De mooiste dag ...

André Desmidt

Processie en zeewijding onder stralende zon door duizenden bijgewoond.

Samen met Heyst Leeft konden veel mensen op 15 augustus l.l. zeggen: Er leeft iets in Heist.

Inderdaad, het feit dat meer dan 300 mensen konden deelnemen aan de nieuwe processie terwijl meer dan 1500 mensen plaats hadden genomen op de tribune en zitplaatsen op het Heldenplein, bewijst dat Heist tot grote dingen in staat is.

Begin verleden jaar waren er die zegden: met wat dat ze nu nog willen beginnen! Ruim een jaar nadien zeggen deze mensen dat het formidabel, prachtig, prima, schone en magnifiek was. Omdat het een diepgewortelde traditie is in Heist met grote betekenis voor de visserij zijn we er in geslaagd de processie uit te werken en uit te bouwen tot een fijne stijlvolle manifestatie.

Het feit dat onmiddellijk vijftien echte Heistse vissers wilden deelnemen en zo in feite hun belangrijke beschermende hand over dit gebeuren hebben gehouden, gaf zekerheid op slagen.

Dit jaar werd ook bewezen dat men de jeugd nog kan mobiliseren voor waardevolle zaken. Geef toe, het was toch prachtig die pages te zien opstappen met gemeten pas, zorgzaam voor hun wapenschilden. En dan die kinderen met hun blauwe schabbetjes aan, die met hun panelen goede informatie gaven aan de vele toeschouwers.

De rode schabbetjes liepen dan weer rond de vissersboot van pastoor Ampe, plezant maar evenzeer betekenisvol.

De Heiste Klakkertjes zijn nu weer uitgegroeid tot een grote groep vissers en visserinnetjes. Het werd stil toen zij voorbijtrokken met de boeien en de bloemstukken. De mensen weten immers dat onze vis soms zeer duur betaald moet worden en begrijpen dat onze processie geen stoet met veel show is, maar een verfijnde doortocht door de straten van Heist, waardoor men vroeger de nieuwe boten naar zee trok.

Ook dit jaar was de manège Ryckaert bereid om de processie te paard en ridderlijk te openen. Indrukwekkend en vastgelegd door duizenden fotografen.

Evenwel kunnen wij niet op onze lauweren blijven rusten. Nu reeds moeten wij denken aan de volgende editie derde keer, beste keer.

Samen met de voorzitter van vzw Toerisme Piet Denorme, met pastoor Vandesompele, met enkele bestuursleden van Heyst Leeft en een aantal stichtende leden van het organisatiecomité Stichting O.L.V. Ster der Zee, werd reeds een eerste evaluatie gemaakt. Wat kan er nog beter, hoe geraken we volgend jaar weer aan de nodige financiële middelen?

Deze winter zullen wij met zijn allen de nodige tijd uittrekken om er weer het beste van te maken.

Langs deze weg danken wij in elk geval zeer hartelijk alle leden van het organiserend komité, maar vooral alle deelnemers, groot en klein, jong en minder jong, biddenden, zingenden, musicerenden, uitbeeldenden...

Voor volgend jaar zullen wij trachten vooral het verenigingsleven meer te mobiliseren. Deelname in groep betekent immers ook een subsidieerbare aktiviteit in het kader van de werking van de kultuurraad.

Nu reeds hebben nieuwe mensen, vooral vissers, zich aangemeld om mee op te stappen. Wij zijn dus zeker van een groeiend sukses.

Voor 1992 zullen we alvast nog meer medailles bestellen bij Wilfried van SPORTIVA. Na zilver en brons wordt het volgend jaar GOUD.

Wij hopen U ook een prachtige erepenning of herinneringsmedaille te mogen overhandigen als deelnemer van onze processie waardoor 15 augustus met de zeewijding beslist voor Heist weer de mooiste dag van het jaar wordt.

****************************

Nieuw processievaandel O.L. Vrouw “Ster der Zee”

Op zondag 11 augustus 1991 is het vaandel geschonken door Heyst Leeft met medewerking van talrijke sponsers, plechtig ingezegend. Als meter fungeerde Martha Devent, echtgenote van voorzitter De Backere Fernand en als peter onze verdienstelijke ondervoorzitter André Desmidt.

processievaandel onze lieve vrouw

De mooiste dag (Processie en zeewijding 1991)

André Desmidt

Heyst Leeft
1991
03
002-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19