Luc Peire

Duinenpark

Kalfmolen


 

Heist

Museum Sincfala

Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland





Naar startpagina - Open Monumentendag 2015 Knokke-Heist