HomeActiviteitenActiviteiten 20082008 - Open Monumentendag - Pioniers van het verleden - Vondsten
 

Bieke Hillewaert
Raakvlak, Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie in Brugge en Ommeland

Met medewerking van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en van D. Jones uit Knokke-Heist

2008OMD_romeinse-potEen Romeinse pot uit Heist

Aan het strand van Knokke en Heist worden in het begin van de 20ste eeuw verschillende archeologische vondsten gedaan. Het gaat in vele gevallen om middeleeuws aardewerk maar soms ook om Romeins of pre-Romeins vaatwerk.

Van de vele vondsten wordt in de museale collecties nauwelijks nog iets terug gevonden. Een uitzondering is deze Romeinse pot. Het gaat om een gedeeltelijk gerestaureerd stuk in lokale grijze waar.

De zogenaamde "urne van Heist" wordt bewaard in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.

Bronzen aquamanile uit Knokke-Heist

2008OMD_aquamanileIn de zomer van 1967 vindt F. Van Overmeiren uit Duinbergen, bij het uitdiepen van een afwateringssloot langs de spoordijk Brugge-Knokke, een beschadigd en sterk aangekorst bronzen kannetje op ca. 1m onder het maaiveld.

De vindplaats is te situeren enkele tientallen meter ten zuiden van de hoeve Ter Poorte in de Vardenaarspolder.

Het gaat om een gegoten bronzen kannetje met licht gebogen tuit en lintvormig handvat, oorspronkelijk rustend op drie pootjes, waarvan slechts één volledig is bewaard. Het stuk is te dateren in de 14 de – vroege 15de eeuw.

Dergelijke kannen worden in de Middeleeuwen gebruikt om de handen te wassen, meestal in combinatie met grote metalen wasbekkens. Dit kan gebeuren in een liturgische context, maar het gewone, wereldlijke gebruik lijkt belangrijker te zijn.

Referenties in literatuur en collecties

Archeologische waarneming uit 1907 in Heist, waarbij dierenbeenderen, en middeleeuws schervenmateriaal, ijzeren nagels, schoenzolen, bakstenen, oesterschelpen, enz. aan het strand worden gevonden. Het gaat wellicht om de resten van een nederzetting die bij hoog water vrij komt te liggen. De vondsten zijn helaas verdwenen.

A. De Loë, Fouilles à Heyst-sur-mer, Annales de la Société d'Archéologie de Bruxelles, 1910, p. 205

Archeologische waarneming uit 1908 in Heist, waarbij op het strand Romeins aardewerk wordt aangetroffen. De vondsten zijn helaas verdwenen.

A. De Loë, Fouilles à Heyst-Ecluses, Annales de la Société d'Archéologie de Bruxelles, 1910, p. 205

In Heist worden in 1906 door Baron De Maere d'Aertrycke aan het strand scherven gevonden van aardewerk uit de volle Middeleeuwen (10de – 12de eeuw) en een fragment in zogenaamde terra sigillata uit de Romeinse periode.

M. De Maere D'Aertrycke, Recherches à Middelkerke, à Raversyde et à Heyst-sur-mer, Annales de la Société d'Archéologie de Bruxelles, 1907, pp.488-489

Vermelding van de aanwinst van een "vase romain de type régional trouvé à Heyst", in de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel in 1933. Het gaat wellicht om de pot die tot op vandaag bewaard gebleven is en hier tentoongesteld wordt.

 Vorig                                                                                                                                               Terug naar  OMD 2008