Vierde Festival Visserslied

In aanwezigheid van volksvertegenwoordiger Desutter, schepenen De Groote en Heyman, raadsleden Engelrelst, Denorme en Dhondt, en B. Schiltz, voorzitter Rederscentrale, greep het Vierde Festival van het Visserslied plaats op zondag 11 juni 1989 in ‘t Boerenhof.

Eens te meer was de schuur te klein. Maar toch wil de organiserende vereniging Heyst Leeft het intieme kader en karakter van deze wedstrijd behouden, wat enkel kan door de inrichting in deze bijna drie eeuwen oude zaal te behouden.

Dit jaar traden tien zangers op die in totaal zestien liedjes brachten, waarvan niet minder dan tien nieuwe. De jury, onder het voorzitterschap van directeur Jules Devocht was samengesteld uit mevrouw Jeannine Martony, mevrouw Jo Leemans en de heren Buysse en Klausing. Het geheel werd aaneengepraat en gepresenteerd door bestuurslid André Desmidt.

Het eerste liedje werd gebracht door mevrouw Yvonne Leliaert, die met Ketelbinkie uiteindelijk de laureate van het festival zou worden.

De tweede plaats ging naar mevrouw Marie-Louise Van Welden, die ook de prijs van het publiek kreeg.

De stedelijke culturele raad gaf voor het eerst haar steun aan dit festival onder de vorm van een litho van Gilbert Decock, prijs die moest gaan naar een origineel Nederlandstalig nieuw lied.

Het waren de Bakkersgasten uit Antwerpen die met het lied “Als ik jou zie, ben ik gelukkig” de prijs mee naar huis mochten nemen. Tijdens zijn toespraak dankte voorzitter Fernand De Backere zijn bestuursleden, alle medewerkers en aanwezigen voor de steun en sympathie en deed meteen een oproep naar mogelijke sponsors, ook in de visserijwereld om de vijfde editie van deze wedstrijd voor zangvoordracht optimaal te laten verlopen. Het financiële aspect bij dergelijke manifestaties is immers niet te verwaarlozen.

Iedereen was er unaniem mee eens dat de vierde keer tot nu toe de beste keer was en dat Heyst Leeft over alle troeven beschikt om het Visserslied op waardige wijze te promoten. Het niveau werd enorm verhoogd en er is duidelijk een evolutie van amateurisme naar professialisme.

Noteren we nog dat het geheel waardig afgesloten werd door een optreden buiten wedstrijd van het koor van de K.B.G. Heist, onder leiding van zuster Renildis, die hun visserslied brachten.

De uitslag:

  1. Yvonne Leliaert met Ketelbinkie
  2. Van Weiden Marie-Louise met Op de vismarkt ben ik geboren
  3. De Bakkersgasten met Als ik jou zie ben ik gelukkig
  4. Lisette Dewilde met Matroozje mijn jongen
  5. Strubbe [harly met 0 Noordzeestrand
  6. Serge en Rita met Van makrelen en pladijzen
  7. Tony Lenders met Zo is Het Vissersleven
  8. Marco van Heist met [oudekercke
  9. Van Beveren Angèle met en visser is toch echt een 7eernanskind
  10. Brouckaert Roger met Ik heb mijn leven lang op zee gevaren.

Voor eigen creatie ging de eerste prijs naar De Bakkersgasten met Als ik jou zie ben ik gelukkig, de tweede prijs naar Marie-Louise Van Weiden met Drie dagen feestvreugde’van dc Zeemeermin en de derde prijs naar Serge en Rita met Van Makrelen en Hladijzen.

De kandidaten werden muzikaal ondersteund door Kurt Vlietinck uit Heist.

Momenteel wordt er druk onderhandeld om de vijfde uitgave op televisie te krijgen. De aanwezigheid van mevrouw Yvonne Verheist, ere-producer BRT. zal misschien bepaaide uren laten opengaan bij de BRT. , alhoewel ook bij de VTM aangek1opt wordt.

2015 05 29 144413Laureate Yvonne Leliaert (midden) samen met de andere kandidaten, bestuur Heyst Leeft, gemeentelijke overheid jury en Bart Schiltz, voorzitter Rederscentrale. (Foto iLG.)

Het gehele gebeuren kon unn zij de sponsoring toch in goede omstandigheden doorgaan. Duizendmaal drink aan volgende instellingen en firma’s

2015 05 29 144526

2015 05 29 1445512015 05 29 144551

Vierde Festival van het Vlaamse Visserslied

Redactie

Heyst Leeft
1989
02
016-017
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19